Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Miami

A miami-i repülőtér Florida legforgalmasabb nemzetközi reptere. Jelentősége elsősorban abból adódik, hogy Latin-Amerika felé ez a legfontosabb amerikai légibázis.

Budapestről Miamiba nincs közvetlen járat, átszállással, például Párizson keresztül az Air France vagy philadelphiai átszállással az American Airlines gépével lehet oda eljutni.

A miami-i repülőtér

A Miami Nemzetközi Repülőtér a világon a 28., az Egyesült Államokban a 12. legfontosabb repülőtér. Miami üzleti központjától 13 kilométerre északra fekszik, három terminállal, nyolc csarnokkal és 4 kifutópályával rendelkezik. Ez az American Airlines bázisreptere is egyben.

A miami-i repülőtér kívülről

A miami-i reptülőtér éves utasforgalma 40 millió fő, a fel- és leszálló gépek közel 80 százalékát a kereskedelmi járatok teszik ki. A legtöbb külföldi járat Londonba indul, míg a legtöbb belföldiek elsődleges célpontja Atlanta.

Közlekedés

Tömegközlekedéssel a leggyorsabb és legolcsóbb mód, hogy Miami központjába jussunk, a metrózás. A narancssárga vonalra a jegy 2 dollárba kerül és 15 perc alatt juthatunk a központba a reptérről.

A MIA Mover elektromos vonattal is be lehet jutni Miamiba. A vonat a központi termináltól indul és a Central Station-re érkezik.

Több lehetőségünk is van Miami megközelítésére

Szintén a központi termináltól indulnak a Miamiba tartó buszok is. A =A a belvárosba visz, a 37-es busz a déli metró állomáshoz, de választható a 42-es, 57-es, J(110)-es, 133-as, 150-es, 238-as vagy a 297-es busz is az úti céltól függően.

Emellett természetesen választhatjuk az autóval való közlekedést vagy a taxit is. A saját autóval érkezők maximum 60 napig parkolhatnak a reptéri parkolóban.

Hasznos tudnivalók

Érdekesség, hogy más amerikai repterekkel ellentétben a miami-i repülőtér területén nincsenek légitársaságok által kibérelt vagy régiókhoz hozzárendelt csarnokok, hanem vegyes felhasználású elrendezést alkalmaznak, ami teljes rugalmasságot biztosít a járatkiosztásban. Emiatt viszont minden egyes alkalommal figyelni kell, honnét indul a járatunk, nem lehet megszokásból menni akkor sem, ha rendszeresen megfordulunk a reptéren.

Az átutazók többek között a MIA Hotelben szállhatnak meg. A reptéren számos étterem és üzlet található, a legnagyobb világmárkák is képviseltetik magukat, emellett banki szolgáltatás, ATM is megtalálható helyben.

Speciális szolgáltatások

A reptéren alkalmanként kiállítások is helyet kapnak, így a csatlakozásra várók számára is hasznosan telik a várakozás ideje.

Speciális szolgáltatások is rendelkezésre állnak azok számára, akiknek fokozott stresszel jár az utazás (például az autizmussal küzdők számára), lehetőségük van ellenőrzött környezetben felkészülni a várható nehézségekre, az utazásra. Repülés előtt begyakorolhatják, milyen ellenőrzési pontokon kell áthaladni, hogy néz ki belülről a repülő, hová kell leülni, mi fog történni. A reptéren pedig több pihenőszoba is a rendelkezésükre áll az utasoknak.

A kutyájukkal utazók benti és kinti futtatót is használhatnak, mert a reptéren az állatok számára is igyekeznek a minimálisra csökkenteni az utazással járó stresszt.

 

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!