Utazás előtt

Biztonsági ellenőrzés a reptéren

Annak érdekében, hogy a biztonsági ellenőrzés zökkenőmentes legyen, érdemes már otthon megfelelően csomagolni, öltözködni. Most ehhez adunk hasznos tippeket.

Kézipoggyász – ezekre figyeljen a biztonsági ellenőrzés előtt

A biztonsági ellenőrzés során először a kézipoggyászt vizsgálják át. Mikor sorra kerülünk, néhány dolgot ki kell pakolnunk belőle: egy tálcába ki kell tenni a folyadékokat, valamint az elektronikus eszközöket (laptop, mobiltelefon).

Szigorúan veszik a kézipoggyászban felvihető folyadékok mennyiségét is: a szállítható folyadék mennyisége 10x100ml. A folyadékokat tartalmazó flakonokat célszerű egy átlátszó, zárható műanyag zacskóba helyezni. Minden nagyobb háztartási boltban kapható erre alkalmas zárható zacskó, de a repülőtéren az újságárusnál is beszerezhető.

Pakolásban is érdemes észben tartani, hogy mit figyelnek a biztonsági ellenőrzés során

Fontos tudni, hogy folyadéknak minősül a fogkrém, naptej, hajtógázas dezodor, arckrém, sőt még a lekvár is. Ezekből a folyadékokból maximum 10 darab egyenként legfeljebb 100 ml-es kiszerelésben helyezhető el a kézipoggyászban. A 100 ml-esnél nagyobb kiszerelésű folyadékokat a biztonsági ellenőrzésnél ki fogják dobatni velünk. Arra is figyelni kell, hogy például azt a dezodort, parfümöt, naptejet sem engedik fel, ami ugyan nincs tele, de a doboza vagy üvege 100 ml-nél nagyobb.

Átvilágítás

Az átvilágításnál egyáltalán nem lehet nálunk fémtárgy, az összeset ki kell tegyük a tálcára. Az aprópénzt, kulcsot inkább tegyük már előre a kézipoggyászba. Nem mindig jut rögtön eszünkbe, hogy miket kell ilyenkor levennünk: gondoljunk a napszemüvegre, órára, gyűrűkre, nyakláncra, övre is (a fémcsat miatt azt is le kell venni). Ha fémprotézis van a testünkben, arról érdemes előre szólni, esetleg orvosi igazolást vinni magunkkal a repülőtérre.

A detektoron való áthaladásnál egyszerűbb, ha nincs túl sok réteg rajtunk. A nagyobb bakancsot, csizmát, cipzáras kardigánt például általában levetetik, ezt érdemes lehet a reggeli öltözködésnél figyelembe venni, de azért még így is inkább ott öltözzünk, mint megfázzunk odafelé.

Ha mindent a tálcára tettünk, egy másikra pedig a kézipoggyászt, át kell haladni a fémdetektoron. Ha véletlenül besípol, félre kell állni, hogy kézi detektorral is átvizsgáljanak. A legtöbb esetben egy cipzár, fémcsat vagy ruhadísz okozza a riasztást. Nem kell ilyen esetben megijedni, nagyon sokszor előfordul másokkal is.

Biztonsági ellenőrzés után

Ezt követően léphetünk a futószalag mellé, ahol jelzik felénk, ha olyan holmit találtak a táskánkban, amit nem lehet a gépre felvinni. Ilyen lehet például a nagyobb kiszerelésű folyadék.

Előfordulhat, hogy a csomag kinyitására kérnek, hogy átnézhessék, ha gyanús alakú tárgyra lesznek figyelmesek az átvilágítás során.

Végezetül visszakapunk mindent, visszapakolhatunk a táskába, és irány a tranzit váró.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük