Utazási tanácsok

Milyen illemszabályokra kell számítanunk utazáskor?

Vannak olyan országok, ahol a miénktől jelentősen eltérő a kultúra, ezért egész mások a vonatkozó illemszabályok utazáskor.

Vatikán

Mielőtt rátérnénk az egzotikus úti célokra, kezdjük egy kicsit közelebbről: a Vatikánban például nagyon szigorúak az öltözködési szabályok, melyeket mindenkinek be kell tartani, aki megnézné a Szent Péter Bazilikát. Zárt, a térdet és a vállakat is takaró öltözet az előírás, gyerekeknek, férfiaknak és nőknek egyaránt. Erre különösen a nyári melegben Rómába utazóknak kell odafigyelniük.

Vannak egészen meglepő illemszabályok utazáskor: az Olaszországba utazóknak azt is érdemes tudni, hogy étkezéskor a kenyeret nem illik a szószba tunkolni, olyannyira, hogy ez nagyfokú illetlenségnek számít.

Mediterrán országok és a szieszta

Köztudott, hogy a mediterrán országokban sziesztát tartanak. Ilyenkor bezárnak a boltok, bankok, posták, és a helyiek lepihennek egy kicsit. Fontos tudni, hogy turistaként ugyan sétálgathatunk ilyenkor pihenés helyett, de például illetlenség hangosan telefonálni, kiabálva beszélgetni.

A mediterrán országok lakói általában, például a görögök kényelmes, ráérős emberek, éppen ezért komoly sértés, ha siettetünk valakit, például egy bolti eladót vagy a pincéreket. Az a legjobb, ha nyaraláskor kicsit átvesszük ezt a nyugodtságot és mi sem sietünk sehová.

Távoli országok: ezek a várható illemszabályok utazáskor

Míg Európában épp azt tanítják, hogy a szemébe kell nézni annak, akivel beszélünk, Kínában épp az ellenkezője igaz: illetlenségnek számít.
Thaiföldön és más buddhista országokban nem illik a másik ember fejéhez érni, vagy a feje felett átnyúlni, mivel a hitük szerint a fej a legszentebb testrész, itt lakozik a lélek.

De az is nagyfokú udvariatlanság, sőt büntetés jár érte, ha az uralkodó családra tesz valaki sértő megjegyzést. Emiatt például a király képét ábrázoló bankjegyet sem szabad összegyűrni, ahogy az uralkodó család tagját ábrázoló bélyeget sem szabad úgy felragasztani, hogy előtte megnyaljuk azt. Szintén Thaiföldön (de más buddhista országban is) figyeljünk arra, hogy a szerzeteseket tilos megérinteni.

Az arab országokban egyáltalán nem mindegy hogyan ülünk: figyeljünk arra, hogy ülés közben véletlen se mutassuk a talpunkat. Lehetőség szerint maradjon a földön vagy lefelé fordítva, de legalábbis a másik ember felé ne látszódjon, mivel az tisztátalan.

Egyiptomban, Marokkóban és más arab országokban férfi és nő nyilvánosan nem csókolózhat. A hőség ellenére a teljes testet illik elfedni, még az arabok által látogatott strandokon is. Arab férfitól nem szabad a családja nőtagjai felől érdeklődni.

Vendégség, étkezés

A közel-keleti országokban szokás, hogy a férfiak, barátságukat kifejezve kézen fogva sétálnak. Ez itt teljesen normális dolog, így, ha egy európai férfit például egy arab ember teázni hív, és ezért megfogja a kezét, illetlenség lenne a kezünket elrántani. Szintén az araboknál szokás az, hogy nem a vendég, hanem a vendéglátó köszöni meg a vendégeskedést. Ők úgy tekintenek erre, hogy a vendég tisztelte meg a házat a jelenlétével.

Ha Kínában evőpálcikával eszünk, sose rakjuk függőlegesen a tányérra, például egy adag rizsbe beleszúrva. A buddhista hitben ugyanis ez a halál előtti tisztelgésre használt füstölőpálcikákra emlékeztet tehát ezzel a gesztussal a „halált hívjuk meg az asztalunkhoz”.

Japánban illetlenségnek számít nyilvánosan orrot fújni, ehhez menjünk ki a mosdóba inkább. A japán férfiak udvariatlanságnak veszik, ha egy nő kezet nyújt nekik. Ha pedig már a kéznél tartunk, Oroszországban például tiszteletlenség küszöb felett kezet rázni valakivel.

Szent helyek protokollja

Szent helyre látogatna? Van mire odafigyelni: szent helyre nem szabad cipőben belépni, azt a bejárat előtt le kell venni. Ez egyaránt igaz a távol-keleti buddhista és hindu szentélyekre is. A cipőnket le kell venni mielőtt bemegyünk a templom területére. (Erre általában a megfelelő helyen táblával figyelmeztetnek és van is egy tároló helyiség ahol ott lehet hagyni a cipőket).

Ugyanakkor a térdeket és vállakat itt is el kell takarni a férfiaknak és nőknek egyaránt, ezért jó, ha van kéznél 1-1 könnyű kendő, sál. Így ha például épp térdet nem fedő sortban vagyunk a derekunk köré tekerhetjük a kendőt és úgy már bátran megcsodálhatjuk ezeket a különleges helyeket.

Emellett például fedett fővel sem illik bemenni egy ilyen szent helyre, így a kalapokat, sapkákat, napszemüvegeket a cipővel egyetemben le kell vennünk. A szentélyekben nem szabad hangoskodással megzavarni a szertartásokat, áhitatokat.

Fotózás

Figyeljünk oda arra is, hol szabad és hol nem fotózni, az illetlenségen túl ezért komoly büntetés is járhat. Ilyen például a Sixtus-kápolna, a Michelangelo Dávid szobra, Rómában a Kapucinusok kriptája, az indiai Tadzs Mahal vagy az egyiptomi Királyok Völgye. Nagyon sok helyen tilos megérinteni az emlékeket, szobrokat, ősi épületrészeket.

De nem szabad például Buddha szoborral fotózkodni. Persze magát a szobrot le lehet fotózni, de szelfizni vagy úgy fotózkodni, hogy mi is látszódunk a képen nem szabad, mivel az hatalmas tiszteletlenség.