Érdekességek Úti cél ajánló

Felfedezésre váró úti célok, melyeket Önnek is látnia kell

Sok szempontból szerencsések vagyunk, mivel Magyarország elhelyezkedéséből adódóan szinte minden európai nagyvárosba eljuthatunk pár óra alatt, közvetlen repülőjáratokkal. A slágernek számító, turistákkal elárasztott úti célok helyett most pár olyan várost ajánlunk, ahova viszonylag kevesebben járnak, de ugyanolyan emlékezetes élményt nyújtanak, mint népszerűbb társaik.

Bergamo

Ha az olasz Alpokat szeretnénk látni, Bergamóba érdemes mennünk. Közel van Milánóhoz, de kevésbé zsúfolt nála, ugyanakkor közel van a Comó-i és az Iseó-i tó is.

Az észak-olaszországi Bergamo két részre osztható: a Felsővárosra (Citta alta) és Alsóvárosra (Citta bassa). Az előbbi révén gyakorlatilag visszautazhatunk a középkorba: szűk utcák, gyönyörű épületek várnak minket ebben a védőfallal körülvett negyedben. Gyönyörű a Palazza Nuovo, a városi hatóság egykori székhelye; a román stílusú Basilica di Santa Maria Maggiore; illetve a Duomo di Bergamo épületét is érdemes bejárni.

Az Alsóvárosban található többek között a csodás festményekkel teli Accademia Carrara és Teatro Donizett, illetve a hatalmas kupolájáról ismert templom, a Santa Maria delle Grazi.

És persze a kiváló olasz konyhát se hagyjuk ki, ha erre járunk.


Valencia

Ha Spanyolország kevésbé ismert részeit szeretnénk felfedezni, akkor érdemes Valenciát választani. A katalán város a Földközi-tenger partján fekszik, rengeteg a lehetőség az aktív pihenésre, bármelyik strandot is válasszuk.

De azok sem fognak csalódni, akik a strandolás helyett inkább kultúrára vágynak. Valencia története ugyanis a római korig nyúlik vissza, egyes negyedei felérnek egy sétával a múltba. Gyönyörű például a Lonja de la Seda, azaz a Selyembörze épülete, a Mercado Central, vagyis a központi vásárcsarnok pedig szép példája a valenciai Art Nouveau-nak. A modern építészetet a nevéhez méltóan futurisztikusan kinéző Ciutat de les Arts i les Ciències, azaz a Művészetek és Tudományok városa nevű épületkomplexum képviseli.

Érdemes kipróbálni néhány helyi fogást is, például a paellát és a farton nevű édességet. Mediterrán éghajlat, spanyol vendégszeretet, remek ételek ‒ Valenciában minden adott egy kellemes nyaraláshoz.


Reykjavik

Izland sem mondható tipikus turistacsalogató országnak, de egyre többen fedezik fel maguknak a szigetet, és vele együtt Reykjavíkot. A sziget dél-nyugati csücskén elhelyezkedő főváros (egyben az egyetlen város az országban) önmagában is sok programra ad lehetőséget, de természetesen a sziget természetvilágát is innen indulva tudjuk felfedezni. Például az izlandi felföldet, északi fényeket, de bálnalesre is válthatunk jegyet.

A városképet a legmagasabb építményéből, az egyedi formájáról ismert, 75 méter magas Hallgrímskirkja nevű templomból tudjuk a legjobban belátni. Érdemes ellátogatni a Perlan nevű, planetáriumnak, tárlatoknak és egy kilátónak is helyet adó épületbe is, de csupán a városközpontban sétálva számtalan szépséget felfedezhetünk. Ilyen például a Tjörnin tó Reykjavík közepén, vagy az Austurvöllur nevű park; mindkettő kedvelt találkozási pontja a helyieknek.

A világ egyik legzöldebb és legbiztonságosabb városának tartott Reykjavíkra mindenképpen szánjunk egy pár napot, ha megtehetjük. Ne tántorítson el a magyarországinál hűvösebb időjárás: Reykjavík és környékének hihetetlen látnivalói életre szóló élményt adnak.


