Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Petra romvárosa

Petra romvárosa

Folytatjuk sorozatunkat azokról az úticélokról, amelyek méltán szerepelnek a bakancslisták előkelő helyén. Ezúttal Jordánia egyik legszebb helyét, az egykor virágzó kereskedelmi központot, ma romjaiban is gyönyörű Petrát mutatjuk be. Irány az új világ egyik csodája!


Jordánia egyik legismertebb helye, Petra (neve görögül sziklát jelent) két fontos kereskedelmi útvonal találkozásánál helyezkedett el egy sziklavölgyben. Az arab törzs, a nabateusok alakították ki a várost, a sziklákba faragták épületeiket az időszámításunk előtti negyedik században. A város később hanyatlásnak indult, elnéptelenedett, és egészen a XIX. század elejéig gyakorlatilag rejtve maradt a nagyközönség elől. Végül az 1920-as években indultak meg a régészeti feltárások, majd nem sokkal később a turisták előtt is megnyitotta kapuit a romváros.

Petra romvárosa a jordán fővárostól, Ammantól 190 kilométerre található, közvetlenül egy Vádi Músza nevű település mellett – a legtöbb utazó innen indul Petrába. Tavasszal vagy ősszel érdemes idelátogatni, ilyenkor ideális az időjárás az egész napos sétához, ami a romváros felfedezésével jár.

A turisták több útvonalon keresztül is bejárhatják Petrát, ahova a 1,2 kilométer hosszú Szik-szurdokon át vezet az út: falai úgy 80-90 méter magasak, és van, hogy csak alig két méterre vannak egymástól. A homokkövet – amibe az épületeket faragták – az ásványok színezik be, a Petrára leginkább jellemző vörös a vas jelenlétének köszönhető.

Legszebb és legismertebb része a  Haznet al-Faraún, azaz a Fáraó Kincstárának közel 40 méter magas homlokzata, de érdemes megemlíteni az egykor 3000 fő befogadására is alkalmas színházat, a gyönyörű kolostort és az impozáns királysírokat is. A városban körülbelül 800 emlékmű van, ezek nagy része – a helyiek gondozásának hála – ma is szép állapotban van. Petrát általában el kell hagyni napnyugta előtt, de hetente háromszor gyertyákkal világítják meg, és előadást tartanak a nabateusok történetéről – ha tehetjük, érdemes ilyenkor is ellátogatni a romvárosba, igazán különleges élményben lehet részünk.

A gyönyörű romváros nemcsak a turisták előtt nyitotta meg a kapuit: a filmipar is szemet vetett a különleges helyszínre. Közülük is a legismertebb valószínűleg az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag fináléja: ha valahol, itt már biztosan láttuk Petrát:

Petra romvárosa 1985 óta az UNESCO kulturális Világörökség része, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyikének választották. Ha Jordániában járunk, semmiképpen sem hagyjuk ki ezt a gyönyörű “rózsavárost”, amelynek sem látványában, sem hangulatában nincsen párja.

Kapcsolódó tartalmak: