Utazási tanácsok

Így csomagoljon a nyaralásra!

Ha repülővel utazunk, jól át kell gondolnunk a csomagolást, hiszen komoly összegekbe kerül a nagyobb és a több bőrönd feladása poggyászként. Az alábbi összeállításban segítünk, hogy tényleg csak az legyen Önnél, amit használni is fog.

Mi legyen a kézipoggyászban?

A biztonsági előírások miatt nem vihetünk fel a fedélzetre semmilyen szúró- vagy vágóeszközt, így a manikűrkészlet, kullancskiszedő csipesz, sőt minden 100 ml-nél nagyobb flakonban lévő folyadék, többek között a naptej is a feladott bőröndbe kell, hogy kerüljön.

A kézipoggyászba tegyük a személyes iratainkat, elsősorban az útlevelet, repülőjegyet, de minden, a szállásfoglalással kapcsolatos iratot is. Legyenek nálunk a gyógyszereink akkor is, ha nem a repülőn kell bevenni. Nagy méreg ugyanis, ha elkallódik a poggyász, és emiatt külföldön kell a nélkülözhetetlen dolgokat, például a gyógyszereket pótolni.

Szintén érdemes egy váltás ruhát a kézipoggyászban tartani. Így, ha véletlenül elkallódik a feladott bőröndünk, nem kell egyből vásárlással indítani az első napot. Az értékeinket is tartsuk magunknál a kézipoggyászban, pénzt, lakáskulcsot, telefont, fényképezőgépet. Itt van a törékeny holmik, például a szemüveg helye is. Ha önállóan kell elfoglalnunk a szállást, akkor a kézipoggyászba kerüljön a célváros térképe is.

Tervezzük meg előre az első napot, és amire a leszállást követő órákban, amíg el nem foglaljuk a szállást, szükségünk lehet, azt mind a kézipoggyászba tegyük. Lehet ez útikönyv, baseball sapka, ha 10-15 fokkal melegebb éghajlatú vidékre utazunk, de jól fog jönni egy kis csomag nedves törlőkendő is, valamint zsebkendő. Ha kisgyerekkel utazunk, akkor tartsuk maguknál az alvós plüssét vagy az egyik kedvenc kis játékát, amivel a repülőn szórakoztatni tudja magát.

Mi kerüljön a kézipoggyászba és mi a feladott bőröndbe?

Mi kerüljön a feladott bőröndbe?

Minden olyan holmi, amit elegendő a szállás elfoglalása után elővenni, nem törékeny vagy értékes, az kerülhet a feladott poggyászba. Tipikusan ilyenek a ruhaneműk, a cipők, a tisztálkodószerek és a kozmetikumok. Mivel korlátozva van a bőrönd mérete, minimalizáljuk a poggyászunkat!

Szállodában általában nem szoktunk mosni, így vigyünk magunkkal annyi váltás fehérneműt minden családtagnak, ahány napra utazunk, plusz egy-egy tartalékot. Vékony, rövid ujjú vagy ujjatlan pólóból is ugyanennyire lesz szükség, sortból, szoknyából viszont két-három napra egyet elegendő számolni, inkább válasszunk jól kombinálható darabokat. Este még Máltán vagy Korfun is lehűlhet az idő, így egy könnyű pulóver és hosszú nadrág is legyen a csomagban. A legnehezebb cipőben utazzunk, például túracipőben, így a poggyászba elegendő egy papucsot és egy szandált elhelyeznünk.

A tisztálkodószereket, kozmetikumokat is válogassuk ki alaposan otthon. Szükség lesz a fogkefére, fogkrémre, hajkefére vagy fésűre, tusfürdőre, dezodorra, naptejre és napozás utáni krémre. A hajszárítót nyugodtan hagyjuk otthon, a legtöbb szállodában rendelkezésünkre áll, ha pedig nem, a tengerparton hamar megszárad a hajunk a melegben. Hölgyeknek érdemes az arckrémeket, sminkfelszereléseket is egy arclemosóra, esetleg éjszakai krémre korlátozni, a sminktáskába pedig az esti vacsorához elegendő egy szemceruza és rúzs, esetleg egy könnyű alapozó.

Érdemes a feladandó poggyászt befóliáztatni, mivel ezzel megóvjuk a csomagunkat a rakodás során elszenvedett sérülésektől, illetve attól, hogy esetlegesen illetéktelenek hozzáférhessenek annak tartalmához.

  12 Responses

 1. Inzulinos cukorbeteg vagyok. Célszerű-e orvosi igazolást vinnem magammal az inzulin beadásához szükséges tűk kézi poggyászba való felvitelére a gépre?

  1. Kedves Ilona,

   Igen, javasoljuk, hogy egy angol nyelvű dokumentumot kérjen orvosától!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu!
  Szeretném kèrdezni hogy a táblagépemet felvihetem-e feladott poggyászba a gépre vagy inkább kézi poggyàszba? Előre is köszönöm!!

  1. Kedves Ádám,

   Az értékes elektronikai cikkeket kérjük, hogy kézipoggyászban szállítsa, és a táskában javasolt úgy elhelyezni, hogy könnyen kivehető és visszahelyezhető legyen a biztonsági ellenőrzésnél!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. T. Repjegy. Hu

  Szeretném megkérdezni injekciós fecskendőt (0,8 ml fraxiparine 8db) kezipoggyaszban felvinni? Orvosi igazolás van. A fedélzeten nem kell használni viszont az ott tartózkodás alatt használnom kell. Feladott csomag nem lenne-Ryanair.
  Köszönöm a segítséget!

  1. Kedves Csaba,

   Tudomásunk szerint orvosi igazolás szükséges, lehetőleg a magyar mellett angol nyelven is szerepeljen rajta az információ!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Kedves Repjegy.hu,

  Ausztráliába utazunk az Air China London- Brisbane járatával. (Londonig a British Airways-zel). A két légi társaság poggyászra vonatkozó előírása meglehetősen különbözik. Kérdésem, az Air China járatára az előírt 5kg-os kézi poggyász mellett felvihető e egy kisebb női ridikül, ill. egy kis férfi válltáska? (Ha igen, ezek méretei?)
  Van e lehetőség az Air China járatára online check in-re? Ha igen, hány órával az indulás előtt?

  Köszönettel
  V. Ágnes

 5. T.Repjegy.hu!
  Szeretném megkérdezni,hogy elég-e a személyigazolvány ha Prágába repülök?A másik kérdésem pedig az lenne,hogy 3 szem gyógyszert kell magammal vinnem ami vérnyomáscsökkentő.Arról is kell igazolás?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.Zsóka

   1. Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!

 6. Szeretném megkérdezni, hogy a Wizzair-nél a feladott 55x40x23/10kg bőröndön kívül mit vihetek fel a fedélzetre.
  Mekkora “ridikül” lehet nálam, amibe az irataimat, pénzt, telefont, gyógyszert és fontos apróságokat teszek?
  Köszönöm szépen!
  Üdv.:
  Sz. Edit

  1. Kedves Edit,

   Amennyiben nem vásárolt elsőbbségi beszállás szolgáltatást, úgy második táska – akár női táska – felvitelére az utazó nem jogosult. A szolgáltatás megvásárlásával vihet fel további egy táskát 40x30x18cm-es méretben.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.