Érdekességek Úti cél ajánló

A Nagy-korallzátony

Ausztrália számos látnivalója közül kiemelkedik a kontinens keleti partjainál található Nagy-korallzátony. Méretei és szépségei is lenyűgözőek ennek a méltán világhíres természeti jelenségnek, aminek a megtekintése kötelező program, ha a világ hatodik legnagyobb országában járunk. A Nagy-korallzátonnyal sokszor találkozhattunk az elmúlt években a hírekben is − sajnos elsősorban veszélyeztetettsége miatt.


Jellemzői

A Nagy-korallzátony megtekintéséért egészen Ausztráliáig, pontosabban Queensland államig kell utaznunk. Nagyként emlegetjük, de talán az óriási elnevezés jobban illene hozzá: 344 400 négyzetkilométeren terül el, 2000 kilométer hosszan húzódik el, illetve körülbelül 2900 zátonyból és 900 szigetből áll.

A koralloknak vagy más néven virágállatoknak több mint 7000 faja van, a legismertebbek azok a színes egyedek, amelyeket a trópusi és szubtrópusi tengerekben és óceánokban alkotnak zátonyokat. Ausztrália partjainál több milliárd apró organizmus, úgynevezett korallpolip alkotja a világ legnagyobb természeti csodáinak egyikét. A Nagy-korallzátony világörökségi helyszín is, rengeteg állat és növény otthonául szolgál, ráadásul még az űrből is látható.

A Nagy-korallzátony ugyanakkor hatalmas veszélyben van, és egyes tanulmányok szerint már körülbelül a fele kifehéredett, azaz a színüket adó algák elpusztultak. A legsúlyosabb tényező ebben a klímaváltozás: a legtöbb alga nem életképes a felmelegedett vizekben. A tengerekben található szennyeződések is veszélyesek, illetve egyéb emberi tevékenységek, mint például az óvatlan hajósok is tudnak ártani a koralloknak, nem is beszélve az olyan vízi állatoktól, amelyek korallpolipokkal táplálkoznak. Ugyan az ausztrál kormány kidolgozott egy tervet a károk helyreállítására, a probléma fő okozójára, a globális felmelegedésre nem találtak megoldást.

Megközelítése

Nem meglepő módon a Nagy-korallzátony az egyik legnépszerűbb turistalátványosság Ausztráliában: évente átlagosan 5 millió ember keresi fel ezt a páratlan természeti szépséget. A korallzátony megóvása érdekében csak olyan irodával közelítsük meg őket, amelyek nem sértik a virágállatokat az ilyen cégeket az Ecotourism Australia hitelesítette. A legtöbb túra Cairns városából, valamint a Brisbane-től északra fekvő Whitsunday-szigetek egyikéről indul. Többféle módon tekinthetjük meg a zátonyt: az égből helikopterrel vagy kisrepülővel, vagy üvegpadlós hajókon, esetleg mini-tengeralattjárókon, vagy búvárként a víz alá merülve. De akár még ejtőernyőzve is eljuthatunk a korallokig: a lényeg minden esetben a biztonságos távolságtartás.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: