Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágból: Szingapúr – Changi repülőtér

Szingapúr – Changi repülőtér

A Changi repülőtér Szingapúr legfontosabb reptere. Közel 100 légitársaság heti mintegy 6500 járata fordul meg itt. Az utasforgalmat tekintve Ázsia hatodik legforgalmasabb reptere. Számos extra szolgáltatással gondoskodnak itt az utasok kényelméről, többek között mozik, úszómedencék és orchideapark várja az átszállókat. Nem hiába választották meg háromszor is a világ legjobb repülőterének.

A repülőtérről

A repülőtér Szingapúr Changi városrészében, az üzleti központtól 17 km-re fekszik. Üzemeltetője a CAAS – Szingapúri Polgári Légiközlekedési Hatóság. Ausztrália és Európa között számos légitársaság gépe itt iktatja be átszálló csomópontját. A repteret 1981-ben nyitották meg, azóta is folyamatosan karbantartják, bővítik, emelik a szolgáltatás színvonalát. Közel 60 millió utas használja, ezzel Ázsia hatodik legforgalmasabb repülőtere. 80 különböző országba 300 úti cél felé lehet innét repülni.

Szingapúr – Changi repülőtér
Szingapúr – Changi repülőtér

A repülőtéren jelenleg 3 terminál üzemel, a negyediket átalakítják és várhatóan 2020 után nyitják meg. A 2-es terminálon található a VIP vendégek check-in szolgáltatása is. A 2-es terminál belterében és a tetőteraszon is kertet alakítottak ki.

A Singapore Airlines volt az első légitársaság, amely Airbus A380-at vásárolt, így bázisállomásán a Changi repülőtéren alakították ki az első 11 olyan kaput, ami fogadni tudta az óriásgépeket.

Közlekedés

A terminálok között mozgójárdán, illetve egy skytrain rendszeren lehet közlekedni, aminek a 3 terminál között összesen 7 megállója van. Az éjszakai üzemszünet alatt ingyenes buszok szállítják az utasokat a terminálok között, ezek 20 percenként közlekednek.

Changi repülőtér térképrajz
Changi repülőtér térképrajz

A repülőtérnek közvetlen kapcsolata van Szingapúr városi vasútrendszerével, a föld alatti vasútállomás a 2-es és a 3-as terminál alatt helyezkedik el, és mindkét terminálról elérhető. A hálózat további részén történő utazáshoz a Tanah Merah állomáson át kell szállni. Az SBS Transit és az SMRT Buses által üzemeltetett járatok a három fő terminálépület legalsó szintjén található buszvégállomásokról indulnak.

Hasznos információk

A szingapúri reptéren ingyen wifi szolgálja ki az utasokat. Számtalan étterem és üzlet megtalálható itt, csakúgy, mint a gyerekeknek kialakított játszósarok. Tranzit hotel, bankautomaták, pénzváltók, csomagmegőrzők, játéktermek és masszázsszalonok várják az átutazókat.

Ingyenes wifi
Ingyenes wifi

Speciális szolgáltatások

Nemhiába választották háromszor is a legjobb reptérnek a Changit. Az ingyen wifi mellett negyedórás ingyenes internetezési lehetőséget kínáló pultok vannak, ahová bármennyiszer be lehet lépni, ráadásul a gyerekeknek alacsonyabb internet pultok állnak a rendelkezésükre, hogy játszhassanak. Több helyen síkképernyős tévé szórakoztatja a várakozó utasokat, de van pároknak kialakított tévékuckó is, ahol ők választhatják ki a műsort.

Mozi, zuhanyzó, pihenőszoba áll a tranzit utasok rendelkezésére. Akinek a várakozási ideje meghaladja az 5 órát, az külön engedélyt kap a reptér elhagyására, és négyféle városnéző túrán vehet részt, hogy felfedezze Szingapúrt. Található itt még uszoda is, valamint 5 különböző – kaktusz, pillangó, napraforgó, páfrány és orchidea – tematikájú kert a reptéren belül.

Mozi a tranzit utasok részére
Mozi a tranzit utasok részére

A reptéri WC-k tágasak, nemcsak egy bőrönd, de a kiskocsi is betolható a fülkébe, hogy ne maradjon őrizetlenül a csomag.

A szelektív kukák kiválasztásához sem kell különösebb nyelvismeret, mert a kukák jellegzetes – újság, üveg, italos doboz – alakúak.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!