Koronavírus

Németország feloldja a vészhelyzetet, több ország is hasonlóan cselekedett

Németországban november 25-től tervezik megszüntetni a járványhelyzet okozta vészhelyzetet, mely különleges jogkörökkel ruházta fel a német kormányt. Európa más országaiban azonban eltérő a gyakorlat: pár országban már hónapokkal ezelőtt megszűnt a kihirdetett rendkívüli állapot, míg másutt, például Magyarországon meghosszabbításra került.


Jens Spahn, a német egészségügyi miniszter bejelentése szerint a koronavírus-járványra vonatkozó különleges jogrend november 25-én megszűnik. Ugyanakkor számos, a lakosságot és a beutazókat is érintő szabályozás továbbra is érvényben marad, mint például a negatív teszt igazolása, a védőoltás és más higiéniai intézkedéseket előíró beltéri szabályok.

Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 28. óta, csaknem 19 hónapja fennálló vészhelyzet véget ér – mondta Spahn. A rendkívüli állapotból a különleges óvatosság állapotába lépünk át – tette hozzá.

A német közegészségügyi hatóság, a Robert Koch Intézet értékelésére hivatkozva a német egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy a beoltott emberek, figyelembe véve a jelenlegi oltási arányokat, „mérsékelt” kockázatot jelentenek, ha november 25-én megszűnik az egészségügyi vészhelyzet.

A rendkívüli állapot lehetővé tette a német kormány számára, hogy a végrehajtó hatalom kiterjesztésével és a parlament jogköreinek korlátozásával cselekedjen a válsághelyzetben Németországban!

Az év elején a magasan fertőzött térségekben a szövetségi kormány egyoldalú korlátozásokat vezetett be az érintett tartományok jóváhagyása nélkül. Többek között kijárási tilalmat, és a közterületeken tartózkodó személyek számát is korlátozták. Ugyanakkor a német Alkotmánybíróság már a vészhelyzet életbe lépése után kimondta, hogy az embereknek koronavírus-járvány idején is joguk van a politikai célú tiltakozásokhoz.

Egyes országok tovább hosszabbítják, míg más államok már megszüntették a vészhelyzetet

Olaszországban október 15-től csak a munkavállalóknak kötelező rendelkezniük a három igazolás közül az egyikkel, szabályszegés esetén pedig súlyos pénzbírságra sújthatóak. A vészhelyzeti törvények jelenleg 2021. december 31-ig vannak érvényben.

Az Egyesült Királyságban július 19-én szűntek meg a korlátozások. Egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapította: az Egyesült Királyság egyik legsúlyosabb közegészségügyi mulasztása volt, hogy nem tett többet a koronavírus terjedésének megakadályozására a járvány korai szakaszában. A képviselők jelentése ugyanakkor sikeresnek minősített az oltási kampányt.

A francia kormány javaslata szerint az országban jelenleg is érvényes rendkívüli állapotot 2022. július 31-ig meg kell hosszabbítani, és az erről szóló törvénytervezet már el is készült. A jelenleg hatályos vészhelyzet ez év november 15-én jár le. Az érvényes szabályozás szerint a franciák csak védettségi igazolással léphetnek be kávézókba, éttermekbe, mozikba, színházakba és más szórakozóhelyekre.

Spanyolországban 2021. május 9-én szűnt meg a 2020 októberében kihirdetett vészhelyzet, ugyanakkor néhol még érvényesek bizonyos korlátozások, és a kijárási tilalom.

Portugália 2021. augusztus 1-jétől kezdett lazítani a szigorításokon, majd október 1-jén az összeset feloldotta, ugyanis a felnőtt lakosság 85 százaléka teljesen átoltott lett.

Svédországban november 1-tők a teljesen beoltottak és azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen már tesztelniük sem kell magukat, ha gyanús tüneteket vagy lázat észlelnek magukon.

Forrás: index.hu