Érdekességek Úti cél ajánló

A világ legjobb borvidékei

A világ legjobb borvidékei

Bár manapság már szinte az összes országban lehetőség van a bortermelésre, a legmeghatározóbb bornagyhatalom még mindig Franciaország, Spanyolország és Olaszország. Aki emellett még más tájak kiváló borait is kóstolná, annak érdemes ellátogatni egy repülőút során Portugáliába, Chilébe és Argentínába is. Borvidék kalauz nem csak a borok kedvelőinek!

Tudta, hogy a világ bortermésének 70 százalékát európai országok adják? Ugyanakkor a tengerentúli borok neve is egyre jobban cseng a borkedvelők körében. Lássuk, hova érdemes elrepülni, ha különleges borokat kóstolnánk.

Bordeaux – az egyik leghíresebb borvidék

A Bordeaux-i borvidék nem hiába tűnik ki mind nagyságával, mind hírnevével a borvidékek közül. Az UNESCO Világörökség része e tájék, éves szinten 700 millió palack vörösbor származik innét. Az itt születő borokban fiatal korban túl sok a csersav, ezért több évig érlelik.

Bordeaux-i borvidék
Bordeaux-i borvidék

Toszkána –  a napsütötte szőlőfürtök hazája

Olaszország északi részén található a napsütötte Toszkána, ami a gasztroturisták mellett a történelmi kisvárosok és a művészetek rajongóit is vonzza. A tartomány központja Firenze, itt található a csodás dóm mellett az Uffizi képtár, a Ponte Vecchio, a Palazzo Vecchio, és ne feledkezzünk el Michelangelo ikonikus Dávid-szobráról sem.

A Brunello di Montalcino szőlőfajta csak Montalcino környékén érik, ez a toszkán régió leghíresebb szőlőfajtája.

Toszkána borvidék
Toszkána borvidék

Rioja – a spanyol borvidékek Mekkája

Érdekes módon a spanyol borászat egy katasztrófa miatt került a figyelem középpontjába: a híres Bordeaux-i járvány idején ugyanis innét pótolták az elpusztult francia termést, ami így a figyelem középpontjába kerülhetett. Rioja is elsősorban a vörösborairól ismert, de fehérbora is igen jellegzetes. Központja Logrono, ahová repülővel gyorsan eljuthatunk, ha minőségi borokat kóstolnánk.

Rioja borvidék

Malaga – a borvidék, ahol hírességek születtek

Spanyolország másik borvidéke nemcsak a kiváló szőlőtermésről és borairól, de itt született hírességeiről is ismert. Pablo Picasso és Antonio Banderas is itt látta meg a napvilágot. Malaga eredetvédett és olyan világhírű borokkal dicsekedhet, mint például a Vino maestrót is tartalmazó Pedro Ximenez Sherry, ami a sok napsütésnek köszönhetően lett igen zamatos.

Malaga borvidék

Mendoza – az egyedi ízű borok atyja

A térség Argentina leghíresebb borvidéke, és innen kerül ki az ország borexportjának 90%-a is. Számos komoly presztízsű bor származik erről a vidékről, például a Nieto y Senetiner vagy a Flichman. A lankás lejtőkön termő bort a mögöttük elterülő hegylánc miatt felhalmozódó felhők öntözik, így zamatos, egyedi ízű nedű kerül ki innét.

Mendoza borvidék - Chile
Mendoza borvidék – Chile

Porto és Madeira – a portugál borok fellegvára

Portugália a világ 6. bortermelője, az ország nagy része borvidék. A szárazföld exportcikke a portói bor, melynek több stílusa alakult ki az évszázadok alatt. Az olcsóbb típusú Ruby-tól egészen a könnyen és jól tárolható Vintage Port-ig. Madeiráé a madeirai likőrborok, amiknek édesebb, desszertborait ismerik az emberek, de emellett termelnek még itt száraz fehér borokat is.

Porto borvidék – Portugália

Chile – az új generációs borvidék

Chile ma már a nemzetközi borpiac egyik meghatározó szereplője. Több mint 300 borexporttal foglalkozó cég van az országban. Az országban lévő meleg klíma, a változatos talajok és a fejlett technológia eredményeképpen remek borokkal állnak elő a helyiek. A chilei fehérborok közül kiemelkedik az intenzív aromájú sauvignon blanc és a chardonnay. A vörösborok teltek, intenzívek, igazi hedonistáknak való.

Chilei borvidék
Chilei borvidék