Utazási tanácsok

Így csomagoljon a nyaralásra!

Ha repülővel utazunk, jól át kell gondolnunk a csomagolást, hiszen komoly összegekbe kerül a nagyobb és a több bőrönd feladása poggyászként. Az alábbi összeállításban segítünk, hogy tényleg csak az legyen Önnél, amit használni is fog.

Mi legyen a kézipoggyászban?

A biztonsági előírások miatt nem vihetünk fel a fedélzetre semmilyen szúró- vagy vágóeszközt, így a manikűrkészlet, kullancskiszedő csipesz, sőt minden 100 ml-nél nagyobb flakonban lévő folyadék, többek között a naptej is a feladott bőröndbe kell, hogy kerüljön.

A kézipoggyászba tegyük a személyes iratainkat, elsősorban az útlevelet, repülőjegyet, de minden, a szállásfoglalással kapcsolatos iratot is. Legyenek nálunk a gyógyszereink akkor is, ha nem a repülőn kell bevenni. Nagy bosszúság ugyanis, ha elkallódik a poggyász, és emiatt külföldön kell a nélkülözhetetlen dolgokat, például a gyógyszereket beszerezni.

Szintén érdemes egy váltás ruhát a kézipoggyászban tartani. Így, ha véletlenül elkallódik a feladott bőröndünk, nem kell egyből vásárlással indítani az első napot. Az értékeinket is tartsuk magunknál a kézipoggyászban, pénzt, lakáskulcsot, ékszereket, telefont, fényképezőgépet. Itt van a törékeny holmik, például a szemüveg helye is.

Tervezzük meg előre az első napot, és amire a leszállást követő órákban szükségünk lehet, azt mind a kézipoggyászba tegyük. Lehet ez útikönyv, valamilyen kalap (ha például 10-15 fokkal melegebb éghajlatú vidékre utazunk), de jól fog jönni egy kis csomag nedves törlőkendő és zsebkendő. Ha kisgyerekkel utazunk, akkor tartsuk maguknál például az egyik kedvenc kis játékát, amivel a repülőn szórakoztatni tudja magát.

Mi kerüljön a kézipoggyászba és mi a feladott bőröndbe?

Mi kerüljön a feladott bőröndbe?

Minden olyan holmi, amit elegendő a szállás elfoglalása után elővenni, nem törékeny vagy értékes, az kerülhet a feladott poggyászba. Tipikusan ilyenek a ruhaneműk, a cipők, a tisztálkodószerek és a kozmetikumok. Mivel korlátozva van a bőrönd mérete, minimalizáljuk a poggyászunkat!

Ruhadarabok tekintetében inkább a jól kombinálható darabokkal számoljunk. A nyári estéken még Máltán vagy Korfun is lehűlhet az idő, így egy könnyű pulóver és hosszú nadrág is legyen a csomagban. A legnehezebb cipőben utazzunk, például a túracipőben, így a poggyászba elegendő a kisebb helyet foglaló lábbeliket tenni (pl. a papucsot, szandált).

A tisztálkodószereket, kozmetikumokat is válogassuk ki alaposan otthon. A hajszárítót nyugodtan hagyjuk otthon, a legtöbb szállodában rendelkezésünkre áll, ha pedig nem, a tengerparton hamar megszárad a hajunk a melegben.

Fontos, hogy utazás előtt az összecsomagolt poggyászainkat mindig ellenőrizzük le. A kézipoggyászok esetében a tartalom mellett a legfontosabb a méret, a feladott poggyászoknál pedig a súly. Még utazás előtt, otthon ellenőrizzük, hogy belefér-e a csomagunk a légitársaság szabályzatában előírt mérethatároknak, mert ha a repülőtéren derül ki, hogy nagyobb esetleg súlyosabb a poggyászunk a megengedettnél sajnos elég költséges lehet.

  39 Responses

 1. Inzulinos cukorbeteg vagyok. Célszerű-e orvosi igazolást vinnem magammal az inzulin beadásához szükséges tűk kézi poggyászba való felvitelére a gépre?

  1. Kedves Ilona,

   Igen, javasoljuk, hogy egy angol nyelvű dokumentumot kérjen orvosától!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu!
  Szeretném kèrdezni hogy a táblagépemet felvihetem-e feladott poggyászba a gépre vagy inkább kézi poggyàszba? Előre is köszönöm!!

