Tippek a foglaláshoz Utazás előtt

5+1 tipp az olcsó repülőjegy foglaláshoz

Mindannyian ismerünk legalább egy olyan embert, aki megállás nélkül utazik és állandóan azzal henceg, hogy milyen olcsón foglalta a repjegyeit. Ilyenkor egy idő után már azon kezdünk gondolkozni, hogy vajon beépített embere van egy utazási irodánál vagy csak megállás nélkül figyeli az árakat? A jó hír az, hogy ez az egész nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Mindössze egy kis rugalmasság és odafigyelés kell az olcsó repülőjegy-foglaláshoz.

1. Fontos, hogy mikor foglalunk

Amikor az olcsó repülőjegy az egyik legfontosabb szempont, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy előre gondolkodunk. Általánosságban elmondható, hogy minél előbb foglaljuk le a repjegyet, annál jobb. A légitársaságoknál különböző tarifaosztályok vannak, különböző árkategóriák. Mivel általában az olcsóbb osztályokra fogynak el először a helyek, érdemes időben, indulás előtt legalább 2-4 hónappal lefoglalni a repülőjegyeket.

Figyeljük a dátumokat, érdemes rugalmasnak lenni 

Emellett érdemes figyelgetni a repülőjegy akciókat is. Elég sok légitársaság szokott kedvezményeket kínálni egyes járataira, amiket már csak azért is érdemes rendszeresen ellenőrizni, mert előfordul, hogy csak villámakciót hirdetnek meg, ami mindössze pár napig tart. Nálunk a repjegy.hu-n például, légitársaságoktól függetlenül rendszeresen van repülőjegy akció. Repjegykeddnek hívjuk, mert minden kedden 8-tól éjfélig tart, és hétről hétre más és más kedvezményes ajánlattal jelentkezik.

2. Az sem mindegy, mikorra foglalunk

A legtöbb úti célra jellemző egyfajta szezonalitás, olyan időszakok, amikor sokkal több turista látogat el az adott városba. Ez Görögország esetében például a tengerparti nyaralóhelyek miatt a nyári hónapokat jelenti, de hasonlóan kiugró hónap szinte minden desztinációnál megfigyelhető. A főszezonban a nagyobb érdeklődés miatt magasabbak az árak is, így ha minél olcsóbban szeretnénk foglalni, érdemes ezt az időszakot elkerülni.

Az időszak mellett az utazás napja is számít. Sok esetben a hétköznapokon a legolcsóbbak a repjegyek, olyannyira hogy több légitársaság a hétvégékre hasonló felárat számol fel, mint például az ünnepnapokra. Ha tehetjük inkább hétköznapokat válasszunk az utazás napjára.

3. Érdemes átgondolni, honnan induljunk

Ahogyan az előző pontokban is láttuk, a kiindulási pont tekintetében is a rugalmasság segíthet a legtöbbet a spórolásban. Érdemes megnézni a környező, könnyen elérhető repterek úti cél kínálatát, illetve árait is.

Vegyük számításba az összes közeli repülőteret

Bécsi indulással például, különösen a hosszútávú járatok esetében sokkal kedvezőbb ajánlatokat találhatunk. Mielőtt döntünk azért érdemes mérlegelni, hogy a reptérre való kijutással és az esetleges parkolással együtt is megéri-e.

4. És hogy hol landoljunk

Ne csak a kiindulási pontnál mérlegeljük a szomszédos reptereket, tegyük meg ugyanezt az úti célunknál is. Könnyen lehet, hogy egy közeli, kevésbé forgalmas repülőtérre több az olcsó repülőjegy. Jó példa erre Velence, ahová kimondottan jó áron juthatunk el, ha nem a város fő repterét, hanem a közeli trevisói repteret választjuk. Ez még különösebb bonyodalmat sem okoz, hiszen tömegközlekedéssel vagy transzferrel könnyen eljuthatunk Velencébe és valószínűleg még így is olcsóbban jön ki az utazás.

5. Nem mindegy, mivel utazunk

Ha a kiválasztott úti célra közlekedik fapados légitársaság is, akkor a repülőjegy jellemzően náluk a legolcsóbb. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az alapár nem biztos, hogy mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet. A kiegészítő szolgáltatások igénybevétele (csomagfeladás, check-in, étkezés) pedig többletköltségekkel járhat. Emellett a színvonal is alacsonyabb lehet.

Érezhető a különbség a fapados és a hagyományos légitársaságok között

A hagyományos légitársaságoknál foglalhatunk turistaosztályra, ott ez a legalacsonyabb árú osztály. Érdemes megnézni ezt a lehetőséget is, ugyanis elképzelhető, hogy az összes szolgáltatással együtt még mindig jobban megéri. Érdemes összevetni a szolgáltatásokat az alapján, hogy mit tartunk fontosnak, mi az, amire nincs szükségünk. Mindig a teljes képet nézve próbáljunk mérlegelni, vessük össze a szolgáltatásokat, hogy mit kapunk és mennyiért.

+1. Szánjunk rá időt!

És ez a legfontosabb. Nézelődjünk, válogassunk, hasonlítsuk össze a különböző légitársaságok ajánlatait. Böngésszünk a különböző dátumok között, állítsunk be rugalmas időpontokat, figyeljük az árak alakulását! Minden esetben legyünk körültekintőek, hiszen sok múlhat rajta. Fontos azt is észben tartani, hogy minél olcsóbb a jegy, annál szigorúbbak a szabályok például módosítás, lemondás, plusz poggyász tekintetében.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

    2 Responses

  1. Először utaztam egy messzi és kultúrájában is más országba, Szöulba. Jó előre ( 6 hónap ) megvettük a jegyeket— kedden, hétköznapra . No persze, hogy lett olcsóbb is az indulási idő előtt 1-2 héttel, de ez lutri. Budapestről több mint 2 óra késéssel indulhattunk , így esély sem volt arra, hogy Dohában elérjük a csatlakozást. A dohai reptéren azonban a földi személyzet kis táblácskával várta az utasokat ( ki hova ment) Mivel a mi gépünk csak egy nap múlva indult, így egy busszal kivittek egy szállodába és közölték, hogy este a reptérre is kihoznak. Az átfoglalást és az egynapos vízumot is a földi személyzet intézte, mint ahogy az 5 csillagos ellátást is. Ezt tapasztaltuk a repülőgépen is. Visszaúton korán érkeztünk az átszállási helyre és még nem volt kiírva honnan indul a gépünk. Kis várakozás után megjelent egy reptéri alkalmazott, aki udvariasan érdeklődött hova szeretnénk menni — Budapestre. A “kütyüjén”gyorsan megnézte és elmondta honnan indul a gép.
    Lehet, hogy lett volna olcsóbb, és gyorsabb gép de itt éreztük, hogy a légitársaságnak fontos az utas, hogy elégedett legyek!
    A légitársaság neve: Qatar Airways

  2. Ez igen!👌Velük szívesen utaznék!❤

A hozzászólás letiltva.