Úti cél ajánló

Nem akarok strandolni. Hova menjek nyaralni?

Néha lehetetlen feladatnak tűnik rátalálni a megfelelő úti célra, de sokak listáján szerepel a nyaralás strand nélkül. Sokan vannak, akik nem kimondottan rajonganak a kánikuláért vagy nem szeretik a meleg hónapokat a vízparton fekve tölteni. Nekik ajánlunk most olyan alternatív úticélokat, ahol nyáron is kellemes a klíma, és változatos programokat lehet szervezni.

Norvégia

Ha bakancslistáján szerepel egy igazi nyaralás strand nélkül és szeretné megismerni az északi mesevilágot, az ősi sörfőzés rejtelmeit, szívesen részt venne egy időutazásban, ráadásul vonzzák a fjordok és a gleccserek, akkor mindenképp látogasson el Norvégiába.

Számos városban láthatók a középkor óta népszerű és jellegzetes, színes faházak, amik egyedivé teszik a norvég partokat. Ha kíváncsi a régi hagyományokra, ugyanakkor a modern kultúra is vonzza, akkor Trondheim kiváló úti cél az Ön számára.

Vérbeli nyaralás strand nélkül: Trondheim

Norvégia harmadik legnagyobb városát többször újjáépítették, de a gondos tervezésnek hála máig nagyon egységes a városkép. Jelentős kulturális és oktatási központ is, sok itt a fiatal, így az éjszakai élet is aktív.

A városnézés mellett nagy túrákat érdemes tenni a környéken, hiszen a fjordok varázslatos szépsége tényleg mindenkit lenyűgöz. Érdemes lehet még felkeresni Alesundot és Stavangert is, Tromsóban pedig 200 különféle programot szerveznek a turisták számára.

Izland

Ha Izlandra kíváncsi legalább 10 napos, de inkább kéthetes útra érdemes indulni, annyira sok a szigeten a látnivaló. A természeti csodák felfedezése mellett izgalmas helyi programokban sincs hiány, ilyen például a kutyaszán kipróbálása vagy a bálnák figyelése vitorlás hajóról.

A Gunnuveri fortyogók felfedezése kihagyhatatlan, csakúgy, mint a természetes termálvizes medencékben való fürdőzés. Arra azért figyeljünk oda, hogy Izlandon a természetvédelemre nagy hangsúlyt fektetnek, így érdemes utána olvasni vagy a helyi túravezetőt meghallgatni a szabályokat illetően.

A Vestmann-szigeteken van a legjobb esélyünk Lundát látni

A táj rendkívül sokszínű, a gejzírek mellett ott van például a Ţhingvellir Nemzeti Park, ahol a törésvonal látványosan kettészeli a tájat, de számos vízesést is láthatunk a szigeten. Ha élőben szeretnénk látni a lundákat, akkor a Vestmann-szigetekre is érdemes komppal átmenni. Itt az egykori vulkanikus tevékenység nyomai is jól látszanak, úgyhogy már csak ezért is külön élmény.

Írország

Írországról mi más is jutna először az ember eszébe, mint a pubok és a vikingek? Érdemes a helyiek körében népszerű pubokat felfedezni, amik sokkal többet kínálnak, mint az útikönyvekben szereplő, turistacsalogató helyek. Ezek a pubok ugyanis igazi közösségteremtő egységek, ahol az együtt töltött idő a beszélgetésről, szórakozásról és persze a finom sörökről szól.

Írország történetét számos múzeum mutatja be, melyek közül jó néhány ingyenesen is látogatható. Sőt, Dublinban a helyi önkormányzat még ingyenes városnéző túrát is szervez. A középkori viking életmóddal pedig leginkább a Dubliniában ismerkedhetünk meg.

Az Óriások útja Dublinban

A fővárosból kiindulva számos egynapos túra szervezhető. A Wild Wicklow érintetlen, természetes környezete és mélykék tava például felejthetetlen látvány, ahogy a Moher-sziklák különleges hatása is sok turistát vonz. Az egyik leghíresebb látnivaló, az Óriások útja pedig Dublintól 150 kilométerre található, itt 40 ezer függőleges bazaltoszlop mered az ég felé.