  1. Kedves Ádám,

   Az értékes elektronikai cikkeket kérjük, hogy kézipoggyászban szállítsa, és a táskában javasolt úgy elhelyezni, hogy könnyen kivehető és visszahelyezhető legyen a biztonsági ellenőrzésnél!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. T. Repjegy. Hu

  Szeretném megkérdezni injekciós fecskendőt (0,8 ml fraxiparine 8db) kezipoggyaszban felvinni? Orvosi igazolás van. A fedélzeten nem kell használni viszont az ott tartózkodás alatt használnom kell. Feladott csomag nem lenne-Ryanair.
  Köszönöm a segítséget!

  1. Kedves Csaba,

   Tudomásunk szerint orvosi igazolás szükséges, lehetőleg a magyar mellett angol nyelven is szerepeljen rajta az információ!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Kedves Repjegy.hu,

  Ausztráliába utazunk az Air China London- Brisbane járatával. (Londonig a British Airways-zel). A két légi társaság poggyászra vonatkozó előírása meglehetősen különbözik. Kérdésem, az Air China járatára az előírt 5kg-os kézi poggyász mellett felvihető e egy kisebb női ridikül, ill. egy kis férfi válltáska? (Ha igen, ezek méretei?)
  Van e lehetőség az Air China járatára online check in-re? Ha igen, hány órával az indulás előtt?

  Köszönettel
  V. Ágnes

 5. T.Repjegy.hu!
  Szeretném megkérdezni,hogy elég-e a személyigazolvány ha Prágába repülök?A másik kérdésem pedig az lenne,hogy 3 szem gyógyszert kell magammal vinnem ami vérnyomáscsökkentő.Arról is kell igazolás?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.Zsóka

   1. Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!

 6. Szeretném megkérdezni, hogy a Wizzair-nél a feladott 55x40x23/10kg bőröndön kívül mit vihetek fel a fedélzetre.
  Mekkora “ridikül” lehet nálam, amibe az irataimat, pénzt, telefont, gyógyszert és fontos apróságokat teszek?
  Köszönöm szépen!
  Üdv.:
  Sz. Edit

  1. Kedves Edit,

   Amennyiben nem vásárolt elsőbbségi beszállás szolgáltatást, úgy második táska – akár női táska – felvitelére az utazó nem jogosult. A szolgáltatás megvásárlásával vihet fel további egy táskát 40x30x18cm-es méretben.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 7. T. Repjegy.hu!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a gyógyszereket (fájdalomcsillapító, fogamzásgátló stb.) Wizz Air-nél kézi poggyászban vagy feladott poggyászban lehet-e szállítani, valamint milyen módon?

  A választ előre is köszönöm!

  – N –

  1. Kedves Niki,

   Az említett termékeket szállíthatja kézipoggyászban – ha megvan, akkor eredeti dobozában.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 8. T.Repjegy.hu!
  A ridikülöm 28×26 cm-es, vihetem magammal a fedélzetre, ha vettem elsőbbségi beszállást?
  Köszönettel: F.Angéla

  1. Kedves Angéla,

   Melyik légitársaság járatával fog utazni?

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 9. Érdeklődni szeretnék hogy, nekem nagymennyiségű gyógyszert kell vinnem. Egyik fajtából 200db természetesen gyári dobozában, csomagolassal blokkal. És egy magyar nyelvű igazolással esetleg ebbe lehet probléma? ( az említett gyógyszer calcium tabletta amiből nekem napi 7-9dbot kell szednem ( wizair)

  1. Kedves Ferenc,

   Az utazás alatt szükséges gyógyszereket a kézipoggyászban szállíthatja. Mennyiségről a repteret érdemes megkérdezni!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 10. Üdvözlöm! Én Lufthansaval utazom augusztusban. Van lehetőség feladott poggyászra 23 kg-ig, plusz 8 kg-os kézi poggyász. Ha én csak a 8 kg-os poggyászt választom, azt fel vihetem magammal a fedélzetre? És mellé vihetek fel egy kissebb kézi poggyászt is??

