Utazási tanácsok

Mit együnk, igyunk és mit ne a repülőgépen?

A repülőgép száraz levegője, valamint a nagy magasság, a nyomáskülönbség kedvezőtlenül hat a szervezetünkre, különösen a hosszabb repülőutak során. Ezért oda kell figyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra, ám egyáltalán nem mindegy, mit eszünk és iszunk. Olvassa el fedélzeti étkezési tippjeinket!

A kézipoggyászban csak 100 ml-t meg nem haladó folyadékmennyiséget szabad felvinni a fedélzetre, ami kevés, mindenképpen jobb, ha beszerzünk valami további innivalót az útra. A legjobb, ha üres, átlátszó palackot viszünk magunkkal, majd az átvizsgálás után a tranzitban feltöltjük vízzel. Ezen kívül vásárolhatunk is vizet vagy üdítőt magunknak, de a tranzitban lévő boltok árai jóval magasabbak a megszokottaknál.

repülőgépen mit együnk igyunk víz

A legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet, vagy még a tranzitban vételezett csapvizet iszunk. Ügyeljünk a megfelelő hidratációra, minden órában igyunk meg fél liternyi folyadékot. A cukros üdítők nem feltétlenül oltják a szomjat, többet kell belőlük fogyasztani a megfelelő hatáshoz, ám arra is gondoljunk, hogy repülőn nem szerencsés a szomszédainkat felállítva, sűrűn látogatni a mosdót, illetve vannak helyzetek (fel- és leszállás, felszolgálás, kedvezőtlen időjárási viszonyok), amikor erre nincs is lehetőség.

Kerüljük a szénsavas italokat a fokozott gázképződés miatt! A fedélzeten lehetőleg ne igyunk alkoholt és koffeint sem. A kávét, teát azért is érdemes elkerülni, mert a fedélzeten használt csapvízben különböző baktériumok szaporodhatnak el, megelőzésükre pedig olyan antibakteriális vegyszert adagolnak a tartályokba, amitől esetenként furcsa mellékíze lesz a víznek.

Mit együnk a fedélzeten?

Ha van felszolgálás, akkor olyan ételeket kapunk, amelyeknek sem az illatuk, sem az ízük nem túl intenzív. Ha fapados járattal megyünk, akkor előre kell magunkról gondoskodni. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a magunkkal vitt élelmiszer ne romoljon meg az út során. A gép hátuljában általában melegebb van, mint elől, és egy több órás utazás alatt a felvágott, sajt könnyen megromlik.

Csak olyan élelmiszert vigyünk magunkkal, aminek nincs intenzív illata, mert nem biztos, hogy az utastársaknak is az a kedvenc ételük, ami nekünk. A legpraktikusabb az előre csomagolt szendvics, benne száraz kolbász vagy szalámi. Csak kemény sajtot fogyasszunk, az tovább el is áll. Ha ízesítenénk a szendvicset, salátát vagy paprikát tegyünk bele, az uborka, paradicsom eláztatja a pékárut út közben.

repülőgépen mit együnk igyunk szendvics

A fedélzetre felvihető, korlátozott folyadékmennyiségbe olyan élelmiszerek is beleszámítanak, mint a majonéz vagy a ketchup. Ezeket azért is kerüljük, mert, ha a légörvény dob egyet a gépen, könnyen folt eshet a ruhánkon, ha közben eszünk.

Szintén kerülendő minden olyan étel, ami a puffadást, gázképződést elősegíti. A hosszú ülés során minden ember hajlamos valamilyen szinten a puffadásra, ezt ne tetézzük rásegítő élelmiszerekkel. Így kerüljük a hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, valamint a brokkolit, káposztát.

Az érett banánnak szintén erős illata van, ráadásul könnyen összenyomódik a táskában, így hagyjuk otthon. Nassolni valónak kiváló választás egy szelet nápolyi, de inkább olyat vegyünk, aminek nincs csokoládé bevonata, ami megolvadhat menet közben.

Fel- és leszálláskor sokaknak pattog a füle. Tartsunk magunknál rágógumit vagy gumicukrot, gyerekeknek esetleg nyalókát, a folyamatos nyelés, rágcsálás átsegít a kellemetlen időszakon.

Hasznosnak találta a cikket? Olvasson további utazási tanácsokat gyakran repülő utasoktól.

  2 Responses

  1. Kedves István,

   Lehetséges, azonban a személyzetet fotózni vagy videózni tilos.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.