Repülőtér ismertető

Repülőterek a nagyvilágban – Schiphol, Amszterdam

A Holland főváros repülőtere, a Luchthaven Schiphol Európában a harmadik, míg világviszonylatban a 14. legforgalmasabb repülőtér és Hollandia legfőbb nemzetközi repülőtere. Ismerje meg közelebbről a Schiphol repteret!

A Schiphol Airport

A Schiphol repülőtér Amszterdamtól 9,1 km-re, délnyugati irányban található. Az utasok döntő többsége innen Európába utazik. Alig több mint 20 százalékuk használja a transzatlanti járatokat, és ezeknek az utasoknak csupán a fele utazik Ázsiába. Az áruszállítás terén ugyanakkor épp fordított a helyzet: a szállított áruk 44 százaléka Ázsiába megy, 20 százaléka Észak-Amerikába, a fennmaradó rész pedig a világ összes többi részére.

91 ország 260 városa, repülőtere érhető el Amszterdamból közvetlen járattal. A fapados járatok ugyanakkor elkerülik ezt a repteret a magas leszállási díjak miatt.

A repülőtér 6 kifutóval rendelkezik, az utasforgalmat pedig 3 terminál bonyolítja.

schiphol kifutó

Közlekedés

Körülbelül 3 percnyi sétával máris többféle közlekedési eszköz közül választhatunk, amikor elhagyjuk a repteret.

Kiváló lehetőség például, ha vonattal utazunk a célállomásra. A vonat a Schiphol Plaza-ról indul. Ha busszal közlekednénk, az állomás a repülőtér érkezési oldalától pár perc sétára található. A 197-es reptéri járat nyújt közvetlen összeköttetést a reptér és a városközpont között.

Lehetőségünk van szállodai buszjáratot kérni, így bármelyik szállodába eljuttat minket a kisbusz. A Hotel Shuttle a 4-es érkezési csarnoktól indul.

Emellett természetesen taxival vagy bérelt autóval is nekivághatunk Amszterdam utcáinak. Aki az autó mellett dönt, az a rövid távú és a hosszú távú parkolási megoldás közül választhat, ahogy azt a nagy nemzetközi repterek esetében megszokhattuk.

schiphol parkolás

Utazásunkat könnyen megtervezhetjük online. Az Amsterdam Travel Ticket segítségével a lehető legolcsóbban utazhatunk a tömegközlekedési eszközökön, és csak egy jegyet kell használnunk valamennyi járművön. Választhatunk egy, két vagy háromnapos kártyát. Ezzel valamennyi buszt, villamost és metrót használhatjuk. Emellett többféle chipkártya is elérhető, amelyekkel használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket, csak ki kell választanunk a nekünk megfelelőt.

Hasznos tudnivalók

A meeting pointot valóban nem lehet eltéveszteni a Schiphol-on: csak keressük a nagy, piros-fehér kockás installációt. Az utasok kényelmét szolgálja továbbá az elérhető free wifi is.

schiphol információ

A Holland repülőtér termináljain számtalan bolt és étterem várja az utazókat. A House of Tulips-ban szinte minden színben találhatunk tulipánt, de vásárolhatunk Eidami sajtot is, amire szintén rendkívül büszkék a hollandok.

Speciális szolgáltatások

Amennyiben csak egy kis kézipoggyásszal, hátizsákkal, laptoptáskával utazunk, válasszuk a „Small Bags Only” megjelölésű sort az átvilágításnál.

A reptéren a mozgáskorlátozottak és a csökkent látóképességű utasok extra kísérőt kérhetnek, aki segít nekik a közlekedésben, tájékozódásban.

Aki pihenésre vágyik, az átvilágítást követően lazíthat egy kellemes masszázs közben, vagy igénybe veheti a 3-as terminálon található Meditációs Központot, ahol lehetőség van imádkozni, meditálni vagy csak egyszerűen egy kicsit pihenni.

Ha egy éjszakát a reptéren kell töltenünk, akkor válasszuk a YOTELAIR-t. Bármikor bejelentkezhetünk, kapunk egy kis hálófülkét, és lehetőség van zuhanyzásra, hogy másnap frissen és tisztán folytathassuk utunkat.

schiphol szállás

    3 Responses

  1. Ha New Yorkból KLM géppel érkezem a Schiphol repülőtérre és Budapestre utazom tovább ugyancsak KLM géppel, a repülőtéren milyen útvonalat kell követnem. Ha lehetséges sziveskedjenek Email címemre egy kis térképes eligazítást küldeni.
    Köszönettel: dr Rábold Gáborné

A hozzászólás letiltva.