Koronavírus

Újranyitó országok III. – Európán túli úti célok

Egyre több ország kezdett el enyhíteni a Koronavírus-járvány okozta beutazási korlátozásokon, és nyitják meg határaikat a turizmus előtt is. Az újranyitó országok cikksorozatunk első két részében már kitértünk az európai nyaralós és városlatogatós úti célokra, de mi a helyzet a tengerentúli desztinációkkal?


Utolsó frissítés: 2020. június 26.

Ugyan számos ország esetében még nem érhetőek el hiteles információk a határaik újranyitásával kapcsolatosan, azonban több esetben is felfedezhetőek a nemzetközi sajtóban olyan dátumok, amik bizakodásra adhatnak okot. Íme néhány Európán túli úti cél, ahova hamarosan tervezhetővé válhat egy utazás!

Észak-Amerika

Az Európából érkezők beutazási korlátozása (kevés kitételtől eltekintve) továbbra is érvényben marad mindaddig, míg Donald Trump elnök azt vissza nem vonja. Az Egyesült Államok elnöke egy június 2-án adott nyilatkozatában azonban bizakodásra adott okot, hiszen ígérete szerint hamarosan várható az Európából érkező utasok beengedése az országba.

A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében Kanada beutazási tilalmat vezetett be még május 11-én, mely főszabály szerint minden külföldi állampolgárra vonatkozik, és jelenleg is érvényben van. Jelenleg itt sincsenek biztos információk, hogy mikor fognak megszűnni a korlátozások.

Mexikó szövetségi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nem rendelt el semmilyen utazási korlátozást, de a járattörlések és az egyes tagállamok, illetve helyi önkormányzatok által alkalmazott ellenőrző pontok és egyéb korlátozások miatt kiszámíthatatlanná vált mind a be és kiutazás, mind a belföldi utazás.

Újranyitó országok - Észak-Amerika

Karib-térség

Antigua és Barbuda a Karibi Közösség országai közül elsőként nyitja meg teszt jelleggel a nemzetközi repülőterét június 15-től, szigorú egészségügyi szabályok mellett, de a térség további országai elhatárolódnak határaik újbóli megnyitása elől jelenleg. Beutazási tilalom van a Bahamai Közösségben, a Dominikai Köztársaságban és a Dominikai Közösségben egyaránt, Jamaicában illetve Barbadoson is. Jelenleg nincsenek biztos információk, hogy ezen országok mikor nyitják meg újra határaikat, de a legtöbb nemzetközi információ a nyár végi, ősz eleji időszakot találja a leginkább valószínűnek. 

Újranyitó országok - Karib-térség

Dél-Amerika

Dél-Amerika nagy részén – ideértve Bolíviát, Brazíliát, Chilét és Perut – egyelőre csak a kiutazás engedélyezett, a beutazás korlátozás alatt áll.

Kolumbia legalább augusztus 31-ig betiltotta az összes utasszállító járatot. Argentína hasonló repülési tilalommal rendelkezik szeptember 1-ig, bár beszélnek arról is, hogy ezt a dátumot előrébb hozzák, és már júliusban be lehet majd lépni az országba.

Afrika

Az olyan népszerű afrikai turisztikai célpontok, mint Marokkó és Dél-Afrika, még nem jelentették be a határkorlátozások feloldásának terveit, de Egyiptom esetében már érkeztek pozitív hírek.

Az EgyptAir hozzánk eljutatott információi alapján, július 3-tól újra közlekedni fog a Budapest-Kairó járat, kezdetben csak pénteki indulással, majd augusztustól már a keddi napokon is indulni fognak a járatok. 

Az egyiptomi vezetés nem tette kötelezővé a friss koronavírus teszt meglétét, így annak hiányában is be lehet majd lépni az országba, ráadásul október 31-ig a vízumkötelességet is felfüggesztették. A birtokunkban lévő információk szerint, a beutazást követően nem lesz érvényben a 14 napos kötelező karantén sem, így nyugodt szívvel tervezhet akár már a nyárra is egy egyiptomi utazást!

