Tippek a foglaláshoz Utazás előtt

Sokba kerülő hibák repjegy-foglaláskor

Vannak olyan hibák repjegy-foglaláskor, amikre ha nem figyelünk eléggé oda, kijavítani vagy módosítani csak felár ellenében tudjuk. De előfordulhat az is, hogy valami egyáltalán nem korrigálható. Összeszedtük, mire kell figyelni, mik azok a leggyakoribb hibák repjegy-foglaláskor, amik előfordulhatnak.

Elrontott név

A beszállókártya ellenőrzésekor be kell mutatnunk személyazonosító igazolványunkat vagy az útlevelünket is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már a jegy vásárlásakor odafigyeljünk a név helyességére. A jegyen, a beszállókártyán és a személyazonosító okmányon ugyanis is azonos módon kell szerepelnie a névnek, különben nem engednek fel a gépre.

A drága hibák repjegy-foglaláskor

A név elgépelésének javításáért általában felárat kell fizetni, de az is előfordulhat, hogy már egyáltalán nem változtathatunk rajta. Így a repülőjegy foglalásakor mindig inkább háromszor is ellenőrizzük, hogy minden utas neve pontosan ugyanúgy van-e írva, mint a hivatalos iratokban.

Biztosításkötés kihagyása

Foglaláskor sokan érzik úgy, hogy a sztornóbiztosítás megkötése felesleges kiadás. Ha azonban valami közbejön, például egy hirtelen jött betegség, akkor előfordulhat, hogy jobb lemondani az utat vagy módosítani az indulás időpontját. Erre azonban sok esetben csak akkor van lehetőség, ha kötöttünk sztornóbiztosítást. A biztosítás díja elenyésző az elveszett jegyek árához képest, így például a családosok vagy a drágább árkategóriájú jeggyel utazók számára ez egyáltalán nem felesleges kiadás.

A sztornóbiztosítás mellett az utasbiztosítást sem érdemes kihagyni, ez egyfajta egészségügyi biztosítás és segítségnyújtás betegség és baleset esetén. Ebbe beletartozik a sürgősségi orvosi ellátás, mentés és hazaszállítás, valamint a költségek átvállalása.

Elrontott dátum

Bárkivel előfordulhat, hogy félrenézi a dátumot vagy olyan időpontra vásárolja meg a repülőjegyet, amikor az egyik résztvevő nem ér rá vagy valamivel ütközik az időpont. Ilyen esetben sajnos módosítani kell egy-két nappal a dátumot a repülőjegyen, ami szintén csak felár ellenében lehetséges.

Mindig menjünk biztosra foglaláskor

De az is csak akkor, ha a jegy tarifaszabálya engedi, amennyiben ugyanis a jegy nem módosítható, díj ellenében sem tudunk a dátumon változtatni. Ha többen utaznak együtt, akkor érdemes megvárni, hogy a kiválasztott dátum egészen biztosan megfelel-e minden utasnak és csak utána elindítani a foglalást.

Vízum, utazási engedélyek beszerzésének elmaradása

Mindenképpen tájékozódjunk előre a beutazási szabályokról és a szükséges engedélyekről, mind a célországban, mind a tranzitországban. Csak akkor utazhatunk ugyanis, ha minden szükséges papírunk rendben van. A megfelelő vízum vagy beutazási engedélyek nélkül ugyanis nem hagyhatjuk el a tranzitot átszálláskor vagy éppen fel sem engednek a gépre. Tipikus hiba például, amikor valaki az Egyesült Államokba utazik Kanadán keresztül és elfelejti, hogy ESTA és eTA engedély is kell neki, hiába csak átszáll Kanadában.

Poggyászvásárlás halogatása

Anyagilag akkor jövünk ki a legjobban, ha a feladott poggyászt jegyvásárláskor vesszük meg. Utólag is van ugyan lehetőség nagyobb méretű poggyászra váltani, ez azonban felárral jár. Éppen ezért érdemes körültekintőnek lenni és végig gondolni, hány napra és hova utazunk.

Kisállatnak is kell útlevél.

Ott milyen ruhadarabokra, használati tárgyakra van szükségünk és azt milyen és mekkora poggyászban tudjuk elvinni. Ha szükségünk lesz olyan tárgyakra, amik kézipoggyászban nem szállíthatók, például mert élesek vagy veszélyesnek minősülnek (ilyen lehet egy roller, de akár a manikűrkészlet is), akkor mindenképp szükség lesz feladott poggyászra is.

Online check-in elmulasztása

A diszkont járatoknál jellemzően csak online check-in/utasfelvétel van. Ezt leghamarabb indulás előtt 48 órával tehetjük meg. Érdemes azonban nem odázni a becsekkolást, ugyanis habár lesz rá lehetőségünk indulás előtt a repülőtéren is, csak felár ellenében. A reptéri utasfelvétel felára egy jelentős összeg, melynek kifizetését, ha online végezzük el a check-in-t, könnyedén elkerülhetjük.

Ha a fenti pontokat már a repülőjegy foglalása előtt átgondolja, a sokba kerülő hibák repjegy-foglaláskor könnyedén elkerülhetővé válnak. Így nem csupán egy emlékezetes útban lehet része, de jelentős összeget is megspórolhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..