Hollandia

Hollandia tipikusan az a hely, ahol a nyaralás strand és napozás nélkül is a lehető legjobban sikerülhet. A hollandok jelentős része biciklivel közlekedik – nem véletlenül. Érdemes lehet nekünk is egy-egy várost két keréken vagy pedig a csatornákon át, motorcsónakkal fedezni fel. A helyiek szimbiózisban élnek a természettel, a haszonállatok mellett bármikor találkozhatunk egy-egy vadon élő nyúllal, kecskével is.

Míg Rotterdam vagy Hága esetében meghatározók a gigantikus, modern épületek, Utrecht sokkal meghittebb város, csodaszép terekkel és a legszebb holland csatornákkal. Budapestről Amszterdam és Eindhoven mellett Maastrichtba is indul közvetlen járat, így akár egy hosszú hétvégére is érdemes lehet kiruccanni Hollandiába.

Maastricht látképe

Groningenben varázslatosak a színes, egymás mellé ragasztott házak, a városkép pedig gyökeresen más, mint a megszokott európai kisvárosokban. Itt van még a sajt hazája is, Gouda, ahol a mai napig rendszeresen tartanak sajtpiacot, ami nagyjából ugyanúgy zajlik, mint száz évvel ezelőtt is. A város maga nagyon hangulatos, tipikusan holland karakterű.

A rengeteg virág, a szélmalmok és a csatornák mellett Hollandia jelentős kulturális központ is, elég csak a fővárosban, Amszterdamban lévő Van Gogh Múzeumra gondolni, ahol a világ legnagyobb van Gogh gyűjteménye található.

Kanada

Kanadába nyáron elsősorban túrázni érdemes ellátogatni, a csodaszép természet, az óceán, a tavak és a parkok rengeteg programlehetőséget kínálnak. Sok a zöld terület, kellemes a levegő, és az etnikai sokszínűségből kifolyólag nagyon barátságosak is itt az emberek. Vancouver például Kanada egyik legnemzetközibb és legélhetőbb városa, ahol jelentős kínai közösség él, akik máig ragaszkodnak hagyományaikhoz, saját ünnepeikhez.

Capilano Suspension híd

Érdemes felfedezni a Stanley Parkot, ahol minden korosztály találhat magának szórakozási lehetőséget a sétán túl is. Kihagyhatatlan a Capilano Suspension híd is, ami 1889-ben épült, 137 méter hosszú és magasan a fák fölött visz, ahonnan festői kilátás nyílik az erdőre.

Kanada első nemzeti parkja, a Banff Nemzeti Park is egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Tavak százai, gleccserek, számtalan folyó és patak között túrázhatunk.

  One Response

 1. Szuper gyűjtemény, gratulálok!

  Izlandhoz még hozzátennék egy kicsit kiegészítésképpen:
  – Bár Izland északi ország és a kutyaszánozás nagy divat a skandináv desztinációkban, Izland egy kicsit kilóg a sorból. Nem igazán elterjedt a kutyaszánozás, esetleg télen, de alapvetően nagyon kicsi a kereslet és a kínálat is ezekből a túrákból.

  Sokkal izgalmasabb és autentikusabb valamelyik gleccseren motorosszánnal száguldani, meglátogatni egy természetes jégbarlangot, leereszkedni 120 méter mélyre egy kihűlt vulkán magmakamrájába, vagy sznorkelezni a két tektonikus lemez közötti repedésben, ahol a látótávolság nagyobb mint 100 méter!

  Vitorlás hajóval nincs bálnanézés Izlandon, rendkívül nehéz lenne ugyanis a szél irányának és erősségének kiszolgáltatva egy tervezhető szolgáltatást nyújtani. Márpedig a bálnanézés az egyik legkedveltebb és legsikeresebb túratípus az országban. Naponta többször indulnak kisebb és nagyobb hajós-, illetve motorcsónakos bálnanéző túrák. Az ország északi területein, Húsavíkból és Dalvíkból induló túrákat ajánlom leginkább, itt 98% feletti a sikeres túrák arány. A Reykjavíkból induló túrákon lényegesen kevesebb bálnát látni, illetve messzebbről, ezért az innen induló túrákat csak nyáron érdemes kipróbálni.

  Lundanézésre az ország keleti részén található Borgarfjordur Eystri a legalkalmasabb hely, ugyanis az itt található költőhelyre egy kiépített lépcső és útvonal vezet, innen akár 40-50 cm távolságból (!!) látható a rengeteg lunda, olykor akár több száz madár. Kétségtelenül a legjobb és legkényelmesebb helyszín a lundanézésre ési garantáltan láthatunk lundákat.

A hozzászólás letiltva.