Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – Bangkok

Suvarnabhumi repülőtér ultramodern, hatalmas területére érkezik a Thaiföldre tartó nemzetközi járatok többsége. A bangkoki légikikötőt 2006-ban adták át és mára Ázsia meghatározó csomópontjává vált. Évente 65 millió utas fordul meg itt, a 135 méter magas irányítótornya pedig a műfajában a legmagasabb építmény.

A Suvarnabhumi repülőtér

A Suvarnabhumi repülőtér a világ 16. legforgalmasabb repülőtere, ázsiai viszonylatban pedig a 6. helyen áll. Jelenleg 96 légitársaság gépeit fogadja. Egyszerre 12 gépet képesek elhelyezni, egyidejűleg pedig 5 darab A380-as dokkolhat a reptéren. A tervek szerint a közeljövőben tovább bővítik majd, a végső cél a 125 milliós utasforgalom elérése. A Thai Airways és a Bangkok Airways bázisa. A nemzetközi járatok legtöbbje Hongkong felé veszi innét az irányt, míg a belföldi járatok közül Phuket a legkedveltebb úti cél.

A terminál a negyedik legnagyobb a világon (560 ezer négyzetméter), a méreteit tekintve csak a dubaji, a hongkongi és a pekingi előzi meg. Az irányítótorony ugyanakkor a maga 135 méterével a jelenlegi csúcstartó.

A reptér egyébként nagyon közkedvelt, mivel mind dizájnban, mind szolgáltatásban jóval többet nyújt az átlagnál.

Közlekedés

A reptérről a városközpontba busszal, vonattal vagy taxival lehet eljutni. Mind ár, mind sebesség szempontjából érdemes megfontolni a vonatot, ugyanis amellett, hogy ez a leggyorsabb opció, a jegyár mindössze 15 és 90 baht (kb 135 és 820 forint) között van – a távolságtól és a vonat típusától (normál vagy expressz) függően. Ráadásul az Airport Rail Link három járata közül is választhatunk, ugyanis az SA Express, SA City Line és az SA Phaya Thai Express is bevisz Bangkokba.

A Suvarnabhumi repülőtérről induló vonatok megállói

Ha inkább buszoznánk, a Bor Khor Sor és az MBTA társaságok járatai közül választhatunk. Mindkettő indít járatot több bangkoki negyedbe is. A buszjegy ára 34 baht (kb 310 Ft).

Taxival a forgalomtól függően 40-60 perc alatt lehet a városközpontba jutni, de dugóban jellemzően még ennél is tovább tart az út. A nem a hivatalos taxiállomáson várakozó taxisokat érdemes elkerülni, ők ugyanis nem használnak taxiórát és minden esetben alkudozásra van szükség. Ennél sokkal megbízhatóbbak a hivatalos taxiállomáson állók, még akkor is, ha előfordulhat, hogy többet kell várnunk egy-egy üres autóra. Ha a taxi az autópályán közlekedik, akkor a viteldíjon felül 50 bahtot kell fizetni (kb 450 Ft). Összességében viszont, ha már legalább négyen utazunk, akkor olcsóbb fejenként a taxi, mint a vonat.

Hasznos információk

Az átutazók a 3 perces sétára lévő modern reptéri szállodában tölthetik az éjszakát, ahová egy 200 méter hosszú, földalatti alagúton keresztül juthatnak el. A pihenésen túl lehetőség van az úszásra egy trópusi növényekkel körbevett medencében, de van még szépségszalon, spa és gyermekfelügyeletet is tudnak biztosítani, hogy a szülők is pihenhessenek.

A Suvarnabhumi repülőtér

A reptéri terminálon, mely a modern vonalakon túl a thai építészeti stílust is magában hordozza, a világ összes luxusmárkája képviselteti magát, minden létező árucikk megvásárolható itt vámmentesen a divatruházattól a parfümökön át az exkluzív italokig. A nemzetköziek mellett számos thai márka is képviselteti magát.

Akik megéheztek 50-féle étkezési lehetőség közül választhatnak a talponállótól a fehérabroszos gourmet étteremig. Emellett számos pihenőhelyiség is az utasok rendelkezésére áll.

Speciális szolgáltatások

A reptér körül 2015 decemberében átadtak egy zárt pályás, 23,5 kilométer hosszú bicikliutat is, amely Ázsia leghosszabb ilyen pályája.

 

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik: