Koronavírus

Újranyitó országok II. – Tervezhetünk-e már külföldi városlátogatást?

Újranyitó országok II. - Tervezhetünk-e már külföldi városlátogatást?

Nyitnak az országok, enyhülnek a korlátozások, lassacskán megszűnnek a beutazási tilalmak. De kérdés, hogy hová és legfőképp mikorra tervezhetünk már utazást? Cikkünkben részletezzük, hogy az egyes országok hogyan és mikorra tervezik az utazási korlátozások feloldását, hogy kell-e érkezéskor karanténra számítani és milyen új szabályok lesznek érvényben az újrainduló turizmusban.

Utolsó frissítés: 2020. június 4.

Azt már korábban megírtuk, hogy aki kifejezetten tengerparti nyaralásra vágyik miben gondolkodhat, hogyan tervezhet. A kedvelt mediterrán nyaralóhelyek újranyitásáról szóló cikkünket itt találja. Most viszont azokat az úti célokat vennénk sorra, amelyeket nem feltétlenül a tengerparti élmények, hanem inkább a történelmi emlékek, az építészeti remekek, és a kulturális látnivalók miatt keresnek fel. Elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy amíg az olyan országok, mint Görögország, Horvátország vagy Ciprus, akik a turizmusra igen nagy hangsúlyt fektetnek, már egészen konkrét újranyitó terveket jelentettek be, a nem feltétlenül a turizmusból élő európai országok viszont kevésbé “sietnek” újranyitni határaikat. Ennek ellenére az alábbiakban mutatjuk, melyek azok az úti célok, ahol már tervezik az újraindulást. Cikkünket igyekszünk frissíteni és bővíteni.

Csehország

Csehország - repjegy.hu

A legfrissebb hírek szerint június 5-től magyar állampolgárok korlátozás, koronavírus-teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Csehországba! Ettől a dátumtól, az eddig érvényben lévő 48 órás látogatás szabályát, mely szerint cseh, szlovák és magyar állampolgárok 2 napra beutazhatnak egymás országába, el is törlik.

A június 5-től érvénybe lépő megállapodás Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország között jött létre, és lehetővé teszi a szabad utazást. Jó hír továbbá, hogy nemcsak ezen országokba történő beutazáskor nem kell karanténnal számolnunk, de Csehországból, Szlovákiából és Ausztriából történő hazaérkezés esetén sem kell itthon karanténba vonulni.

A cseh kormány június 15-től tervezi további országok előtt megnyitni az országhatárokat: 3 különböző biztonsági kategóriába osztották az országokat, és egyelőre az első kategóriába tartozó, biztonságosnak ítélt országok állampolgárai előtt nyitnák meg a hónap közepétől határaikat.

Németország

Németország - repjegy.hu

Németországban is június 15-ével tervezik teljesen megszüntetni a beutazási korlátozásokat, és ekkortól nyitnák meg a határt az EU, a schengeni országok és az Egyesült Királyság turistái előtt, karanténkötelezettség nélkül. Egyes tartományokba már június 15 előtt is utazhatnak Európából, karantén nélkül (kivétel azon országok, ahol magas a fertőzöttség).

Németországban jelenleg egy általános utazási figyelmeztetés van érvényben, amely a világ összes országára vonatkozik. Ezt az általános figyelmeztetést is június 15-ével tervezik megszüntetni. Németországot turisztikai szempontból a világ egyik legnagyobb küldőországaként tartják számon, így érthető, hogy a német kormány már elkezdte a tárgyalásokat az utazás lehetővé tételéről a legtöbb német turistát fogadó partnerországgal.

Az országban a nagyobb rendezvényeket, például a fesztiválokat elhalasztották, a tervek szerint csak augusztus után lesz esély a megtartásukra. Üzletek, éttermek és néhány szálloda már jelenleg is nyitva van és fogad vendégeket.