Miután széles körben elterjedt egy jelentés, miszerint Dél-Afrika 2021-ig nem nyitja meg határait, az ország idegenforgalmi tisztviselői helyreigazítást adtak ki, melyben ezt az állítást a “legrosszabb forgatókönyvnek” titulálták, és hogy az előzetes tervek szerint szeptemberre már enyhíteni fognak a beutazási korlátozásokon.

A Seychelle-szigeteken jelenleg még csak a privát repterek és kikötök vannak nyitva, azonban júliusra tervezik a már kereskedelmi járatok fogadását is.

Újranyitó országok - Afrika

Közel-Kelet

Izraeltől Katarig a Közel-Kelet nagy része még nem nyitott, és nincsenek konkrét terveik az országok vezetőinek, hogy mikor fogják feloldani a határzárásokat.

Dubaiba azonban előreláthatólag akár már a nyár második felére is tervezhetünk egy látogatást. Az eddig napvilágot látott információk alapján az Egyesült Arab Emírségek vezetői július-szeptember közöttre tervezik a határok megnyitását.

Ázsia

Ázsia országai nagyrészt még zárva tartják határaikat a turizmus előtt. A legtöbb ország nem is kommunikál konkrét időpontot az újranyitás tekintetében, megnehezítve ezzel mind a turisták, mind pedig a légiközlekedés dolgát a tervezést illetően.

A nemzetközi híreknek és különböző tisztviselők nyilatkozatainak jóvoltából azonban pár közkedvelt úti cél esetében merültek már fel konkrét dátumok az újranyitást illetően. Thaiföld esetében az előrejelzések szerint például csak az év utolsó negyedévében számíthatunk arra, hogy beutazhatunk az országba, míg a Maldív-szigeteken várhatóan már július 1-től enyhítések várhatóak a korlátozások tekintetében.

Japán, Tajvan, Vietnám és Kína jelenleg nem fogad turistákat országukba, és várhatóan ez a nyár végéig így is fog maradni. Az előzetes beszámolók szerint ezen országok kezdetben csak az egymás közti határokat fogják megnyitni, és a 14 napos karantén követelmények is érvényben fognak maradni.

Srí Lanka azonban már befogadóbb az utazóközönséggel szemben, bár az országba történő belépést itt is szigorú szabályokhoz kötik. Előreláthatólag augusztus 1-től indulhat be újra a nemzetközi forgalom Srí Lankán, és csak azok a turisták léphetnek majd be az országba, akik legalább öt éjszakát fognak eltölteni az országban, rendelkeznek negatív koronavírus teszttel, amely legalább a beutazást megelőző 72 órában készült illetve ezek mellett rendelkeznie kell mindenkinek utasbiztosítással is, amit be kell majd mutatni a határellenőrzésen.

Újranyitó országok - Ázsia

Tájékozódás mindenek előtt!

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor egyelőre csak tervek. Kérjük utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő beutazási szabály, korlátozás és ajánlás.

  2 Responses

 1. 2020. szeptember 4 és 11 közötti időpontra tervezett Isztambuli városlátogatás céljából ( még 2020.. február közepén lefoglalt és előre kifizetett ) repülőjegyet vásároltam a Türkisch légitársaságnál.
  A most olvasottakban nem szerepel az Isztambullal kapcsolatos információ.
  Köszönettel venném ha erről tájékoztatást kanék.
  Indul-e repülő járat szeptemberben ? Mi a helyzet a szállodákban ? Hazautazás esetén kell-e karanténba menni a 65 év feletti utazóknak ?

  Köszönettel: dr Szénási Péter

  1. Kedves Péter!

   Kérjük foglalásával kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a légitársaság magyar ügyfélszolálatával: 061 269 6969

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.