Koronavírus

Egy hónappal meghosszabbították a határellenőrzést

Hosszabbítják a határellenőrzést Magyarországon

Sejthető volt, hogy szeptember végével is érvényben lesznek a határellenőrzésre vonatkozó szabályok, az erről szóló hivatalos rendelet viszont csak a hatályvesztés előtt néhány órával, szeptember utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben.

Októberben is fenntartja a határellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány. Maradnak az utazási korlátozások is.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, augusztus 30-án megjelent rendelet a határellenőrzésről szóló rendelettel ellentétben nem tartalmazott hatályvesztő határidőt október 1-jével, így ebben nincs változás, az utazási korlátozások továbbra is élnek amíg azt a kormány vissza nem vonja.

Beutazás

A külföldről Magyarországra utazó magyar és külföldi állampolgárok továbbra is 10 napra hatósági házi karanténba kell vonuljanak, amit csak 2 negatív PCR-teszt eredménnyel válthatnak ki. Kivételt az üzleti utazók képeznek, ugyanis szeptember 5-től, aki hitelt érdemlően igazolni tudja belépéskor, hogy üzleti célból tartózkodott külföldön, mentesül a korlátozások alól.

Kiutazás

A Konzuli Szolgálat változatlanul fenntartja az augusztus végén megjelent, a világ összes országára érvényes utazásra nem ajánlott besorolást, amit aztán néhány nappal később, szeptember 3-án 42 országgal szemben bizonyos feltételekkel enyhítettek. Emiatt csoportos utazásokat jelenleg nem lehet szervezni Magyarországról külföldre, és az egyes utasbiztosítások érvényessége is korlátozott.

Forrás: Airportal.hu


Tájékozódás mindenekelőtt!

2020. október 1. – Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen. Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Utazás járvány idején, ezekre figyeljen: gyakori kézmosás, fertőtlenítés, maszkviselés, távolságtartás!