Repülőtér ismertető

Repülőterek a nagyvilágban – JFK, New York

New York – John F. Kennedy nemzetközi repülőtér

New York három repülőtere közül a JFK a legújabb és a legforgalmasabb, ez az USA vezető nemzetközi repülőtere mind a nemzetközi légi utasforgalom, mind a teherszállítás tekintetében. Emellett jelentős belföldi forgalmat is lebonyolít, főleg a nyugati és a keleti part között. Tudjon meg minden hasznos információt utazása előtt!

A JFK repülőtérről

A John F. Kennedy nemzetközi repülőtér New York délkeleti részén található, a Queens Jamaica városrészben. A repteret a Port Authority of New York and New Jersey üzemelteti.

A nemzetközi utazók közel 20 százaléka innét hagyja el az Egyesült Államokat, naponta több mint 50 ezer utas fordul meg itt. Közel 100 légitársaság 50 országba indít innen rendszeres járatokat.

Összesen 8 terminál található a repülőtéren, ebből hatot használnak ténylegesen, az 1,2,4,5,7 és a 8-ast.

JFK repülőtér térkép

Közlekedés

Az úgynevezett airtrain-nel New York és New Jersey számos pontjára eljuthatunk. A reptéren belül ingyenes a használata, így a parkolóba, az autóbérlőkhöz vagy egy másik terminálba is könnyen eljuthatunk vele. Manhattanba vagy Brooklynba 50 perc alatt juthatunk el vele, a díja 7,75 dollár. Itt olvashatunk róla részletesebb információkat.

Ha vonattal vagy metróval utaznák tovább, akkor előbb az airtrain-nel el kell jutnunk a Jamaica Station-ig. Utunk megtervezéséhez online segítséget is kaphatunk.

Buszmegálló az 5-ös terminálnál található, itt jár a B15, a Q3 és a Q10-es járat. Azonban a buszjáratok nem igazán közkedveltek, sokan inkább a privát buszjáratokat veszik igénybe.

Az integrált közlekedési rendszernek köszönhetően a buszokat, metrókat egy jeggyel lehet igénybe venni. 2,75 dollár egy jegy. Érdemes kiváltani a metrókártyát, ami szükség esetén újra feltölthető. A 44 inch (körülbelül 112 centiméter) alatti gyerekek ingyen utazhatnak (New Yorkban ugyanis nem életkorhoz, hanem testmagassághoz kötik az ingyenes utazást).

JFK New York taxi

Utazhatunk még a híres sárga taxikkal is, Manhattanbe körülbelül 50-70 dollár lesz az út a repülőtérről. 15-20 százalék borravalót illik adni a sofőrnek, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással. Ha nincs nagy forgalom, kb. 40 perc alatt juthatunk be Manhattanbe taxival.

Lehetőségünk van autóbérlésre is. Mivel azonban New Yorkban kiváló a tömegközlekedés, érdemes a turistáknak azt használni.

Hasznos tudnivalók

Az induló és az érkező járatokról online gyűjthetünk információkat. A terminálok U alakban helyezkednek el a repülőtéren, körülöttük pedig az olyan kiszolgálóegységek találhatók, mint a parkolók, autóbérlés, hotelek. Rengeteg bár, étterem és üzlet található a reptéren, többségük a biztonsági ellenőrzés után közelíthető meg.

Ha autóval érkeznénk a helyszínre, előre foglalhatunk helyet a parkolóban rövid vagy hosszú távra is.

Speciális szolgáltatások

Minden terminálon található pihenőszoba, ami kerekesszékesek számára is megközelíthető. A terminálokon találhatunk ivókutakat is, sőt, mindegyiken találhatunk egy elkülönített helyet, ahol a velünk utazó kisállat elvégezheti a dolgát.

JFK váróterem

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

    One Response

A hozzászólás letiltva.