Koronavírus

Csökkentették a karantén idejét és meghatározták a PCR-tesztek hatósági árát

Csökkentették a karantén idejét és meghatározták a PCR-tesztek hatósági árát

Szinte hétről hétre bejelentenek valamilyen pontosítást, vagy módosítást a szeptember óta hatályban lévő beutazási szabályokkal kapcsolatban. Mutatjuk a legfrissebb információkat a karanténról, tesztekről, határidőkről.

14 nap helyett 10 nap a karantén

A külföldről történő hazaérkezéssel automatikusan elrendelt hatósági házi karantén idejét az eddigi 14-ről 10 napra csökkentették. Az erről szóló határozat szeptember 18-án, pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben, a rendelet szeptember 21-én, hétfőn lép hatályba. Tehát aki szeptember 21-én vagy az után érkezik Magyarországra, már csak 10 napos karanténra kötelezhető.

19 500 Ft lehet maximum egy PCR teszt

Hatósági árat állapítottak meg a PCR tesztekre vonatkozóan. Eszerint a járványügyi készültség idején a koronavírus PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat díja 17 000 Ft, a mintavétel díja pedig 2 500 Ft, azaz összesen 19 500 Ft lehet szeptember 21-től.

A karantén mentesítés szabályai nem változtak. A mostmár 10 napos házi elkülönítést továbbra is ki lehet váltani 2 negatív teszttel, melynek így a maximalizált költsége 39 000 Ft lesz (amennyiben mindkét tesztet Magyarországon végzik, nem számolva a karantén alóli felmentés 3 000 Ft-os adminisztrációs költségét).

Egyelőre maradnak az utazási korlátozások

A legutóbbi bejelentések alapján: szeptember végével is érvényben lesznek az utazási korlátozások. Ráadásul, mivel a második hullám tetőzését év végére várják, feltehetőleg a szigorítások is hosszabb ideig maradhatnak.


Kapcsolódó tartalmak: