Koronavírus

Kötelező karantén a Magyarországról Egyesült Királyságba utazóknak

Kötelező karantén a Magyarországról Egyesült Királyságba utazóknak

A brit közlekedési minisztérium bejelentése alapján, szeptember 12-től kéthetes házi karanténra kötelezik a Magyarországról az Egyesült Királyságba érkezőket. A rendelkezés állampolgárságtól függetlenül érvényes minden beutazóra és nem lehet negatív-teszttel előre kiváltani.

A beutazást megelőző 48 órán belül kötelező kitölteni a kontakt kutatáshoz szükséges nyomtatványt, amiről a visszaigazoló emailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek (nem szükséges kinyomtatni, elegendő telefonon). Átutazás esetén a nyomtatvány kitöltése akkor szükséges, ha reptérváltásra is sor kerül, mivel ilyenkor ténylegesen belépnek az országba, ha csak rövid időre is.

Az érvényes szabályozás szerint a Magyarországról érkezőknek nem kell feltétlenül két hetet eltölteniük az országban, előbb is elutazhatnak az Egyesült Királyságból, de ha két hétnél kevesebb időt töltenek az országban, tartózkodásuk teljes időtartamára elkülönítésben kell lenniük.

A karanténidőszakot saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanban, ismerősöknél vagy hozzátartozóknál, illetve szállodában lehet eltölteni. Az érintettek a karantén ideje alatt munkába, iskolába nem járhatnak, tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival nem utazhatnak. Élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása céljából az elkülönítésben lévők akkor hagyhatják el lakóhelyüket, ha nincs olyan ismerősük vagy hozzátartozójuk, akik ezek beszerzéséről gondoskodni tudnak számukra.

Mentességet jelent a lakhelyelhagyási tilalom alól, ha az érintettnek sürgős orvosi ellátásra van szüksége, ha közeli hozzátartozója temetésén kíván jelen lenni, ha valamilyen jogi eljárásban kell részt vennie, vagy ha veszélyhelyzet miatt kell távoznia tartózkodási helyéről.

A karanténelőírás megszegőit akár 1 000 font pénzbírsággal is sújthatják.

Forrás: Airportal.hu, Konzuli Szolgálat


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük