Utazás előtt Utazási tanácsok

Repüljön félelem és stressz nélkül!

Ha nem is mindenki vallja be hangosan, a félelem sokakat visszatart a repüléstől. Mivel azonban ez a leggyorsabb módja, hogy a tengerentúlra vagy a Föld túlsó felére eljussunk, le kell és le is lehet győzni a félelmet. Erre mutatunk pár bevált technikát.

Aviofóbia

Az aviofóbiának (repüléstől való félelem) több oka is lehet. A leggyakoribb, mikor a félelem az információhiányból ered. Ha először vagy ritkán repül az utas, nincs tisztában a repülés elvével, és menet közben olyan, számára szokatlan jelenségeket vagy hanghatásokat tapasztal, aminek nincs tisztában az okával.

A statisztikai adatok szerint a repülő a legbiztonságosabb közlekedési eszköz. Sokkal több embert ér közlekedési baleset az utakon, de még a vonatszerencsétlenségek is gyakoribbak, mint a repülőgép-balesetek. Ha a puszta tény még nem győzné meg, segít, ha utazás előtt elkezd lélekben készülni a repülésre.

félelem repülőgép

A félelem megismerése

Ha ez lesz az első útja, látogasson el a Liszt Ferenc Repülőtér mellett található Repülőgép Múzeumba. Itt ugyan régi gépek vannak kiállítva, de be lehet ülni a pilótafülkébe, valamint el lehet játszani, hogyan is zajlik a beszállás, mikor mit kell majd tenni, megtapasztalhatjuk, mekkora az utastér. Ez a lelki rákészülés sokat segíthet, hogy csökkenjen a repüléstől való félelme. A múzeum személyzetétől kérdezhet is, megismerheti a repülő felépítését, meghallgathatja a műszaki adatokat.  A modern gépek pedig még az ott látottaknál is biztonságosabbak és kényelmesebbek. Ezt követően nézzen szét a repülőtéren, merre van az indulási oldal, hol lehet parkolni. A teraszról pedig megnézheti a fel- és leszálló gépeket – mind gond nélkül repül, miért ne lenne ez így az Ön utazásakor is.

Ha stresszel, csak még inkább félni fog. Annak érdekében, hogy nyugodt tudjon maradni, szánjon a kelleténél is több időt a csomagolásra és a repülőtérre való kijutásra. Ha izgul amiatt, hogy esetleg lekési a gépet, akkor eleve szorongva fog felülni a járatra, amit csak tetéz, ha fél a repüléstől. Utazás előtti teendőiről itt tájékozódhat.

Kérjen segítséget

Ha fél, már a tünetek első jelentkezésekor szóljon a légiutaskísérőknek. Ugyanis őket képzik az aviofóbiások kezelésére is, hogy szakszerűen tudnak Önnek segíteni. Nem érdemes eltitkolni a félelmet, ugyanis a gyakorlott légiutaskísérők hamar felismerik, ha valaki fél a repüléstől, és előbb-utóbb maguktól is mennek segíteni. Ha bizonytalan, jelezze már a beszálláskor, hogy lehet, hogy szüksége lesz segítségre, így jobban figyelni fognak Önre.

félelem segítség

Lehetőleg ne utazzon egyedül. Legyen Önnel egy családtag vagy barát, aki beszélgetéssel el tudja terelni a figyelmét a negatív gondolatokról, ez a legtöbb esetben a leghatékonyabb segítség. Ne figyeljen a zajokra, a gépszárny mozgására, az esetleges apró légörvényekre, amik kicsit megdobják a gépet!

Relaxációs technikák

Semmiképp se próbálja alkohollal csökkenteni a feszültségét, a kontrollvesztés ugyanis csak fokozhatja a pánikot. Inkább sajátítson el olyan relaxációs technikákat, például egyszerű légzéstechnikát, amit a gépen ülve, becsatolva is tud végezni, ilyen például a jóga légzés. Hallgasson relaxációs zenét, ami eltereli a figyelmét.

Ne próbáljon meg küzdeni a félelem ellen, hanem fogadja el azt, keressen racionális magyarázatot az érzéseire, és pozitív gondolatokkal győzze le a negatívokat. És ne feledje, a sok tapasztalat mind pozitív megerősítés: minél többet repül, annál magabiztosabb és nyugodtabb lesz!

  6 Responses

 1. Kedves Repjegy .hu!
  Havannából Mexikóba, Cancunba repülök feladott poggyásszal. Cancunba 11.15-kor érkezem, és egy belföldi járattal egy másik légitársasággal indulnék tovább Mexikó Citybe 12.55-kor. Elegendő ez az idő az átszállásra?
  Várom megtisztelő válaszát! Köszönettel,
  TárnokiTamás

  1. Kedves Tamás,

   Amennyiben egy jegyben van a foglalás akkor elegendő időnem tűnik – a minimum csatlakozási időket a fenti információból nem tudjuk megmondani. Ha külön foglalásban van a jegy és poggyászt is szállít amit felvesz, majd újra felad akkor ez az idő előfordulhat, hogy nem elegendő.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu!
  Ha szükségem van nyugtatóra, vihetek e fel a gépre xanax-ot? És, ha igen, mennyit? Görögországban az odaérkezésnél és a visszaindulásnál probléma nélkül nálam lehet e?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: N. Ottó

 3. Köszönöm válaszát!

A hozzászólás letiltva.