Franciaország

Franciaország - repjegy.hu

Franciaországban június 15-ig van érvényben a beutazási korlátozás. Turisztikai céllal jelenleg nem lehet ide utazni, ugyanakkor aki nem turisztikai céllal érkezik az országba, jelenleg nem kell kéthetes karanténba vonuljon (amennyiben EU-s országból érkezik és nem produkálja a betegségre jellemző tüneteket). Remélhetőleg június 15-el lehetővé teszik a turisztikai célú beutazást is, és továbbra sem várják majd el a karantént.

A határokat még nem, de a kereskedelmet már elkezdték újraindítani, kinyitottak a boltok, és még az iskolák is. A vendéglátóipari egységek, mozik, múzeumok viszont még zárva tartanak. A maszkviselés kötelező a tömegközlekedésen, és a biztonságosnak ítélt távolságot is be kell tartani, maximum 10 fő gyülekezése engedélyezett közterületen.

Hollandia

Hollandia - repjegy.hu

Hollandiában jelenleg nincs érvényben az EU-ból érkezőkre vonatkozó beutazási korlátozás. A Magyarországról légiforgalomban érkező utasokkal szemben nincsen semmilyen speciális szabályozás, a személyforgalomban érkezőkkel szemben is csak szúrópróbaszerű ellenőrzések fordulhatnak elő. Ennek ellenére csak a nélkülözhetetlen utazások megtartását javasolják. A turisztikai célú beutazást június 15. utánra érdemes tervezni!

Hollandiában is komoly hangsúlyt fektetnek az egészségügyi előírások betartására. Szájmaszk viselése kötelező a tömegközlekedési eszközökön, melyek csak 40%-os utaskapacitással üzemelhetnek a távolságtartás betartása érdekében. Szeptemberig minden nyilvános eseményt töröltek, a teraszok, kávézók, éttermek, kulturális helyszínek júniustól létszámkorlátozással ugyan de kinyithattak.

Izland

Izland - repjegy.hu

Izlandra EU-s állampolgárok beutazhatnak, de jelenleg kötelező a karantén minden külföldről érkezőnek. Legkésőbb június 15-ével szeretnék enyhíteni a nemzetközi utazásokra érvényben lévő korlátozásokat. Ők is a szakaszos újranyitásban hisznek, első körben a schengeni országok számára tennék egyszerűbbé a beutazást. A tervek szerint érkezéskor kötelező lesz a COVID-19 teszt elvégzése, vagy 4 napnál nem régebbi negatív teszt bemutatása, ezek hiányában 14 napos önkéntes karantén lesz ajánlott.

A szigetországban a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek nyitva vannak, maximum 200 főig a nyilvános rendezvények megtartása is engedélyezett.

Bűvös június 15.

Úgy tűnik tehát, hogy június 15-ével várhatóan a legtöbb európai országban megnyílnak a határok és lehetővé válnak a turisztikai célú utazások is. Remélhetőleg hamarosan a hazai veszélyhelyzet is olyannyira mérséklődni fog, hogy nem kell majd karanténra számítania a külföldről hazaérkező magyaroknak. Ám erről egyelőre még nincsenek hivatalos információk!

Higiéniai elővigyázatosság továbbra is!

Arra készüljön, hogy akárcsak itthon, a legtöbb országban is fokozott higiéniai előírások vannak és lehetnek még akár őszi utazáskor is érvényben. Az újranyitó turisztikai nevezetességek látogatását időben és létszámban is korlátozhatják, a tömegközlekedésen és közterületeken kötelező lehet a maszkviselet. Nem érheti meglepetés, ha maszkot és kézfertőtlenítőt visz magával, illetve ha alapvetően törekszik a távolságtartásra utazás, városnézés során. Hogy milyen további szempontokra érdemes még odafigyelni utazás során azt ebben a cikkünkben szedtük össze.

Tájékozódás mindenek előtt!

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor egyelőre csak tervek. Kérjük utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő beutazási szabály, korlátozás és ajánlás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük