Koronavírus

Karanténmentesség az üzleti utazóknak! Mi minősül üzleti útnak és hogyan lehet igazolni?

Mentességet kaptak az üzleti utazók! Mi minősül üzleti útnak és hogyan lehet igazolni?

Ahogy azt már korábban megírtuk, a gazdaság zavartalan működésének érdekében a kormány kivételt tesz az üzleti utazókkal a szeptember elején hatályba lépő szigorú utazási szabályok tekintetében.

Mit jelent ez pontosan?

Szeptember 5-től, aki üzleti céllal utazik külföldre, majd hazatér, szabadon beléphet az országba és mentesül a karanténkötelezettség alól is. Ugyanez igaz a Magyarországra üzleti céllal érkező külföldi állampolgárokra.

Mi minősül üzleti célú utazásnak?

A hivatali, üzleti célú utazás valamint a gazdasági tevékenység meghatározása a személyi jövedelemadóról és az általános forgalmi adóról szóló törvényekben szerepel. Az utazás üzleti vagy gazdasági jellegének értékelésekor érdemes aszerint mérlegelni, hogy az utazás a gazdasági vállalkozás vagy egyéb jogalany vállalkozási tevékenységéhez, haszon- vagy jövedelemszerzése érdekében történik-e, illetve azzal összefüggésben áll-e.

Igazolásra van szükség a mentességhez

Azt, hogy az utazás gazdasági, üzleti célú, hivatalosan igazolni kell. Tehát a mentesség nem automatikus. Meghatározott feltételek teljesüléséhez kötött, így fontos, hogy az utazók figyelmet fordítsanak e feltételek maradéktalan teljesítésére.

Az utazás üzleti jellege esetén az igazolás kiállításának részletei nincsenek pontosan leszabályozva, ám erre vonatkozó javaslatok elérhetők. A munkavégzés, és egyéb üzleti, gazdasági célú utazás (például tárgyalás, kiállításon való részvétel, nyersanyag beszerzése stb.) érdekében utazóknak célszerű már az indulást megelőzően munkáltatóiktól, valamint attól a gazdasági társaságtól, amelynek érdekében az utazás történik teljes bizonyító erejű (cégszerűen aláírt) magánokirati formájú igazolást kérni. Annak érdekében, hogy a dokumentum alkalmas legyen arra, hogy az utazás üzleti, illetve gazdasági célját igazolja, meg kell jelölni a beutazás konkrét indokát is.

Amennyiben az indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, úgy az általános szabályok szerint kell eljárni, azaz a belépési korlátozások alóli mentesülés ez esetben nem érvényesülhet.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség


*Frissítés: 2021. március 1-el némileg módosultak az üzleti utazásra vonatkozó szabályok, melyekről részletesebben itt írtunk: https://blog.repjegy.hu/2021/03/02/magyarorszag-szigorit-egyes-uzleti-utazasok-karantenmentessegen/


Utazás járvány idején, ezekre figyeljen: gyakori kézmosás, fertőtlenítés, maszkviselés, távolságtartás!