Tippek a foglaláshoz Utazás előtt Utazási tanácsok

Speciális igények repülőjegy foglaláskor

Számos olyan speciális igény, körülmény, helyzet adódhat egy repülőút során, ami különleges odafigyelést, eszközt vagy épp extra engedély vagy igazolás beszerzését teszi szükségessé. Most ezekről lesz szó.

Előljáróban azt mindenképp leszögezhetjük, hogy ha valamilyen speciális segítségre van szükségünk repülős utazáskor, akkor azt mindenképpen jelezni kell a repülőjegy lefoglalása előtt vagy ha van erre lehetőség akkor a foglaláskor.

Lássuk, milyen speciális igények merülhetnek fel.

Utazás csecsemővel

Fontos tudni, hogy 7 naposnál fiatalabb csecsemőt tilos repülővel szállítani. Ha a pici beteg, lázas vagy felső légúti megbetegedésben szenved, például nagyon náthás, érdemes elhalasztani az utat, mert fájdalommal fog járni a számára a le- és felszálláskor tapasztalható nyomáskülönbség, ami miatt rettentően sírni fog.

Az ülni tudó baba édesanyja ölében utazhat, ez esetben számára nem szükséges külön helyet vásárolni. A fekvő baba számára szükség lehet mózeskosárra, amit legtöbb esetben a válaszfalra lehet felhelyezni, ám erről érdemes előre tájékozódni. Egyes légitársaságok néhány darabot biztosítani tudnak a családoknak. Mivel ez a lehetőség nem minden gépen érhető el, illetve előre le kell foglalni, utazás előtt érdemes a légitársaságnál tájékozódni. Egyes légitársaságoknál az édesanya kényelme érdekében lehetőség van arra is, hogy az autós gyerekülést rögzítsék az ülésbe és ebben utazzon ülve a kicsi. Erről is a légitársaságokkal kell azonban előzetesen egyeztetni, és ebben az esetben külön helyet kell vásárolni a picinek.

Speciális igény repülőjegy foglalásakor
A babával való utazás módjai

A nagyméretű babakocsikat a gépig lehet tolni, majd ott a földi személyzet átveszi és a csomagtérbe rakja. Az esernyőre csukható, kisméretű sportbabakocsikat általában felengedik a fedélzetre, és a személyzet elhelyezi a gépen az utazás idejére. Amennyiben több család utazna egyszerre, úgy ezeket a babakocsikat is helyhiány miatt a csomagtérben helyezik el.

Kíséret nélküli gyerek utazása

Légitársaságonként eltérhet a korhatár, ami fölött kíséret nélkül utazhat a gyermek. Általában 6-12 éves gyermekek utazhatnak így, fiatalabb esetében mindenképpen felnőtt kísérő szükséges mellé. A jegyvásárláskor fel kell tüntetni, hogy speciális igény merült fel és a gyerek kíséret nélkül fog utazni. Ennek módjáról érdemes foglalás előtt tájékozódni, de legtöbbször előre kitöltött űrlapot kér a légitársaság. A gyermeket a jegykezelésig a felnőtt hozzátartozó, a gépig a földi személyzet kíséri, miközben segít neki a poggyászfeladásnál, átvizsgálásnál, beszállásnál, majd a gépnél a légi kísérők veszik át a fiatalkorú utast. A hozzátartozónak meg kell várnia a gép felszállását. Leszállás után a helyi földi személyzet veszi át a gyermeket, ismét segítenek az ellenőrzésnél, a poggyász felvételénél, majd a papíron szereplő személynek, és csakis neki adják át a gyermeket.

Felnőtt kíséret nélkül utazó gyerekek

Kerekesszékes utazás

A kerekesszékes utasok számára a repülőterek és légitársaságok segítséget nyújtanak mind a reptéren való közlekedés, mind a fel-, leszállás, mind a kézipoggyász felhelyezése során és egyéb speciális igény esetén is. Az utasnak legalább az utazás megkezdése előtt 48 órával jeleznie kell igényét a segítségnyújtásra. A normál kerekesszékkel általában a gépig lehet közlekedni, de az elektromos kerekesszék vagy a robogó csak szétszedve szállítható, így ezzel kapcsolatban előzetesen egyeztetni kell a reptérrel. Ilyen esetekben az eszközt csomagként kell feladni, a reptéren pedig biztosítanak egy másik kerekesszéket az utasnak. Illetve fontos megjegyezni, hogy egyes akkumulátoros kerekesszékeket egyáltalán nem szállítanak, így erről mindenképpen érdeklődjenek.

Azok az utasok, akik nem tudnak egyedül enni, mosdót használni, csak kísérővel utazhatnak. A gép fedélzetén nem feltétlenül van kerekesszék, így erről előre tájékoztatni kell az utast, mert például nem fogja tudni emiatt a mosdót használni. Fontos tudni, hogy az európai és az amerikai előírások több ponton eltérnek a mozgáskorlátozott utasok szállítását illetően, így utazás előtt mindenképpen tájékozódni szükséges.

Sporteszközök, fegyverek, hangszerek utaztatása

Fegyver kizárólag a légitársaságok előírása szerint, biztonságosan tárolva, korlátozott mennyiségben és feladott poggyászként szállítható. Ha fegyvert szállítanánk, azt kötelező előre jelezni a foglalásban. Magunkkal pedig csak akkor vigyük, ha kérésünket visszaigazolták. Ezt követően a repülőtéren még egyszer ellenőrizni fogják a papírokat, illetve azt is, hogy fizettünk-e a szolgáltatásért (van, ahol ez nem kötelező). Továbbá fontos tudni, hogy a lőszert mindig külön dobozban kell szállítani.

A sporteszközök és hangszerek tekintetében minden esetben el kell olvasni az adott légitársaság szabályzatát. Ütésre, vágásra alkalmas sporteszköz, például roller, skateboard, pennyboard, korcsolya csak feladott poggyászként szállítható. Az akkumulátorral rendelkező eszközök, mint például a segway szintén csak feladott poggyászban utazhat már csak a súlya miatt is.

Sporteszközeink szállításának szabályairól is tájékozódjunk előre

A kisméretű hangszereket fel lehet vinni a fedélzetre kézipoggyászként, azonban a megengedett méretről előzetesen érdemes tájékozódni. Általában a furulya, fuvola, kürt, brácsa, trombita szállítható így. A gordonka méretű eszköz külön helyjeggyel szállítható az ülésben rögzítve. A nagyobb eszközök, mint a nagybőgő például, csak feladott poggyászként szállíthatóak az előírt súlyhatárig.

Kisállatok szállítása

Állat repülőgépen való szállítása előtt jó időben el kell kezdeni a szervezést, mert országonként és légitársaságonként eltérőek a szabályok, van olyan ország, ahol nem engednek be élő állatot. Ha szállít a légitársaság állatot, az döntően csak kutya és macska lehet. A fedélzeten abban az esetben utazhat állat, ha kisméretű, állatszállító táskában vagy szállítódobozban elfér, ami az ülés alá ugyanúgy befér, mint a többi kézipoggyász. Ezek 8 kiló alatti állatok szállítására alkalmasak. Az ennél nagyobb állat csak a csomagtérben utazhat abban az esetben, ha a repülőgépen egyenletes a nyomás és a hőmérséklet, tehát nem minden járat alkalmas az állatszállításra. Ez esetben az állat akkora szállító ketrecben utazhat, amiben felállhat és megfordulhat. A ketrecbe étel-ital nem helyezhető.

Tudnivalók a kiskedvencek repülős szállításáról

Veszélyes vagy vemhes állat egyáltalán nem szállítható. A speciális igény esetében utazás előtt állatorvosi engedélyre és állatútlevélre, érvényes veszettség elleni oltás igazolásra is szükség van, valamint országonként eltér, milyen egyéb szabályokat írnak elő. Ez lehet speciális vizsgálat, például vérteszt előírása vagy kötelező karantén is. Limitálva van az egy gépen szállítható állatok száma is.

Beteg utas

A tartós betegséggel kapcsolatos felmerülő speciális igény estében az utasoknak érdemes előre tájékozódniuk az adott légitársaságnál arról, milyen igazolásokra van szükség. Például van, ahol a cukorbeteg utasnak nem szükséges előre értesíteni a légitársaságot, ha állapota stabil, viszont orvosi igazolással kell rendelkeznie arról, milyen injekcióra és gyógyszerre van szüksége az út során. Kézipoggyászban csak így szállítható például injekcióstű az inzulin beadásához. Ezt az út során végig magánál kell tartania, a fedélzeten a használt tűt tilos eldobni.

Bármilyen más betegség esetén a légitársaság előre meghatározhatja, mely esetben szállít utast és mikor van szükség ehhez orvosi engedélyre. Törött végtaggal utazók előre kérhetnek segítséget. A krónikus tüdőbetegségben szenvedők terápiás oxigénnel utazhatnak, ehhez azonban előre be kell jelentkezni és különleges segítséget kell igényelni. Epilepsziában szenvedők esetében az orvos állapítja meg, mennyire stabil a beteg, de roham után legalább 24 óráig nem repülhet a beteg.

Általánosságban elmondható, hogy a betegségről orvosi igazolással kell rendelkezni, ha pedig speciális segítségre van szüksége az utasnak, azt előzetesen igényelni kell. Ettől függetlenül javasoljuk, hogy minden esetben érdeklődjenek a légitársaságnál, ugyanis mindenhol más szabályok vannak érvényben. Amennyiben az utasnak repülés közben is segítségre lehet szüksége, például egy roham vagy gyógyszerbeadás során, érdemes kísérővel utazni.

    2 Responses

A hozzászólás letiltva.