Úti cél ajánló

Az örök tavasz szigete: kihagyhatatlan látnivalók Madeirán

Madeira

A festői szépségű, Afrikához közeli fekvése miatt télen is kellemes hőmérsékletű, az „örök tavasz szigete”, Madeira a közigazgatásilag Portugáliához tartozó Madeira-szigetek legnagyobbika és egyben a leghíresebb is. Nem véletlenül látogatják százezrek évente ezt az elképesztő természeti világáról híres szigetet. Most bemutatjuk a legnépszerűbb helyeket, amiket mindenképpen nézzünk meg, ha Madeirán járunk.


Funchal

A Madeira-szigetek fővárosának, Funchalnak gyönyörű óvárosa van, érdemes gyalog bejárni. Ha a lehető legjobb látványban szeretnénk részesülni, felvonóval menjünk fel a Monte-hegyre, 560 méter magasan, körülbelül 15 perc alatt. Innen pedig tobogánnal, azaz gyakorlatilag egy két ember által húzott szárazföldi szánkóval szokás lejutni. A város híres szülöttei közül kétségkívül a legnépszerűbb Cristiano Ronaldo, akinek nemcsak egy múzeumot (Museo CR7) szenteltek, hanem a nemzetközi repülőtér is az ő nevét viseli 2017 óta.

Babérerdő és botanikus kertek

A sziget középső részén fekvő babérerdő is kihagyhatatlan, hiszen a UNESCO Világörökség részének nyilvánították. Ez az ősi erdő ma már a világ legnagyobb babérerdejének számít, számtalan élőlénynek ad otthont. Mellette a sziget elképesztő élővilágát több botanikus kertben is megismerhetjük, például a Funchalban található Madeira botanikus kertben.

Santana

Santana egy apró falu a sziget északi részén, ami különleges, háromszög alakú házairól ismert. A földművesek egykori házai jellegzetes meredek tetővel, fehér falakkal, piros ajtókkal és kék keretű ablakokkal az egyik legismertebb turistalátványosságai a szigetnek.

Levadák

Talán a híresebb madeirai sajátosságnak számítanak a levadák, azaz a csatornák, amiket azért építettek, hogy a sziget szárazabb részein is öntözni tudják az ültetvényeket, főleg banánt és cukornádat. Szinte az egész szigetet behálózzák, teljes hosszuk kiteszi az 1400 kilométert, illetve az utazók kedvelt túraútvonalait is jelentik, tele alagutakkal, vízesésekkel, tavakkal. A legkedveltebbek például a Levada do Caldeirão Verde, a Levada dos Tornos és a Levada da Central da Ribeira da Janela.

Cabo Girão

A Cabo Girão egy sziklacsúcs a sziget déli részén, és az egyik legnépszerűbb pontjának számít. A helyiek egy üvegpadlós kilátót is építettek hozzá, így körülbelül 580 méter magasról tekinthetünk le a mélybe, illetve gyönyörködhetünk a tenger látványában.

Kapcsolódó tartalmak: