Úti cél ajánló

Oslo felfedezése – látnivalók a norvég fővárosban

Oslo egy élettel teli, barátságos város, ahova érdemes legalább egyszer ellátogatnunk az életünk során. Tény, hogy nem a legolcsóbb úti cél, de az is biztos, hogy minden elköltött norvég koronánk jó helyre kerül: az itt szerzett élményeink örökké velünk maradnak. Nem véletlenül tartják Oslót az egyik legélhetőbb városnak: most csak pár javaslatot adunk ahhoz, hogy belekóstolhassunk a hangulatába!


Nobel békeközpont

A Városháza téren számtalan egyéb mellett találunk egy igazán különleges építményt: a Nobel-békeközpontot. Lényegében egy interaktív kiállítást kell elképzelni, amelyet a békedíjnak és nyerteseinek szenteltek. A Nobel-békeközpont lenyűgöző betekintést nyújt a békedíj jelentőségébe, valamint a háborúval, a békével és a konfliktusmegoldásokkal kapcsolatos kérdésekbe.

Ekebergparken szoborpark

Ha a természetbe vágyunk, de a művészetek és a történelem is érdekelnek, akkor valószínűleg nekünk találták ki az Ekebergparken szoborparkot. Az egész területén megtalálható műalkotásokat olyan nemzetközileg elismert művészeknek köszönhetjük, mint Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst és Roni Horn. Egyedül is bejárhatjuk, vagy vezetett túrák keretében is, így több érdekességet is megtudhatunk a város, illetve az ország történelméről.

A Munch és más múzeumok

Oslo számtalan múzeuma közül mi most csak párat emelnénk ki. Edvard Munch leghíresebb festményét, A sikolyt is megnézhetjük a Munch-ról elnevezett múzeumban: a festő ugyanis minden munkáját a városnak adományozta.

A norvég Nemzeti múzeumba is érdemes benézni, ha bele akarjuk ásni magunkat az ország művészetébe. A Vikinghajó múzeumban ‒ nomen est omen ‒ a vikingek életét, és persze a hajóikat ismerhetjük meg. A Norsk Folkemusum, azaz a kultúrtörténeti múzeum az országban élő különböző népcsoportokat mutatja be. A Fram múzeumban pedig Norvégia északi expedícióiról tanulhatunk.

Akershus kastély

Az Akershus története a XIII. századig nyúlik vissza: királyi rezidenciának indult, aztán 1592-ben erőddé alakították. A következő évszázad közepén aztán reneszánsz kastélyként építették újjá. Ma pedig főként a norvég védelmi minisztérium használja az épületet, de ezzel együtt civilek is látogathatják egyes részeit. Több tárlatot is megnézhetünk benne a hadseregről, valamint a náci megszállásnak ellenálló norvégokról. De itt van a királyi mauzóleum is: több államfő végső nyughelyét is a kastélyban találjuk.

Oslo-fjord

Ha Norvégia, akkor fjordok: szerencsére a fővároshoz is tartozik egy, így nem kell messzire utaznunk a nem mindennapi látványért. Az Oslo-fjord belső részén található szigetek ideálisak strandolásra, piknikezésre és túrázásra. De a vízi sportok szerelmesei is megtalálhatják itt számításaikat: lehet jókat úszni, kajakozni, kenuzni, vitorlázni, vagy akár “csak” halászni is. A komppal mindössze öt perc alatt el lehet jutni a fő szigetre, Hovedøyára, ahol dús erdők, nyugalmas strandok és kolostorromok találhatók. De akár egy olyan túrára is befizethetünk, ami által több szigetre is ellátogathatunk a fjordon belül.

Forrás: Visit OSLO

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: