Úti cél ajánló

5 szuper európai strand, ahol garantált a kikapcsolódás

Ez az 5 szuper európai strand garantáltan le fogja nyűgözni a vízpart szerelmeseit és elcsábítani az aktív nyaralást kedvelőket, különösen, ha a trópusok helyett most inkább Európában maradnának. Összeállításunkban mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet.

Zákinthos, Görögország

Zákinthos nem véletlenül a strandolók szigete. Számos gyönyörű partszakasz közül lehet válogatni, a keleti oldal ráadásul kék zászló minősítést is kapott, vagyis a legtisztább strandok közé sorolják. Az itt költő teknősök miatt komoly szabályok vannak, melyeket be kell tartani.

Zákinthosz látképe
Zákinthosz látképe

A sziget egyik leghíresebb strandja a hajótörött strand. A hajóroncs eredetéről eltérnek a vélemények, egyesek szerint kimondottan azért vitték oda a roncsot, hogy még több turistát vonzzanak, míg mások – és a helyi legenda – szerint egy csempészhajó kötött itt ki a rossz időjárási viszonyok elől menekülve. A hely csak hajóval közelíthető meg, a sziklák között megbújó partszakaszon pedig nyugodt, élvezetes a pihenés. A víz kristálytiszta, az öböl védelmében csendes a víz.

Praia do Camilo, Portugália

Portugália Algavre nevű tartományában található a legtöbb csodás európai strand. Legkönnyebben a farói repülőtérről érhetjük el, innen 60 kilométerre helyezkedik el Lagos, ahonnan már csak egy rövidke út választ el a gyönyörű strandtól. A part finomhomokos, a víz gyönyörű tiszta és lassan mélyülő, így a kisgyerekes családok számára is ideális választás. A sziklák által határolt strandra egy falépcsőn visz le az út, egy mesterséges, sziklába vájt alagúton keresztül pedig a szomszédos strandra is át lehet menni.

Praia do Camilo, az egyik legszebb európai strand

A hegyekkel körbevett strand szélvédett, a víz csendes és sekély, ráadásul nagyon tiszta, éppen ezért tökéletes egy kis búvárkodásra. Igazán romantikus környezet, de főszezonban nagy tömegre kell számítani.

Formentera, Spanyolország

Európában Spanyolország dicsekedhet a legtöbb kék zászlós stranddal, mely garanciát jelent a víz és a part tisztaságára. Spanyolország nagyon sok, több mint 500 ilyen minősített stranddal bír.

Formentere madártávlatból
Formentera madártávlatból

Formenterát emellett a világ legszebb strandjai közé is beválogatták, nem véletlenül. Igazi karibi hangulat uralkodik itt, csodálatos, fehér homokos a part. Rengeteg étterem közül választhatunk, és a kisgyerekes családok számára is pihentető itt a nyaralás, a víz rendkívül biztonságos, lassan mélyülő a part. Az Ibiza kishúgaként becézett sziget szinte mindenben különbözik a híres buliszigettől, mondhatnánk azt is, hogy éppen az ellentéte. Mivel csak Ibizáról lehet megközelíteni és onnan is csak hajóval, az egyik utolsó paradicsomi környezetnek tartják.

Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország

A gyönyörű, türkizkék vizű európai strand 1995-től az UNESCO Világörökség része, ami csakúgy, mint a kék zászló, garancia arra, hogy a lehetőségekhez képest érintetlen természettel találkozhatunk. Habár az aprókavicsos, kis strandra nem olyan könnyű eljutni, mert csak gyalog vagy a tenger felől, hajóval megközelíthető, rengeteg turistát vonz.

Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország
Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország, az egyik legjobb európai strand lelőhelye

Érdemes ide ellátogatni, mert hatalmas élmény. De ha valamiért mégsem sikerülne, ne csüggedjünk: aki Szardínián nyaral, bármerre megy, szebbnél szebb sziklás vagy kavicsos tengerpartok közül választhat. A csodás strand legkönnyebben Cagliari vagy Alghero repülőtereitől közelíthető meg, az út alatt pedig még több felejthetetlen látvány tárul elénk.

Durdle Door Beach, Anglia

Ez az európai strand is már többször bekerült a világ legszebbjei közé, nem véletlenül. 2001-ben az UNESCO Világörökség részévé is vált. Itt a víz annyira tiszta, hogy akár egy méter mélységben is puszta szemmel látni az úszkáló halakat.

A gyönyörű Durdle Door beach

A Durdle Door a Jurassic Coast legtöbbet fotózott látványossága, számos filmben és videoklipben szerepel a szikla boltív romantikus látképe. Durdle Door-t repülővel legegyszerűbben Bristol felől tudjuk megközelíteni, de London repülőteréről is mindössze három órányi távolságban van.