Érdekességek

7 igazán különleges híd a világból

Folytatjuk legeket listázó sorozatunkat, és a főszerepben ezúttal is a világ hídjai szerepelnek. A leghíresebbeket már bemutattuk, most olyanok kerültek sorra, amelyek ugyan talán kevésbé ismertek, mégis különleges szerkezetük, elhelyezkedésük miatt érdemes közelebbről is szemügyre venni őket.


Kapellbrücke híd – Svájc

A svájci Luzern egyik éke a Kapellbrücke, Európa legrégibb fedett fahídja. Érdekessége, hogy a közepén egy víztorony áll, illetve belülről festmények díszítik a XVII. század óta.

A hidat eredetileg 1365-ben adták át, az évszázadok során a legnagyobb kárt egy 1993-as tűz okozta benne. A festmények nagy része akkor odaveszett, a hidat viszont a következő évben újjáépítve visszaadták a városlakóknak.


Chengyang híd – Kína

Igazán különleges látványt nyújt a pavilonokkal és verandákkal díszített kínai Csengyang híd (vagy más néven Panlong híd), amelyhez még verset is írtak.

A kőtalpakon álló, de nagyrészt fából készült, 64 méter hosszú gyalogoshíd két falut köt össze Csengyang kerületben, Szandzsiang Dong megyében.


Glacier Skywalk – Kanada

Tériszonyosoknak nem ajánlott ez a csodálatos híd a kanadai Sziklás-hegységben. A Glacier Skywalk neve nem árul zsákbamacskát: a híd egy 20 méter hosszú, üvegtalapzatú kilátót takar.

280 méterrel a Sunwapta-völgy fölött, a Jasper Nemzeti Parkban, fetői környezetben helyezkedik el. A hídról elénk terülő látvány egyszerűen csodálatos – és természetesen teljesen biztonságos is a szerkezet.


Helix Bridge – Szingapúr

Igazán futurisztikus látványt nyújt a szingapúri Helix Bridge, amelyet 2010-ben adtak át. A 280 méter hosszú, fedett gyalogoshidat a DNS kettős spiráljának mintájára tervezték meg, így igazán egyedi élmény végigsétálni rajta.

A rozsdamentes acélból készült híd nagyon erős, egyszerre akár 16 ezer embert is elbír. Éjszaka is érdemes megnézni, kivilágítva még egyedibb.


Langkawi Sky Bridge – Malajzia

Szintén csodálatos kilátásban lehet részünk a Langkawi Sky Bridge-ről, amely az egyik leghíresebb építmény Malajziában. Tényleg olyan érzésünk lesz rajta, mintha az égen járnánk, hiszen ezen a hídon 660 méterrel a vízfelszín felett sétálhatunk.

A 2005-ben átadott ferdekábeles híd Malajzián belül a Langkawi szigetcsoport azonos nevű és egyben legnagyobb szigetén található, indiai filmeket is forgattak rajta.


Stari Most – Bosznia-Hercegovina

A Mostarban található Stari most (az “öreg híd”) a lista többi szereplőjével ellentétben igen rövid, mindössze 29 méter hosszú, ám annál különlegesebb kőhíd.

Eredetileg az oszmán birodalom idején építették a Neretva folyó felé 1567-ben, majd 1993-ban a szerb-bosnyák háborúban felrobbantották. Végül 2004-ben rekonstruálták, a következő évben pedig a világörökség részének is nyilvánították.


Golden Bridge – Vietnam

A vietnami Da Nangban található Golden Bridge igen fiatal, 2018-ban adták csak át. A 150 méter hosszú gyalogoshíd különlegessége, hogy két hatalmas kéz tartja a hagyományos szerkezetek helyett. És bár acélból készült, aranyszínűre festették, innen a neve a hídnak, amelyet elsősorban azért kedvelnek az emberek, mert páratlan kilátás nyílik róla a vietnami tájra.


Hasonló tartalmak, melyek szintén érdekelhetik: