Utazási tanácsok

Kijutás a bécsi, debreceni reptérre

Előfordul, hogy egy-egy városba Budapestről csak átszállással lehetne utazni, míg egy budapesthez közeli repülőtér, például Bécs vagy Debrecen sokkal jobb megoldás, hiszen direkt járat is indul az adott városba. A repülőtérre való plusz utazás sem jelent feltétlenül időveszteséget és sok esetben még olcsóbban is jöhet ki így az utazás.

Lássuk, hogyan érdemes Bécsbe vagy Debrecenbe eljutni.

Kijutás a bécsi repülőtérre

A bécsi, budapesthez közeli repülőtér autóval, busszal vagy vonattal is könnyen megközelíthető. Ha a saját autót választjuk, akkor a benzinköltségen túl a bécsi reptéri parkolás árával is kalkulálnunk kell. Ez körülbelül egy napra 25 euró, azaz 7500 forint. A parkolási díj függ attól is, hogy melyik parkolóban foglalunk helyet illetve mennyi időre. A parkolójegyet online is lefoglalhatjuk, sőt, előzetesen kiszámolhatjuk a költségeket egy összehasonlító kalkulátor segítségével. A rendszer még azt is jelzi, ha valamelyik parkolótípus használata a kiugróan magas költségek miatt nem ajánlott.

Bécs és Debrecen a két budapesthez közeli repülőtér

Busszal már körülbelül 9 euróért, 2700 forintért is kijuthatunk Bécsbe. A RegioJet járatai kényelmesek, légkondicionáltak, wifi és mosdó is van a fedélzeten, a menetidő pedig 3 óra.

Vonattal is kényelmesen eljuthat az osztrák fővárosba, ahonnan a főpályaudvarról gyorsvasút viszi ki a repülőtérre. Budapestről vonattal egy irányba már 13 eurótól is van jegy, a retúr pedig 26 eurótól érhető el, ezek azonban csak limitált számban érhetőek el, csak adott vonatokra. Amennyiben ennél rugalmasabb megoldást keres vagy már közel van az utazás időpontja, érdemes a standard retúr menetjeggyel számolni, mely ára 80 euró körül van.

Ha a fővárosból utazunk, Bécsbe szinte bármilyen tömegközlekedési eszközzel és autóval is gyorsan ki lehet jutni. Így, ha onnan indul a közvetlen járat, érdemes az átszállás helyett ezt a megoldást választani.

Kijutás a debreceni repülőtérre

Az M3-as autópályán keresztül valamivel több, mint 2 óra alatt lehet a fővárosból Debrecenbe érni, mely a másik budapesthez közeli repülőtér. Parkolóhelyet online is foglalhatunk, itt egy napra 4000 forintot kell fizetni, de minél tovább hagyjuk itt az autót, a napidíj úgy csökken.

Bécs és Debrecen a két budapesthez közeli repülőtér
Bécs és Debrecen a két budapesthez közeli repülőtér

Ha vonattal utaznánk, körülbelül 4500 forintos árral kell számolni, a menetidő átlagosan 2 és fél óra. Innen közösségi közlekedéssel mehetünk tovább: a Debreceni Nemzetközi Repülőteret közvetlenül érinti az Airport 1-2, mely legtöbb esetben igazodik az érkező és induló repülőjáratok menetrendjéhez. A debreceni buszok helyi tarifájú buszjeggyel vehetők igénybe, melyek ára elővételben 330 Ft, a közlekedési eszközön (a buszsofőrnél) 400 Ft.

A Wizz Air például Franciaországba, Olaszországba, Németországba, Hollandiába, Svédországba és az Egyesült Királyságba is, a Lufthansa pedig Münchenbe indít innét járatot.