Koronavírus

Magyarország szigorít egyes üzleti utazások karanténmentességén

Szigorít a kormány egyes külföldi üzleti utak karanténmentességén

A Külügyminisztérium a napokban kiadott egy rendeletet, mely némileg módosítja az üzleti utazók karanténmentességét. Az új szabályok értelmében az üzleti célú utazások esetében szűkült azoknak az országoknak a köre, ahonnan korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére az üzleti utazók.

Ez vonatkozott eddig az üzleti céllal külföldre utazókra:

Még 2020. szeptember 4-én jelent meg az a módosító rendelkezés, amely a járványügyi készültség utazási korlátozásairól szóló 408/2020. kormányrendelet intézkedései közé az üzleti, gazdasági célú beutazások tekintetében speciális szabályokat illesztett.

Szeptember 5. óta mind a magyar-, mind a külföldi állampolgárok bármiféle korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beléphettek Magyarország területére, amennyiben hitelt érdemlően igazolni tudták, hogy külföldi utazásuk (vagy a Magyarországra történő belépésük) célja üzleti, gazdasági jellegű.

Ez az alábbiak szerint módosul 2021. március 1-től:

Az üzleti utazásokra vonatkozó karanténmentesség a világ összes országáról lecsökken a következő területekre:

  • az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség országai és az Egyesült Királyság
  • valamint további 13 ország: Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Dél-Korea, Oroszország, Szingapúr, Törökország és Ukrajna.

Frissítés: Március 2-án a Külügyminisztérium 4 országgal bővítette a korábbi listát: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán.

Azok az üzleti utazók, akik NEM a felsorolt területek egyikéről utaznak Magyarországra ugyanúgy 10 napos karanténra kötelezhetők, mint a nem üzleti céllal utazók.

A felsorolt országokból viszont továbbra is zavartalanul utazhatnak üzleti céllal, de a belépéskor továbbra is igazolni szükséges az utazás gazdasági, üzleti jellegét. Arról, hogy mi számít üzleti utazásnak és hogyan lehet ezt igazolni, korábbi cikkünkből tájékozódhat.

Ha az országba való belépéskor a dokumentum hitelességében, vagy az utazás üzleti célját illetően bármi kétség merül fel, nem érvényes a mentesség, ugyanúgy 10 nap karanténba kell vonulni, mint a személyes okokból vagy szabadidős céllal utazóknak.

Forrás: koronavirus.gov.hu