Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – Los Angeles-i nemzetközi repülőtér

A Los Angeles-i repülőtér az Egyesült Államok harmadik legfontosabb reptere. Itt döntő többségben vannak a nem átszálló, vagyis közvetlen járatot igénybe vevő utasok. 87 országon belüli és 69 külföldi repülőtérre indulnak innen járatok és a United Airlines bázisrepülőtere is itt van.

A Los Angeles-i repülőtér

A Los Angeles-i repülőtér teljesítménye törvényileg 79 millió fő kiszolgálásában lett meghatározva, így jellemzően inkább modernizálják, mint bővítik a helyet.

A LAX egyik váróterme

A reptér 9 U alakban elhelyezett utasterminállal és 4 kifutópályával üzemel. A legtöbb innen induló utas belföldre San Franciscóba, míg külföld tekintetében Londonba utazik, ugyanakkor igen népszerű úti cél Ázsia is, sőt, jóval többen utaznak oda a Los Angeles-i repülőtér felől, mint az Egyesült Államok más repülőtereiről. Így egyáltalán nem meglepő módon az átszálló utasok jelentős részét az ázsiaiak teszik ki.

A reptér a teherforgalom tekintetében is jelentős, ha ebből az irányból nézzük, a Los Angeles-i repülőtér a 11. legforgalmasabb.

Közlekedés

Hatalmas repülőtér lévén a terminálokat különböző módszerekkel kellett összekössék. A legtöbb terminál között ugyan shuttle buszok szállítják az utasokat, néhány terminál gyalogos alagúttal is össze van kötve. A 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es és 8-as terminálok a pedig metróvonal révén is összeköttetésen állnak egymással.

A Los Angeles-i repülőtér térképe
A Los Angeles-i repülőtér térképe

Az utasoknak, amennyiben az egyik terminálról át akarnak menni a másikra, minden egyes alkalommal újra át kell esniük a biztonsági ellenőrzésen, így meglehetősen időigényes itt az átszállás, erre érdemes plusz időt számolni.

Aki tömegközlekedéssel utazna, számos buszjárattal, a 232-es metróval vagy a reptéri busszal is be tud jutni a városba, valamint a “G” jelzésű shuttle busszal el lehet érni a zöld metróvonalhoz.

Az autóval érkező utasok pedig előre foglalhatnak parkolóhelyet a repülőtér honlapján.

Hasznos információk

A repülőtéren ingyenes wifi szolgáltatás fokozza az utasok kényelmét. Emellett több étterem és bolt kínálata közül választhatnak, valamint sokan ajánlják az 1-es terminálon található relaxációs központot, ahol bármikor felfrissülhetünk egy kis masszázzsal.

Az átutazók számtalan szálloda közül választhatnak, többek között olyan híres helyek, mint a Hyatt, a Marriott és a Hilton is várják az itt éjszakázókat.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!