  1. Kedves Anikó,

   A 23kg-os a feladott poggyász, amennyiben a jegye tartalmazza akkor szállíthatja vagy akár utólag is megvásárolható.
   A 8kg-os a kézipoggyász melyet a fedélzetre vihet: 55x40x23cm méretű és emellé még egy kiegészítő táska felvihető a Lufthansa járatain: 40x30x10cm méretben.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 11. T. REPJEGY. HU!
  Wizzairrel utazunk, nincs elsőbbségi poggyászunk, kistáskát, ridikült, amiben az irataink vannak és a mobil, kb 25*25-ös,felvihetünk?

  1. Kedves Szilvia,

   A fedélzetre egy 40x30x18cm-es táska vihető fel azon utasoknak akik nem vásároltak elsőbbségi beszállást.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 12. Üdvözlöm! Az Aer Lingus járatával utaznék, mekkora a poggyászt vihetek fel magammal a fedélzetre?
  Köszönöm a választ!

 13. Üdvözlöm ! Ha 2 éves gyerekkel utazom,akinek már kell vennem jegyet,akkor az azt jelenti ,hogy neki is vihetek fel külön egy kézipoggyász méretű bőröndöt ? köszönöm

  1. Kedves Ildikó!

   A 2. életévét betöltő gyermeknek már jár a kézipoggyász szolgálgatás.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 14. Üdvözlöm! A Neckermannal utazom Törökországba. Sajnos nem tudom, hogy milyen légitársasággal, de biztosan nem fapadossal. Úgy tudom, 25 kg a feladott poggyász, valamint 8 kg. a kézicsomag. Ez fejenként értendő, és kiskorúakra is érvényes? További kérdésem még, hogy vajon hány cm lehet a csomagok átmérője? Van erre szabályozás? Köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Timi,

   Mivel az utazást a Neckermann szervezi így a poggyászok méretével és súlyával kapcsolatban Ők az illetékesek. Kérem forduljon a kollégákhoz bizalommal!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 15. Üdvözlöm!
  Egyiptomba utaznék a családdal. Fiam mobilja gyorsan merül. Kérdésem az lenne, hogy powerbank-ot kézipoggyászban fel lehet-e vinni a gépre?
  Köszönöm válaszát!

  1. Kedves Júlia,

   A fedélzeten lehetséges a szállítás azonban szükséges ellenőrizni, hogy az adott légitársaság milyen kapacitásig engedi szállítani! (Dangerous goods, spare battery)

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 16. Még egy kérdésem lenne: mi a helyzet a nem vényköteles gyógyszerekkel, táplálék kiegészítőkkel? Kézipoggyászban lehetnek-e? Gondolom eredeti csomagolásban szükséges tárolni. Köszönöm válaszát!

 17. Üdvözlöm! Vancouverbe szeretnék utazni. a bőrönd mérete amit feladok milyen méretü lehet. Köszönöm a válaszát.

  1. Kedves Alice!

   Amennyiben a jegy ára tartalmaz feladott poggyászt, az 1db és 23kg lehet valamint a táska hossza+szélessége+mnagasságának 3 érték összege nem lehet több mint 158cm.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 18. Tisztelt repjegy. Hu
  Azt szeretném kérdezni,hogy még sosem utaztam repülőgépen nem tudom hogy mikor mit kell tenni vagy mit lehet felvinni illetve szállítani vinni magammal vagy hogyan történik a be szállás ezekben szeretném kérni a segítségét válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Gacsályi Tamás,

   Az első repülőútjukra készülőknek összeállítottunk egy cikket, melyet itt talál: https://blog.repjegy.hu/2018/12/21/elso-repulout-mire-figyeljen/ Amennyiben érdekli a téma, szívesen ajánljuk az “Utazási tanácsok” menüpont alatt található bejegyzéseinket: https://blog.repjegy.hu/category/utazasi-tanacsok/

   Arról pedig, hogy mire kell odafigyelni ha járvány idején utazik valaki repülővel, itt talál egy összefoglalót: https://blog.repjegy.hu/2020/07/10/tippek-a-biztonsagos-repuleshez-a-covid-19-utan/

   Kellemes utat kívánunk!

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

   1. Illetve a repjegy.hu súgója hasznos lehet még Önnek: https://www.repjegy.hu/sugo

    Itt talál információt arról, hogyan zajlik a biztonsági ellenőrzés, mit nem szabad a kézipoggyászba csomagolni és hasonló praktikus infók. 🙂

    Üdv,
    repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.