Úti cél ajánló

Különleges helyek Skóciában

Azt valószínűleg nyugodtan kijelenthetjük, hogy Skóciát legalább egyszer látnunk kell az életben. Bár az ország maga nem nagy, rengeteg híres vagy csodaszép hellyel van teli, amik bejárásával heteket is eltölthetünk. Íme néhány Skócia legérdekesebb úti céljai és látnivalói közül!


Loch Ness

Számtalan gyönyörű tó található az országban, de valószínűleg a Loch Ness az első, ami a többség számára beugrik. Ugyan se nem a legnagyobb, se nem a legmélyebb tó Skóciában (előbbi a Loch Lomond, utóbbi a Loch Morar dicsősége, amelyeket szintén érdemes felkeresni), a szörny legendája miatt beivódott az emberek tudatába. Nos, Nessie látványát nem tudjuk megígérni, ellenben egy hangulatos tájat igen.

A tó meglátogatásához először a közeli Invernessbe kell mennünk, repülővel vagy vonattal vagy busszal, majd pedig helyi járatok révén juthatunk el Loch Ness környékére. Bátrabbak biciklivel is körbe tekerhetik a tavat (115 km a táv), de akár hajózhatunk is a tavon, és a közeli településeken megismerhetjük a történetét és a skót ízeket is.

Edinburgh

Nem mehetünk el szó nélkül az ország fővárosa mellett sem. Edinburgh-ben minden adott ahhoz, hogy emlékezetes napokat töltsünk el. Ennek egyik oka a rengeteg kulturális fesztivál: nehéz olyan hétvégét találunk, amikor éppen nincs semmilyen programsorozat. De egy “nyugodt” hétvégén is bőven van lehetőségünk élményeket szerezni, főleg a Világörökségi helyszínnek számító Ó- és Újvárosban.

Kirándulni vágyók megmászhatják az Arthur”s Seat nevű hegyet, ahonnan csodás panoráma nyílik a városra. Érdemes megnézni a Scone-i követ (vagy más néven a Végzet kövét), Skócia egyik nemzeti szimbólumát az edinburgh-i várban, vagy a Boszorkányok kútját, amelyet a boszorkányság miatt kivégzettek emlékére állítottak. A várostól pár kilométerre található a híres Rosslyn-kápolna, valamint a Dalmeny-kastély is.

Skócia látnivalók - Edinburgh

Stirling vára

Skócia számtalan kastélya közül mi most Stirling várát emelnénk ki. Az ország történelmében kiemelt fontosságú építmény egy vulkanikus eredetű domb tetején helyezkedik el, valamint több hatalmas szikla is található a közelében. Az építmény története a XII. századig nyúlik vissza, de mai formája az 1500-as években épülhetett.

A kastély sétatávolságra van busz- és vasútállomástól is, de külön busszal vagy kocsival fel is mehetünk a hegyen. Jegyet venni előre érdemes, hogy biztosan bejussunk. Ha Stirlingben járunk, érdemes megnézni a Sir William Wallace tiszteletére állított emlékművet is (az ő történetét dolgozta fel a Rettenthetetlen című film).

Skócia látnivalók - Stirling vára

Skye

Ha kedvünk tartja, hagyjuk el a szárazföldet, és fedezzük fel a Skóciához tartozó szigeteket is. Mi most a Skye-t emelnénk ki, amely a Belső-Hebridák legnagyobb, egyben legészakibb tagja. Ugyan az egész ország tele van festői szépségű tájakkal, Skye-on különösen sokat találhatunk. Ott van például a Mealt nevű vízesés, az Old Man of Storr nevű sziklaalakzat, illetve a főváros, Portree gyönyörű kikötőjénél is órákat el tudunk időzni, amíg magunkba szívjuk a látványt.

Glasgow

Ha pörgésre vágyunk, akkor Skócia legnagyobb városa, Glasgow ideális választás lehet. A Clyde folyó partjain épült város tele van kellemes zöld területekkel, mint például a Bellahouston park vagy a Glasgow Green, de jellegzetes, vörös homlokzatú épületei között is hangulatos sétálni. Érdemes ellátogatni a GoMA-ba, azaz a modern művészetek múzeumába, a Kelvingrove galériába és múzeumba, vagy a Burrellbe, ha művelődésre vágyunk. Esténként pedig egy helyi pubban vagy szórakozóhelyen kapcsolódhatunk ki, egy jó skót whisky mellett.

Ne hagyja ki további tartalmainkat sem: