Koronavírus

Tájékoztató az újrainduló reptéri szolgáltatásokról

Tájékoztató az újrainduló reptéri szolgáltatásokról

Blogbejegyzésünkben a Budapesti Liszt Ferenc Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. legfrissebb tájékoztatója olvasható a lassacskán újrainduló légi közlekedés állapotáról, a COVID-19 kapcsán hozott intézkedéseikről és az újrainduló repülőtéri szolgáltatásokról.

Fokozatosan újrainduló utasszolgáltatások

A járvány miatt szinte teljesen leálló légi közlekedés Európa-szerte kezd éledezni; a Liszt Ferenc Repülőtér utasforgalma is – a légitársaságok bejelentései nyomán – lassan és fokozatosan újraindul. A járvány okozta utasszámcsökkenés miatt lezárt épületrészeket a Budapest Airport fokozatosan, a forgalom-növekedés tükrében nyitja újra.

Utasfelvétel

Az utasfelvételi (check-in) pultok a 2B Terminálon üzemelnek, míg az utasbiztonsági ellenőrzés a 2A Terminálon található. A repülőtér üzemeltetője kéri a Budapestről elutazó utasokat, hogy az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében.

Parkolás

Amennyiben az utas autóval érkezik a terminálra, vagy autóval kívánja elhagyni a repülőtér területet, rövid távú parkolás céljából a Terminál Parkolót (itt 5 perc áll rendelkezésre a ki-és beszállásra), hosszú távú parkolás céljából pedig a május 1-jén újra megnyitott Holiday Parkolót vehetik igénybe.

Tömegközlekedés és taxi

A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik. A 100E busz közlekedését április 1-jén felfüggesztették, a jövőbeni menetrenddel kapcsolatos információkért kérjük, kövessék a bkk.hu oldalt.

A Budapest Airport szerződött taxi szolgáltató partnere, a Főtaxi változatlanul áll az utasok rendelkezésére.

Üzletek és éttermek nyitva tartása

A Magyarországon hatályos kormányrendelet értelmében a repülőtéri vendéglátóegységekbe az utasok csak ételrendelés céljából léphetnek be, fizetés és az étel átvétele után nem tartózkodhatnak az étteremben. A 2. Terminál területén jelenleg a B oldali utasfelvételi csarnokban, illetve a FoodCourt területén üzemel vendéglátóegység.

A tranzit területen található kiskereskedelmi egységek zárva tartanak. A repülőtér 2B terminálján, az indulási szinten található SPAR változatlanul nyitva tart.

A Magyarországra történő belépés szabályai

Április 30-i kormányrendelet értelmében megváltoznak a Magyarország területére történő belépés szabályai. A Magyarországra a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Dél-Koreából haza érkező magyar állampolgár, aki üzleti útról tért haza nem köteles házi karanténba vonulni. Ennek feltétele, hogy a magyar állampolgár egy magyar vagy bármely fent említett államban bejegyzett olyan cég vezetője vagy munkavállalója, amely cég egyben egy bármely fent említett államban bejegyzett másik céggel kapcsolt vállalkozásként működik. Az utazás üzleti célját a belépéskor valószínűsíteni kell.

A rendelet szerinti továbbá Magyarország területére a cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák és dél-koreai állampolgárok egyedi felmentés nélkül beléphetnek, ha az állampolgárságuk szerinti ország területéről utaznak Magyarországra, valamint utazásuk a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti céllal történik. Az üzleti célt a belépéskor valószínűsíteni kell.

A többi magyar és külföldi állampolgárra továbbra is a 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet szerinti beutazási korlátozások vonatkoznak.

A Budapest Airport fenti összefoglalója tájékoztató jellegű, a részletes szabályok és pontos előírások a vonatkozó Kormányrendeletekben találhatók.

Utazás előtt tájékozódjon a célországban érvényben lévő korlátozásokról

A Budapest Airport felhívja az utasok figyelmét, hogy a Koronavírus-járvánnyal összefüggésben országonként eltérő korlátozások vannak érvényben. Kérjük, hogy utazása tervezésekor minden esetben tájékozódjon a célállomáson az érkezésekor hatályos szabályokról és rendelkezésekről.

Forrás: Budapest Airport

Kapcsolódó tartalmak:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük