Utazás előtt

Milyen esetekben kell orvosi igazolást magunkkal vinni repülős utazáskor?

Elsősorban a krónikus betegséggel küzdőknek fontos az orvosi igazolás utazáskor annak érdekében, hogy a gép fedélzetére magukkal vihessék a gyógyszereiket. Emellett felléphetnek utazás előtt olyan akut betegségek is, amelyek kezeléséhez szintén kéznél kell legyen a gyógyszer.

Orvosi igazolás utazáskor

A szabályok szerint az Európai Gazdasági Térségen belül utazva (az Európai Unió tagországai, de Liechtenstein, Izland és Norvégia tartozik ide) a betegséggel küzdő emberek gond nélkül magukkal vihetik gyógyszereiket, kivéve, ha az kábítószernek minősül vagy pszichotróp anyagnak.

Azonban a félreértések elkerülése érdekében mindenképpen kérjünk a háziorvosunktól egy igazolást vagy töltessük ki vele a megfelelő formanyomtatványt, ami elérhető itt, a 36. pontban. Amire szükség van: kezelőorvos neve, elérhetősége, a betegség leírása és a szedett gyógyszerek neve és adagolása.

Ellenőrzés alatt álló szerek

Vannak olyan fokozott ellenőrzés alatt álló szerek, melyeket kizárólag orvosi engedéllyel lehet külföldre szállítani, ezeket minisztériumi rendelet szabályozza. Különböző szabályok vonatkoznak arra, ha a 3 napot nem haladja meg az út, illetve, ha 3 napon túl, de 90 napon belüli időtartamra utazunk el.

Bizonyos gyógyszerekhez kell orvosi igazolás utazáskor
Bizonyos gyógyszerekhez kell orvosi igazolás utazáskor

Amennyiben külföldről hozunk be Magyarországra gyógyszert, arra megint más szabályok vonatkoznak. Ilyen esetben mindig az adott ország egészségügyi hatóságánál kell érdeklődni a szabályozás iránt. Ha meg kell szakítani az utazást és idő előtt hazatérne, akkor a fel nem használt gyógyszerre nem kell külön behozatali engedélyt kérni.

Itt pedig azon a gyógyszerek listáját találhatjuk meg, melyek kábítószernek vagy pszichotróp anyagnak minősülnek, ez azért is fontos, mert egyes országok tiltják ezek bevitelét.

Országonként eltérő szabályozás

A szabályozásoknak azért kell nagyon utánajárni, mert egyes országokba vényköteles nyugtató, altató, fájdalomcsillapító vagy allergia elleni gyógyszer sem vihető be.

A legszigorúbb a szabályozás Japánban, itt már egy magyar vonatkozásban átlagos paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító is tiltott. Valamint az Egyesült Arab Emirátusokban is nagyon komolyan veszik: aki vét a szabályok ellen, attól enyhébb esetben csak elkobozzák a gyógyszereit, súlyosabb esetben börtönbüntetést is kaphat.

Mivel a szabályozások országonként eltérnek, érdemes indulás előtt legalább 1-2 hónappal tájékozódni az egészségügyi hatóságoknál vagy az egészségügyi biztosítónál. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mely esetekben kell orvosi igazolás utazáskor, érdemes lehet a célország nagykövetségével is konzultálni, a legfontosabb információkat pedig a követségek honlapjára is fel szokták tenni.

Gyógyszerek a biztonsági ellenőrzésnél

A gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásban, a tájékoztató papírral együtt, átlátszó nejlonzacskóba csomagolva vigyük. Mivel a repülőre korlátozott mennyiségben lehet folyadékot vinni, ha a folyékony gyógyszer ennél nagyobb kiszerelésű, orvosi igazolást csatoljunk mellé. Ezt magyar és angol nyelven is szerezzük be, mert a visszaúton is biztos, hogy kérni fogják. Inzulint, injekcióstűt fel lehet vinni a gépre, ehhez szintén kell orvosi igazolás utazáskor, amely tartalmazza az adagolást is.

A fájdalomcsillapítókhoz jellemzően nem kell orvosi igazolás utazáskor
A fájdalomcsillapítókhoz jellemzően nem kell orvosi igazolás utazáskor

Európai Unión belül általában az egyszerűbb gyógyszereket, mint a lázcsillapító, fájdalomcsillapító, vitamin, felengedik a gépre orvosi igazolás nélkül is, amennyiben csak kis mennyiségről van szó.