Koronavírus

Megszűnik a magyarországi karanténkötelezettség az uniós utazásoknál

Megszűnik a magyarországi karanténkötelezettség az uniós utazásoknál

2020. június 18-ával megszűnik a 14 napos karanténkötelezettség az uniós tagállamokból történő beutazás esetén – jelentette be Szijjártó Péter, Külgazdasági és Külügyminiszter.

A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is.

Ennek értelmében éjféltől az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére.

Ugyanakkor a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza.

– szól a bejelentés Szijjártó Péter közösségi oldalán

A külföldi utazásban, nyaralásban, városlátogatásban bízóknak ez kifejezetten jó hír, hiszen mostmár bátrabban tervezhetnek akár a nyári időszakra is.

A bejelentés a Magyarországon eddig érvényben lévő karanténkötelezettség eltörléséről szól, és bár az Európai Bizottság már egy korábban kiadott közleményében felszólította a schengeni övezet országait belső határaik megnyitására, viszont ez továbbra is a tagállamok egyéni hatásköre, így még a schengeni övezeten belül is lehetnek érvényben korlátozások. Ezért kérjük, utazás előtt továbbra is tájékozódjanak a célország aktuális beutazási szabályairól!

Kapcsolódó tartalmak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük