Utazás előtt Utazási tanácsok

Így kerülje el a tipikus turista átveréseket

Kerülje el a turistákra vadászó tolvajokat

Sokszor találkozhatunk olyan történetekkel, amikor turisták csalók, vagy zsebtolvajok áldozatává válnak, észrevétlenül ellopják a tárcájukat, telefonjukat, esetleg olyan dologba próbálják behúzni őket, amivel pénzt csalhatnak ki a gyanútlan utazóktól. Ebben a cikkben leírunk néhány tanácsot, amelyek segítségével elkerülheti a turistákra specializálódott csalókat, és nyugodtan élvezheti a külföldön töltött szabadságát.


Nézzen mindennek utána!

Ezt már szinte mondanunk sem kell; utazás és szállásfoglalás előtt, nézzen utána alaposan a városnak, ahová készül! Vannak, ugyanis olyan helyek, ahol aktívabbak a zsebesek, és van ahol egyáltalán nem jellemző az ilyesmi. Egy kis internetes kereséssel számtalan hasznos információhoz juthat arról, hogy mely környékeket érdemes inkább elkerülni, legyen szó szállásfoglalásról vagy csak egyszerű városnézésről.

Ne hagyja, hogy eltereljék a figyelmét!

A rossz környékeket el lehet kerülni, viszont a turistákra utazó csalók, épp azoknak a nevezetességeknek, híres tereknek, épületeknek a közelében tevékenykednek, amit az utazók általában meg szeretnének nézni. Leghatékonyabb fegyverük pedig a figyelemelterelés, ezért is szokták sokszor trükkös tolvajoknak nevezni őket.

Fontos, hogy nézelődés, séta, telefonálás, sorban állás, fényképezés közben egy kis extra figyelmet szenteljen a szokatlan helyzetekre, például ha valaki meglöki, vagy hirtelen leszólítják, a semmiből odatoppan egy alak, feltűnően nagy mozdulatokkal, harsány kommunikációval próbálják elterelni a figyelmét és még sorolhatnánk.

Ragaszkodjon az értékeihez!

Ezzel el is érkeztünk a táskához, amibe mindig lehetőleg csak a legszükségesebb értékeket és iratokat pakolja! Csak annyi készpénzt tartson magánál, amennyit el is fog költeni az adott napon. Nyilvános helyeken, fizetéskor, vagy az utcán ne engedjen bepillantást a tárcájába, ne vegyen elő nagy mennyiségű készpénzt. Ha lehetséges, inkább használjon bankkártyát, amit baj esetén gyorsan le tud tiltani. Ha hátizsákkal utazik, a tömegközlekedésen, zsúfolt tereken, piacokon azt is vegye inkább maga elé, hogy idegenek ne tudjanak észrevétlenül hozzáférni.

Semmilyen értéket, csomagot ne hagyjon őrizetlenül egy pillanatra sem! Bár láthatunk másokat, amint például a sorban állás alatt hátra hagyják a táskájukat egy fotó kedvéért, nem érdemes kockáztatni (vagy rábízni egy utastársára, mert az ön értéke az ön felelőssége is). Ha például egy étterem teraszán eszik, közvetlenül a járókelők mellett, ne hagyjon se tárcát, se telefont, se táskát az asztalon (vagy épp a szék háttámláján), még arra a rövid időre sem, amíg kiugrik a mosdóba.

Hivatalos helyről vásároljon!

A nagyobb turistalátványosságoknál könnyű belefutni jegyüzérekbe, akik sorban állás nélkül, de némileg drágábban kínálják a jegyeket például egy múzeumba. Ajánlatos inkább elkerülni őket, ugyanis gyakran hamisítványokat árulnak. Járványhelyzetben különösen igaz, de egyébként is rendkívül praktikus, ha előre, online megveszi a belépőket. Hiszen ezzel elkerülheti a kígyózó sorokat és pontosabban tud tervezni. Fontos persze, hogy online is csak hivatalos weboldalról vásároljon jegyeket. Ha ez nem lehetséges, inkább állja ki a sort a hivatalos pénztárnál.

Amikor pedig egy programra (pl. vezetett városnézés, hajókázás, túrázás, borkóstolás) akar befizetni, szintén nézzen utána a szolgáltatás eredetének, és olvassa el az internetes értékeléseket. Vannak ugyanis, akik kamu szolgáltatást kínálnak és ezzel csalnak ki pénzt a turistákból.

Olvadjon be!

Ha tanácsra van szüksége, akkor érdemes helyieket, mondjuk a hotel recepciósát, a szállásadót, esetleg eladókat, pincéreket kérdezni az árakkal, taxitarifákkal, rejtett kincsekkel, vagy a környékek biztonságával kapcsolatban. Ugyanakkor ne adja teljesen ki magát: nem kell feltétlenül mindenkinek tudnia, hogy hol szállt meg, honnan, kikkel jött (azt pláne nem, ha egyedül utazik) illetve hogy először jár-e az adott városban.

Kössön utasbiztosítást!

Mondják, hogy a biztosítás a nyugalom záloga, annak örülünk a leginkább, ha sosem kell érvényesítenünk. Egy utasbiztosítás nemcsak baleset esetén segít, hanem például poggyászkár, vagy lopás esetén is. Szóval semmiképp ne felejtsen el utasbiztosítást kötni még indulás előtt, hiszen ha óvatossága ellenére is valami baj éri, óriási segítséget jelent!

Érezze jól magát!

Mindent összevetve természetesen a legfontosabb, hogy élvezze a nyaralást. Ne féljen, ne görcsöljön azon, hogy mi baj érheti, csak legyen éber és óvatos, amikor belevág következő kalandjába. A fenti tanácsok ebben lehetnek segítségére.


Korábbi bejegyzéseink is érdekelhetik:

Így készüljön fel az idei nyaralásra. 5 tipp, ha utazást tervez

Hasznos mobilalkalmazások utazóknak

Bankkártya-használat utazásai során: így készüljön fel

Elveszett a poggyászom, mit tegyek?

5 tipikus hiba utazáskor, amit könnyen elkövethetünk

Utazás egyedül – tippek és trükkök a kalandoroknak

5 tipp, hogy ne tegye tönkre az utazást a tömeg