Úti cél ajánló

Lisszaboni látnivalók

Lisszabon Európa egyik legkülönlegesebb fővárosa: az évezredek óta lakott területen számtalan stílus és hangulat ötvöződik. Rengeteg műemléket, hangulatos történelmi negyedet, valamint pezsgő éjszakai életet is találunk itt − na meg persze tengerpartot. Viszont készüljünk sok sétára: a hét dombra épült városban ugyanis jellemzően szűk utcákon keresztül juthatunk el a magaslatokba, ahonnan viszont pazar panorámában lehet részünk. Íme a legérdekesebb lisszaboni látnivalók!


Bairro Alto

Bairro Alto, azaz a Felsőváros valószínűleg a legismertebb része Lisszabonnak: magas épületek által körbezárt, szűk utcáin számtalan apró boltot, kereskedést találunk napközben. Az igazi forgatag viszont éjszaka kezdődik: rengeteg bár, kocsma és szórakozóhely között választhatunk ilyenkor.

Belém-torony

A Tajo folyó partján fekvő Belém-torony az azonos nevű városrész legnevezetesebb építménye, ami a XVI. század óta az első dolog, amit a hajósok megpillantanak Lisszabonból, mondhatni: ez a város kapuja. A mánuel stílus jegyeit magán viselő, 30 méter magas torony külseje és belseje is impozáns látványt nyújt, ráadásul 1983-ban a Szent Jeromos-kolostorral együtt a UNESCO Világörökség részének nyilvánították. Utóbbit se hagyjuk ki, ha a Belém-negyedben járunk.

Szent György-kastély

A Szent György-kastély a város legmagasabb dombján fekszik, így már csak a csodálatos kilátásért is érdemes megnéznünk. De természetesen maga az épület is tele van érdekességekkel: a történelem során volt már erőd és királyi palota is, ma már műemlékként funkcionál. A várfalon belül található maga a várépület, terek, parkok, illetve a benne lévő múzeumok miatt itt ismerhetjük meg igazán a város történetét.

Santa Justa felvonó

Ahogy azt a bevezetőben említettük, a város dombokra épült, ezért egyes részei között elég nagy szintkülönbségek vannak. Ennek a gyors megoldására építették a Santa Justa felvonót, ami az alul lévő Baixa negyedet köti össze a Carmo-térrel. Lényegében egy hatalmas, neogótikus stílusban díszített liftet kell elképzelnünk, ami 45 méter magasra viszi az embereket. Természetesen innen is nagyon szép kilátás nyílik Lisszabonra. Ha már lejártuk a lábunkat, de még nem unjuk a városnézést, irány a felvonó!

28-as villamos

Talán furcsának tűnhet egy villamos ajánlása, de erősen ajánlott beiktatni egy kört a 28-as járatra, ami a város legszebb és legismertebb részein halad át. Érdemes a Martim Moniz térről indulni, leülni az ablak mellé, és elmenni a végállomásig, Campo de Ourique-ig. Más dolgunk sem lesz azon kívül, hogy élvezzük a kilátást, ahogy a villamos áthalad a Graca, az Alfama, a Baixa és az Estrela nevű városrészeken, olyan szűk és meredek utcákon, amin más már nem is férne el.

Kapcsolódó tartalmak: