Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a Comói-tó

A Comói-tó | blog.repjegy.hu

Bakancslistás úti célokról szóló sorozatunk legújabb részében Olaszország egyik legnépszerűbb természeti szépségét, a Comó-i tavat mutatjuk be. Az Alpok lábánál fekvő tó és környezete egyszerűen csodálatos látványt nyújt, és számtalan programlehetőséget is kínál.


A tó fekvése

A Comói-tó, azaz olaszul Lago di Como kétségkívül az egyik leghíresebb látnivaló Itáliában. Bár a tavak közül a legismertebb, 146 négyzetkilométeres területével “csak” a harmadik legnagyobb az országban, 410 méteres mélységével viszont az ötödik legmélyebb tó az egész kontinensen.

A Lombardiában elhelyezkedő tó alakja egy fejre fordított Y-ra emlékeztet, és nagyrészt az Adda folyó táplálja. Mivel a tó az Alpok lábánál fekszik, kiváló választás túrázásra vágyóknak is. A városnézés és a kirándulás mellett a vízi sportok kedvelői is megtalálhatják a számításaikat a pálmafákkal övezett Comói-tónál.

Tóparti települések

A legismertebb települések a tó északi ágánál található Colico, a dél-nyugatinál Como, a dél-keletinél pedig Lecco. Bellagio, Menaggio és Varenna a fordított Y három ágának találkozásánál fekszenek. A települések között általában komppal lehet közlekedni.

A tóparti települések arról ismertek, hogy csodálatos villák találhatók bennük: sok már a római kor óta áll, és általában hatalmas, parkosított kertek is tartoznak hozzájuk. Most csak párat emelnénk ki a látnivalók közül.

Villák a tó körül

A Villa Melzi d’Eril Bellagióban egykor Francesco Melzi d’Eril herceg nyári lakja volt, ma tágas melegházáról és hatalmas rododendronokkal teli japán kertjéről is ismert. Még maga Liszt Ferenc is megfordult vendégként a villa falai között. Szintén Bellagióban nézhetjük meg a Villa Serbellonit.

Lennóban található a ma már múzeumként is funkcionáló Villa del Balbianello, Guido Monzino felfedező utolsó otthona. Cernobbio hírnevét a XVI. században épült Villa d’Este is erősíti, amely ma már luxusszállodaként funkcionál. 

Filmeket és sorozatokat is rendszeresen forgatnak a tóparti villákban, a legismertebbek a Star Wars II. rész – A klónok támadása, illetve az Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét.

Megközelítés

Ha Olaszországból kifejezetten a tó és környéke érdekel minket, akkor a bergamói vagy Milanó-Malpensai repülőteret vegyük célba. Ezekről a repterekről busszal, illetve vonattal juthatunk el a tóhoz, ahol aztán szintén busz és vonat közül választhatunk, hogy a partvonalról csodáljuk meg a tavat. Érdemes ugyanakkor egy hajóútra is befizetni, az adja az igazi élményt.

Irány tehát a földöntúli szépségű Comói-tó, amit már látni és bejárni is hatalmas élményt jelent, nem beszélve a programlehetőségekről.

Hasonló tartalmak: