Utazási tanácsok

5 tipp, hogy ne tegye tönkre az utazást a tömeg

Manapság egyre többen vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy megengedhetünk magunknak évente egy-egy (vagy akár több) külföldi utat. Azzal azonban, hogy ennyire sokan tartják fontosnak, hogy a világ minél több szegletét felfedezhessék, fel kell készüljünk a nagy tömegre is. Ha népszerű úti célra megyünk, jobb, ha felkészülünk a hatalmas sorokra, fotózkodó tömegekre. Tippjeink segítségével elkerülheti, hogy elrontsa a tömeg az utazását.

Nem mindegy, mikor utazunk

Az egyik legjobb és legkönnyebben kivitelezhető trükk, ha tudatosan foglaljuk a jegyünket. Általánosságban érdemes kerülni a hétvégéket, de a hosszú hétvégéket különösen illetve nagy tömegre számíthatunk akkor is, ha valamilyen ünnep idején utazunk. Illetve több olyan úti cél van, ami szezonon kívül is nagyon érdekes, nem érdemes ódzkodnunk a téli városnézéstől sem!

Tömeg a Trevi-kút előtt
Tömeg a Trevi-kút előtt

Az egyik legjobb, amit tehetünk, ha mégis főszezonban érkezünk – vagy éppen olyan városba, ahol kis túlzással, de mindig szezon van, hogy korán kelünk! Ha leleményesek vagyunk, akkor mire Rómában elkezd gyűrűzni a tömeg a Trevi-kút körül, mi már az espressónkat iszogatjuk. A koránkelés mellett még érdemes lehet hétköznapra időzíteni a legnagyobb tömegeket vonzó látványosságokat, hátha szerencsénk lesz.

Ne zsúfoljunk mindent egy napra!

Ha megtehetjük, egy napra csak egy, maximum két nagyobb látványosságot iktassunk be. Így kevésbé fáradunk el a sorban állástól, tömegtől, mintha végig rohanunk egy városon, hogy mindent megnézzünk. Ha tehetjük, úgy osszuk el a látnivalókat, hogy legyen időnk csak sétálni, nézelődni is, így igazán ki tudjuk használni az ott töltött napokat, heteket.

Ezt persze elég nehéz kivitelezni, ha csak néhány napra megyünk – különösen, ha szeretünk minden látványosságot megnézni mielőtt hazaindulnánk. Érdemes a látnivalók között tartani egy-egy szünetet, egy finom ebéd, isteni kávé vagy csak egy séta a közeli parkban csodát tud tenni. Ezután újult erővel vethetjük be magunkat a tömeg közepére.

Kerüljük el a sorban állást!

Rendkívül fárasztó, ha egy hosszú sor végén állva araszolunk előre, hogy megnézhessünk egy látványosságot, ráadásul nagyon sok elmegy így az értékes időnkből. Ahol lehet, vegyük meg a belépőjegyet előre, online, így gyorsabban bejutunk mindenhová. Ezeket legtöbbször a múzeum honlapján tehetjük meg, ahol azt is megtudjuk, mely kiállításokra érvényes és milyen előnyökkel jár.

Ha el akarjuk kerülni a sorban állást, vegyünk előre jegyet

Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a legtöbb látványossághoz egy órás időintervallumon belül kell belépni az előre vásárolt jeggyel, hiszen így tudják biztosítani, hogy nem lesz bent nagy a tömeg. Így ha nem szeretnénk, hogy kárba menjen, érdemes jó előre eltervezni a napot és tartani magunkat a menetrendhez. Nagy előnye az online jegyeknek, hogy jellemzően nem kell sorban állni a bejutáshoz vagy ha mégis, akkor sem sokáig.

Éljünk a kombinált jegyek nyújtotta előnyökkel!

Nemcsak azért érdemes több látnivalóra szóló, kombinált jegyet venni, mert úgy olcsóbb. A látnivalók közül érdemes azt felkeresni először, ahol várhatóan a legkisebb a sor, ott jegyet vásárolni, majd a többi látnivalóhoz már a jeggyel rendelkezők számára fenntartott, gyorsított soron át juthatunk be, így sok időt megspórolhatunk. Például Rómában a Colosseum előtt álló sort lehet úgy megúszni, ha kora reggel a Palatinus felől lépünk be, a kombinált jeggyel pedig a Colosseumot és a Forum Romanumot is látogathatjuk.

Készüljünk előre a fotózásra!

A látványosságok megörökítése nem is olyan egyszerű feladat. Hiszen szinte minden látványosság körül rengeteg turista áll, akik ugyanannyira fotózni szeretnének, mint mi – de sajnos ezzel kitakarják a képet. Így aztán szinte lehetetlen úgy fotózni, hogy valaki ne lépjen épp bele a látómezőnkbe. De nem érdemes ezen bosszankodni, hiszen mások is ugyanúgy turisták, mint ahogyan mi.

Érdemes felkészülni arra, hogy tömeg lesz, így nem érhet meglepetés

Helyette inkább fotózzunk felülről, a fényképezőgépet az emberek fölé emelve vagy szelfibot segítségével. Ugyanakkor fontos, hogy ne feledjük el kiélvezni sem az utat. Fontos, hogy legyen mit vágyakozva visszanézegetnünk egy esős napon, de az élmények sokkal többet érnek!