Repülőtér ismertető

Repülőterek a nagyvilágban – Schiphol, Amszterdam

A Holland főváros repülőtere, a Luchthaven Schiphol Európában a harmadik, míg világviszonylatban a 14. legforgalmasabb repülőtér és Hollandia legfőbb nemzetközi repülőtere. Ismerje meg közelebbről a Schiphol repteret!

A Schiphol Airport

A Schiphol repülőtér Amszterdamtól 9,1 km-re, délnyugati irányban található. Az utasok döntő többsége innen Európába utazik. Alig több mint 20 százalékuk használja a transzatlanti járatokat, és ezeknek az utasoknak csupán a fele utazik Ázsiába. Az áruszállítás terén ugyanakkor épp fordított a helyzet: a szállított áruk 44 százaléka Ázsiába megy, 20 százaléka Észak-Amerikába, a fennmaradó rész pedig a világ összes többi részére.

91 ország 260 városa, repülőtere érhető el Amszterdamból közvetlen járattal. A fapados járatok ugyanakkor elkerülik ezt a repteret a magas leszállási díjak miatt.

A repülőtér 6 kifutóval rendelkezik, az utasforgalmat pedig 3 terminál bonyolítja.

schiphol kifutó

Közlekedés

Körülbelül 3 percnyi sétával máris többféle közlekedési eszköz közül választhatunk, amikor elhagyjuk a repteret.

Kiváló lehetőség például, ha vonattal utazunk a célállomásra. A vonat a Schiphol Plaza-ról indul. Ha busszal közlekednénk, az állomás a repülőtér érkezési oldalától pár perc sétára található. A 197-es reptéri járat nyújt közvetlen összeköttetést a reptér és a városközpont között.

Lehetőségünk van szállodai buszjáratot kérni, így bármelyik szállodába eljuttat minket a kisbusz. A Hotel Shuttle a 4-es érkezési csarnoktól indul.

Emellett természetesen taxival vagy bérelt autóval is nekivághatunk Amszterdam utcáinak. Aki az autó mellett dönt, az a rövid távú és a hosszú távú parkolási megoldás közül választhat, ahogy azt a nagy nemzetközi repterek esetében megszokhattuk.

schiphol parkolás

Utazásunkat könnyen megtervezhetjük online. Az Amsterdam Travel Ticket segítségével a lehető legolcsóbban utazhatunk a tömegközlekedési eszközökön, és csak egy jegyet kell használnunk valamennyi járművön. Választhatunk egy, két vagy háromnapos kártyát. Ezzel valamennyi buszt, villamost és metrót használhatjuk. Emellett többféle chipkártya is elérhető, amelyekkel használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket, csak ki kell választanunk a nekünk megfelelőt.

Hasznos tudnivalók

A meeting pointot valóban nem lehet eltéveszteni a Schiphol-on: csak keressük a nagy, piros-fehér kockás installációt. Az utasok kényelmét szolgálja továbbá az elérhető free wifi is.

schiphol információ

A Holland repülőtér termináljain számtalan bolt és étterem várja az utazókat. A House of Tulips-ban szinte minden színben találhatunk tulipánt, de vásárolhatunk Eidami sajtot is, amire szintén rendkívül büszkék a hollandok.

Speciális szolgáltatások

Amennyiben csak egy kis kézipoggyásszal, hátizsákkal, laptoptáskával utazunk, válasszuk a „Small Bags Only” megjelölésű sort az átvilágításnál.

A reptéren a mozgáskorlátozottak és a csökkent látóképességű utasok extra kísérőt kérhetnek, aki segít nekik a közlekedésben, tájékozódásban.

Aki pihenésre vágyik, az átvilágítást követően lazíthat egy kellemes masszázs közben, vagy igénybe veheti a 3-as terminálon található Meditációs Központot, ahol lehetőség van imádkozni, meditálni vagy csak egyszerűen egy kicsit pihenni.

Ha egy éjszakát a reptéren kell töltenünk, akkor válasszuk a YOTELAIR-t. Bármikor bejelentkezhetünk, kapunk egy kis hálófülkét, és lehetőség van zuhanyzásra, hogy másnap frissen és tisztán folytathassuk utunkat.

schiphol szállás

Kapcsolódó írások

    One Response

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.