Oslo

Valószínűleg az első, ami Norvégiáról eszünkbe jut, azok a norvég fjordok, de az ország fővárosa, Oslo önmagában is nagyszerű programokat tud kínálni. Hiába nagyvárosról van szó, tele van tavakkal, hegyek veszik körül, illetve természetesen a fjordokért sem kell messze menni.

A művészetek rajongói például 50 múzeum közül válogathatnak. A legismertebb természetesen a már egyedi, dőlt formájával kirívó Munch-múzeum, a világszerte ismert festő, Edvard Munch képeivel (a megbabonázó A sikoly című képét is itt nézhetjük meg). Mellette még több különleges alakú épületekkel találkozhatunk, ha bejárjuk a várost, mint például az Operaház, vagy a modern művészetek múzeum, az Astrup Fearnley.

Az Akershus erőd és kastély a XIII. század óta védelmezi a várost, bejárása az egyik kötelező program, ha erre járunk. Az erőd több tárlatnak is helyt ad, illetve a királyi mauzóleum is itt található.


Riga

Lettország fővárosa sem az a hely, ami általában először eszébe jut az embernek, ha úti célokat keres. Riga azonban igazán hangulatos hely, megéri eltölteni itt pár napot, ha egy új, kevésbé zsúfolt várost tervezünk felfedezni.

Riga egyedi belvárosa nem véletlenül a UNESCO Világörökség része: a világon itt van a legtöbb Art Nouveau stílusú épület. Talán az a legegyszerűbb, ha az Alberta ileán, vagyis az Albert utcán kezdjük a felfedezést, elképesztően hangulatos ezek között a különleges házak között sétálni.

A kastélyba, illetve a benne található múzeumokba is érdemes ellátogatni, illetve a rigai konyhának, valamint az ország nemzeti italának is hívott, Riga Black Balsam nevű likőrnek is adjunk egy esélyt.


Edinburgh

Edinburgh is egy kiváló választás, ha pár napra ki akarunk szakadni a hétköznapokból. A gyönyörű skót tájak felfedezéséhez is remek kiindulóhely, de természetesen a város maga is tele van lehetőségekkel. Ott van mindjárt a skót főváros fölé magasodó edinburgh-i vár, amely már a XII. század óta áll, de érdemes ellátogatni a Holyroodhouse-palotába is, ami a királynő hivatalos skóciai rezidenciája (az uralkodó család általában egy hetet tölt itt évente). Az esős idő ne tántorítson el, hogy bejárjuk a történelmi Óvárost és Újvárost ‒ felér egy időutazással.

Nem véletlenül nyerte el első városként az Irodalom városa címet is a UNESCO-tól. Számtalan híres író, költő élt és alkotott itt, többek között Robert Louis Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle, Irvine Welsh (akinek regényei többsége, például a Trainspotting is itt játszódik). J.K. Rowling is edinburgh-i kávézókban, többek között a Nicholson’s (ma már Spoon) nevű helyen dolgozott az első Harry Potter-regényen.


Porto

Ha azt mondjuk, Porto, a legtöbben valószínűleg a borra asszociálnak, de ha közelebbről megnézzük, egy-egy kellemes esti italozásnál jóval többet tud nyújtani ez a romantikus hangulatú portugál város.

Tengerparthoz közeli elhelyezkedése révén adott a pihenés és a sportolás lehetősége, de azok számára is érdekes lehet, akik a múltba akarnak utazni. Porto történelmi óvárosa az egyik legidősebb Európában, és az UNESCO Világörökség része is. Megéri gyalogolva bejárni, felfedezni. Itt található a hangulatos, színes házakkal és éttermekkel teli Ribeira negyed, illetve a Duero folyót keresztező különleges templom, a Igreja de Santo Ildefonso, valamint a város jelképének számító, hatalmas, kétszintes híd, a Ponte Dom Luis I (avagy az I. Lajos király híd). Utóbbiról igazán remek kilátás nyílik Portóra, de akár hajóval is átkelhetünk a folyón.

Esténként pedig természetesen elmaradhatatlan egy-egy koccintás a legjobb borokból.


Korábbi hasonló tartalmaink is érdekelhetik: