Úti cél ajánló

Bakancslistás úti célok: Loch Ness

A Loch Ness-i szörny legendájáról mindannyian hallottunk már: évszázadok óta érkeznek beszámolók arról, hogy a hatalmas skóciai tóban egy misztikus lény él. Azóta sok fotó és felvétel napvilágot látott róla, és bár a többségről kiderült, hogy hamisítvány, Loch Ness vonzereje továbbra is töretlen a turisták körében. Az ugyanis biztos, hogy akár él egy misztikus lény a víz mélyén, akár nem, Skócia leghíresebb tavát megéri közelebbről is megnézni. Ha pedig látunk – vagy látni vélünk – valamit a vízben, az csak hab a tortán.


Elhelyezkedése

Loch Ness a skót hegyvidék egyik leghíresebb tava. A legközelebbi nagyvárostól, Invernesstől 37 kilométerre fekszik. 56 négyzetkilométeres kiterjedése alapján a második legnagyobb tónak számít az országban (a Loch Lomond után), 230 méteres mélységével is a dobogó második fokára jutott fel (csak a Loch Morar mélyebb nála). Összesen 9 falu található körülötte, valamint a középkori Urquhart kastély romjai, amit szintén érdemes bejárni. A turistákra a Drumnadrochit nevű település “szakosodott”: itt található egy múzeum a legenda iránt érdeklődőknek, szuvenírbolt, de akár egy hajótúrára is befizethetünk “meglesni” Nessie-t.

Története

A Loch Ness-i szörny, azaz becenevén Nessie legendája ugyan csak a XX. században lett igazán elterjedt, valójában évszázadokkal korábbra nyúlik vissza. Ionai Szent Adomnán már az időszámításunk szerinti VII. században arról írt, hogy Szent Kolumba látott egy szörnyet 100 évvel korábban. Igaz, a feljegyzés szerint a lény a Ness folyóból bukkant elő, nem a tóból, valamint azt is fontos megemlíteni, hogy a kelta történetekben visszatérő elemek a vízben élő bestiák.

A legismertebb beszámolók az 1900-as években születtek, amelyeket sok esetben fotókkal is “dokumentáltak”: igaz, ezeken valahogy sosem lehet Nessie-t egyértelműen kivenni. A legtöbb képről és videóról utólag kiderült, hogy vagy hamisítvány, vagy hogy valamilyen állat vagy tárgy látható rajta.

1934-ben jelent meg a Daily Mailben “a sebész fotójaként” ismertté vált kép, amit állítólag egy Robert Kenneth Wilson nevű orvos készített, de akkor még nem akarta hozzáadni a nevét. A mai napig ez a leghíresebb fotó Nessie-ről, annak ellenére, hogy a kilencvenes években kiderült, hogy csupán hamisítvány. De nem akármilyen: több ember is részt vett a szörny és a fotó elkészítésében, amit aztán azért vállalt Wilson magára, mert úgy gondolták, orvosként neki nagyobb valószínűséggel fognak hinni. Ő pedig értékelte a tréfát.

Loch Ness látnivalók - a Loch Ness-i szörny

George Edwards például két fotóval is jelentkezett, először 1986-ban, majd pedig 2011-ben. Később viszont ő maga vallotta be, hogy a 2011-es kép nem igazi, de a ’86-os esetében ragaszkodott ahhoz, hogy hiteles felvétel (bár egy interjúban arról is azt mondta, hogy manipulált).

Érdemes még kiemelni Tim Dinsdale esetét, akinek 1960-ban sikerült videóra vennie egy vízben úszó lényt. Elemzések szerint a felvétel hiteles, valóban egy élőlény látható rajta. Ezek után rendszeresen visszajárt a tóhoz, és bár beszámolt más alkalmakról is, mikor látta Nessie-t, több videót vagy fotót nem sikerült készítenie róla.

Az évek során több lehetséges magyarázat is született a jelenségre. Egyes elméletek szerint Nessie valójában egy nagyra nőtt angolna, vagy grönlandi cápa, esetleg európai harcsa. Ezen kívül megtéveszthetik az embert az optikai viszonyok: az erős szél miatt hullámzik víz, aminek a felszíne közben tükrözi a környékbeli hegyeket és felhőket. Akár a kidőlt, majd a vízben lebegő erdeifenyők is tűnhetnek távolról mozgó élőlénynek. Bár egyértelmű válasz nincs, a megoldás valószínűleg a pszichológiában keresendő: az ember hajlamos azt látni, amit látni akar. Tehát ha arra számítunk, hogy egy ismeretlen lény él a tóban, akkor bármilyen felbukkanó, nem egyértelműen kivehető állatban, tárgyban, árnyékban stb. ennek bizonyítékát látjuk.

Megközelítése

A tóhoz úgy jutunk el a legkönnyebben, ha Invernessbe repülünk: itt található ugyanis Skócia egyik legnagyobb nemzetközi repülőtere. Innen körülbelül 30 perc alatt el lehet jutni kocsival vagy busszal a Loch Nesshez. Ezen kívül Inverness központjából, valamint Glasgow (225 km) és Edinburgh (265 km) városából is indulnak szervezett utazások a tóhoz és környékéhez.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: