Utazás előtt Úti cél ajánló

6 kihagyhatatlan úti cél, ha a városnézés a mindene

Kihagyhatatlan úti célok városnézéshez

Ősszel a legjobb városnéző útra indulni. Nincs már nagy meleg, a legtöbb helyen kevesebb a turista, így kisebb a sor egy-egy látnivaló előtt. Mi ezeket az úti célokat ajánljuk, ha Önnek a városnézés a mindene!

Róma, az örök város

A kihagyhatatlan úti célok első helyén Róma áll. Ahhoz, hogy minden látványosságot megnézhessünk, körülbelül 3-4 napot érdemes eltöltenünk Rómában. A város egyszerre a katolikus vallás központja és a legfontosabb ókori emlékhely. Egy napot mindenképp szánjuk a Vatikán megtekintésére! Menjünk be a Szent Péter bazilikába, a Vatikáni Múzeumba, nézzük meg a Sixtus-kápolnát. Ha sikerül bejutni, érdemes egy sétát tenni a Vatikán kertjében is.

A Vatikántól nem messze található az Angyalvár, melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Kihagyhatatlan úti célok városnézéshez
A hét dombra épült Rómában minden sarkon ránk köszön a történelem

Az ókori emlékhelyek legfőbb hármasát egy kombinált belépővel megnézhetjük. Érdemes a Palatinuson kezdeni, majd járjuk be a Forum Romanumot, végül a Colosseumot. A városban sétálva kihagyhatatlan a Trevi kút és a Spanyol-lépcső felkeresése. Nézzük meg az i.e. 27-ben emelt, ma is működő a Pantheont, egyedülálló építészeti megoldásával.

Rómában számos múzeum is található, az egyik legjelentősebb magángyűjtemény a Villa Borghese villában található, de a közelében van a Modern és Kortárs Nemzeti Művészeti Múzeum is.

  • Kedvet kapott egy római kiruccanáshoz? Kedvező árú repjegyeket itt talál!

Athén, a kultúra bölcsője

Egy hatalmas város, ahol lépten-nyomon az ókori Görögország nyomaira, emlékeire bukkanunk. Görögországban számos akropolisz található, de az athéni a legjelentősebb, több mint 20 épület együtteséből áll. Ezek közül a legjelentősebbek a Parthenón, Pallasz Athéné temploma, az Erekhtheion szentély, Niké temploma. Kihagyhatatlan az Agora is, az egykori piactér, ahol Szókratészt is elítélték.

Kihagyhatatlan úti célok városnézésre
Athén, ahol az ókori történelem a szemünk előtt elevenedik meg

Az ókori Athén megismerése mellett érdemes időt szakítani a modern város felfedezésére is. Látogassunk el a Nemzeti Kertbe, ahol például a Botanikus Múzeum is található. Érdemes megnézni egy őrségváltást a parlament előtt, mind a koreográfiát, mind a ruházatot tekintve különleges ez a program.

Firenze, a művészetek otthona

Amit Firenzében egyszerűen nem lehet kihagyni, az egy séta az 1345-ben épült Ponte Vecchio-n (Öreg hídon) keresztül. Ez a világ egyik leghíresebb hídja. Régen különböző mesterek éltek és dolgoztak itt, majd átvették helyüket az aranyművesek.

Olaszország legnagyobb dómja épp Firenzében található, de mellette érdemes megnézni a harangtornyot és a keresztelőkápolnát is.

Kihagyhatatlan úti célok városlátogatáshoz
Firenzébe érve úgy érezhetjük, mintha egy reneszánszkori festménybe léptünk volna

A Ponte Vecchio közelében található a Pitti-palota, amit eredetileg a Medici-család vásárolt meg. Képtárában többek között Raffaello és Tiziano művei találhatók meg. A sok műremek után tegyünk egy nagy sétát a Boboli-kertben!

Prága, a száztornyú város

Ha csak rövid időt töltünk Prágában, akkor a Károly-híd és a belvárosi séta az úgymond kötelező program. A Károly-híd tövében gyönyörű, gótikus hídtorony található, amire fel is lehet menni. Az óvárosi téren a városháza harangtornyának játékát érdemes megnézni.

Kihagyhatatlan úti célok városnézéshez
A vidám hangulatú Prága az utóbbi években népszerű turistacélpont lett

Sétáljunk el a Vencel térre is, amely Prága újváros-központjának főtere. Nem feltétlenül szépsége vonzza ide a turistákat, hanem inkább az üzletsorok.

Szentpétervár, Észak Velencéje

A város felfedezését egyértelműen a Téli Palota és az előtte lévő tér megtekintésével érdemes kezdeni. A Téli Palota közel kétszáz évig volt az uralkodók rezidenciája, 1500 szoba található benne. Jelenleg múzeumként üzemel, itt kapott helyet Oroszország legnagyobb gyűjteménye, a Téli Palota oldalszárnyának nevét viselő Ermitázs, amelyben 350 termet lehet végig látogatni, ez 22 kilométer sétát jelentene. Érdemes az első emeletre koncentrálni.

Kihagyhatatlan úti célok városnézéshez
Szentpétervár Oroszország legszebb, leghangulatosabb és egyben a “leg-európaibb” városa

Szentpétervárhoz közel található még a Katalin Palota impozáns belső tereivel, de ha nem szeretnénk kiállni a hosszú sort, akár csak a kertben is érdemes egy sétát tenni és kívülről megcsodálni az épületet.

Párizs, a romantika fővárosa

A francia fővárosban több olyan épület, műemlék, látnivaló is van, aminek a neve gyakorlatilag egyet jelent Párizzsal. Ilyen például a Notre-Dame, az egyedülálló, gótikus székesegyház. Csodaszépek a faragott kőcsipkék, a vízköpő szörnyek. A Notre-Dome nagyorgonája a világ egyik legnagyobb hangszere, érdemes ezzel a szemmel külön megnézni. Az Eiffel-torony szintén a város egyik ikonikus jelképe, amely tervezőjéről kapta a nevét.

Szintén kihagyhatatlan a Versailles-i kastély és a gyönyörű parkja. Nekünk, magyaroknak ráadásul ez egy fontos történelmi helyszín, ugyanis a kastély kertjében található, Nagy-Trianon nevű pavilonban írták alá a trianoni békeszerződést.

Kihagyhatatlan úti célok városnézéshez
Elegancia, ízlés, temperamentum és persze a francia nyelv varázsa, ez Párizs

Mindenképp érdemes jegyet váltani a Louvre-ba, a világ legnagyobb múzeumába. Az egyik legismertebb, itt található mű Leonardo da Vinci Mona Lizája, de itt van kiállítva többek között Hammurapi törvényoszlopa és a Milo-i Vénusz is.

Ha időnk engedi, legalább kívülről nézzük meg a Sacre-Coeur székesegyházat, vessünk egy pillantást a Moulin Rouge ikonikus szélmalmára és, ha belefér, hajózzunk egyet a Szajnán.

  • Kedvet kapott egy párizsi kiruccanáshoz? Repjegyeket itt talál!

    2 Responses

  1. […] Egy pár napos Valentin-napi utazás emléke örök, nem elcsépelt, ráadásul jó indok arra, hogy eljusson a régóta dédelgetett álom útra. Ha megfogadta, hogy 2019 lesz a legjobb meglepetések éve – vagy minden évben erre törekszik, akkor akár már februárban teljesítheti a kitűzött célt, egy utazással például. […]

A hozzászólás letiltva.