Utazási tanácsok

Fedélzeti higiénia – tisztálkodás a repülőút alatt

Egy több órás repülőút során bizony jól esne kicsit felfrissülni. Azonban ez a repülőgépen nem is olyan könnyű, nem is beszélve a mosdóhasználatról. Olvasson tovább, hasznos tanácsok következnek!

Fedélzeti tisztaság

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a repülőkön ugyan általában látszólag tiszta minden, azonban rengeteg különböző baktérium és vírus képes elszaporodni amiatt, mert nem megfelelően vagy túl ritkán fertőtlenítenek. A repülő belsejét tekintve egy ugyanolyan tömegközlekedési eszköz, mint a metró vagy a busz. Rengeteg ember használja, számos felületet érintenek és érintettek előttünk ismeretlen emberek. Az üléskárpitok, a tálcák, a poggyásztartók rengeteg különböző baktériumot hordoznak, mert ritkán végeznek a repülőkön fertőtlenítő tisztítást.

Emiatt nem árt, ha odafigyelünk a személyes higiéniánkra. A repülőn az is nehézséget okoz ugyanakkor, hogy korlátozottan vihetők fel tárgyak a kézipoggyászban a fedélzetre. Így például hiába van forgalomban kárpitfertőtlenítő spray, azt a limitált folyadékmennyiség miatt nem fogjuk tudni felvinni a fedélzetre. Mindig legyen nálunk ugyanakkor egy kis zacskó nedves törlőkendő. Ezzel letörölhetjük a karfát, a tálcát, megtörölhetjük a kezünket, miután elhelyeztük a csomagokat, valamint étkezés előtt és után. Kapható kis kiszerelésű fertőtlenítő kézmosó folyadék is, ami szintén jó szolgálatot tehet a gépen, utazás közben.

higiénia kézfertőtlenítő

Higiénia a mosdóban

A mosdóba kimenni sokszor a helyszűke és az esetleges légörvények miatt sem könnyű. Az illemhelyiség meglehetősen szűk és funkcionális, ráadásul időnként még egyensúlyozni is szükséges benne egy hirtelen jövő légörvény miatt. A csapvízből semmiképp se igyunk, mivel hiába cserélik rendszeresen a vizet a tartályban, abban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. A WC-használat után töröljük le az ülőkét (amire semmiképp se üljünk rá), lehúzáskor viszont gyorsan távozzunk, mert ilyenkor a WC-csészéből milliónyi baktérium szabadul el. Így a kézmosást még előtte ejtsük meg, majd távozást követően a magunkkal vitt fertőtlenítő kézmosóval tisztítsuk meg a kezeinket. Ha 20-22 órát repülünk, jól esne fogat is mosni, erre azonban a mosdóban, esetenként kapaszkodva, nincs igazán lehetőség. Ehelyett, ha szükséges, használjunk fogselymet és szájvizet, végső esetben pedig a cukormentes mentolos rágó is megteszi.

higiénia fedélzeti wc

Kellemetlen szagok

A hosszabb úton, mivel sok ember van összezárva a repülő fedélzetén, az esetleges szagokra mindenképpen oda kell figyelni. Ez az elfogyasztott ételeken túl a személyi higiéniát is érinti. Bár a repülőn száraz a levegő, és az ülések feletti fúvókák segítségével hűteni is lehet, ha izzadós típusok vagyunk, mindenképpen szerezzünk be diszkrét illatú izzadásgátló dezodort. Ennek hiányában sokszor a hintőpor is megteszi. Ha szükséges, a mosdóba kivonulva, út közben is használhatunk dezodort, hosszabb úton pedig nedves törlőkendővel töröljük át a kritikus testrészeket.

A ruházatunk legyen ápolt, tiszta. Ha csak néhány holmit viszünk magunkkal, és az időjárás sem a várt szerint alakul, előfordulhat, hogy a hazafelé utat egy olyan pólóban, pulóverben kell megtennünk, amit már több alkalommal viseltünk. Ennek elkerülése érdekében mindig csomagoljunk be egy rend tiszta ruhát kimondottan a hazaútra. Ügyeljünk arra, hogy utazás közben ne piszkítsuk be az üléskárpitot, így például kerüljük étkezésnél a ketchup, majonéz és egyéb szószok használatát.

higiénia bőröndbe pakolás

Gondot okozhat az is, ha az utunk során végig egy cipőt hordunk. Hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat, csomagoljunk be 2-3 pár illatosított talpbetétet, ami nem sok helyet foglal, és igény szerint cserélhető. Természetesen a hazaútra is tartalékoljunk egyet.

Hasznosnak találta a cikket? Olvassa el kapcsolódó bejegyzésünket: Mit együnk, igyunk és mit ne a repülőgépen?

    One Response

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük