Koronavírus

Újabb változás: elfogadják a schengeni övezetben készült PCR-tesztet is

A hazaival egyenértékűnek ismerik el a schengeni országokban készült PCR-tesztet

Ez a hét kétségkívül az utazási szabályok változásáról, karanténról és tesztelésről szól. Nem könnyű követni, de mutatjuk a legfrissebb híreket a témában. Ráadásul most 1-2 pozitívumot is lehet találni a hírek között.

A kormány pénteki ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet, illetve az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket és azt a döntést hozta, hogy a magyar gazdaság zavartalan működése érdekében az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik.

Zöld utat kaptak az üzleti utazók

Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Megszületett a külföldön végzett tesztekkel kapcsolatos pontosított részletszabályozás is:

Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is.

Ez alapján külföldről való hazaérkezéskor, a karantént kiváltó két teszt egyike lehet a schengeni övezet országaiból hozott PCR teszt is. A karanténkiváltás idejét lehet ezzel jelentősen lerövidíteni (akár felezni), hiszen így nem kell kivárni a 2 teszt idejét és eredményét a házi karanténban.

A schengeni országok (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország) mellett kiterjesztették ezt az enyhítést a Kanadából és az USA-ból érkezőkre is. Szeptember 5-től ők is hozhatnak 1 tesztet, amit a Magyarországon végzett teszttel egyenértékűnek ismernek el a hatóságok.

Sport események mellett a kulturális rendezvények is képbe kerülnek

Az ülésen döntés született továbbá arról, hogy a magyarországi sport rendezvényekre való kiutazás és beutazás szigorú feltételeit kiterjesztik a kulturális rendezvényekre is. Ami pedig a nézőket illeti, a Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR-teszt eredménnyel, van a rendezvényre jegye, és aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, valamint köteles a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot.

Az új szabályozás pontos részletei a pénteken megjelenő Magyar Közlönyben szerepelnek.    One Response

  1. Ezen fejlemenyek szerint Nagy Britanniabol hazaerkezok hiaba hoznak a megelozo 5 napban keszult 2 negativ tesztet 48 ora kulonbseggel? Ez nem logikus , hiszen van olyan Shengen orszag, pl Spanyolorszag, ahol rosszabb a helyzet mint Nagy Britanniaban. Vagy a tesztek minosege nem megbizhato es orszagonkent valtozik?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük