Koronavírus

Ezekre figyeljen, ha külföldre utazik: beutazási szabályok országonként II.

Ezekre figyeljen, ha külföldre utazik: beutazási szabályok országonként II.

Ez a cikk 2020. november 8-án volt utoljára frissítve. Ha a legfrissebb információkra kiváncsi, akkor kattintson ide!

Ezekre figyeljen, ha az úti célja Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Portugália vagy az Egyesült Királyság. Lehet-e egyáltalán utazni? Kell-e negatív PCR-tesztet vinni, lesz-e karantén? Ki kell-e tölteni egészségügyi nyilatkozatot, esetleg szükséges előre regisztrálni? Cikkünkben részletezzük a jelenleg érvényben lévő beutazási szabályokat a magyarok által leginkább keresett desztinációkra vonatkozóan.  – 2020.10.08.

Olaszország

A 2020. október 14-től módosultak az Olaszországba történő beutazás szabályai, az országokat 4 kategóriába sorolták be.

Magyarország (az EU tagállamok többségével együtt) a B kategóriába került besorolásra. Ezen országokból belépőknek nem kötelező a karantén.

Magyar állampolgár korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok.

Ugyanakkor azokra a magyar állampolgárokra, akik az olaszországi beutazásukat megelőző 14 napban korlátozás alá eső országok valamelyikében jártak, tartózkodtak, esetleg áthaladtak azon, szigorúbb szabályok vonatkozhatnak.

Kivételek:

 • az átutazókra (amennyiben 36 órán belül elhagyják Olaszországot) nem vonatkozik a teszteredmény bemutatásának kötelezettsége.
 • a fenti kötelezettség alól szintén mentesül 120 óra időtartamig, aki igazolt munkavégzés céljából, egészségügyi okból, vagy vészhelyzetben lép az ország területére.

Aki repülőgéppel utazik Olaszországba

Az Olasz Légiközlekedési Felügyelet módosított a poggyászokra vonatkozó szabályokon, így június 26 óta a korábban kézipoggyásznak minősülő bőröndök és nagyobb táskák nem vihetők fel a repülőgépek utasterébe. A fedélzeti kézipoggyász összmérete (hosszúság + szélesség + magasság) nem haladhatja meg a 115 cm-t.

 • táska, női táska, számítógép táska, kézitáska, melynek mérete nem haladja meg az előbb említett 115 cm-t,
 • továbbá fényképezőgép, videókamera, mobiltelefon, más kisméretű elektronikus eszköz,
 • átmeneti kabát, esőkabát, esernyő, járóbot, egyéb gyógyászati segédeszköz,
 • útiolvasmány, hordozható bölcső, összecsukható babakocsi, a csecsemőnek/kisgyermeknek szükséges tej, étel, ital,
 • a „duty free”-ben vásárolt árucikkek,
 • az előírásoknak megfelelő folyadékok, folyékony állagú orvosságok (szigorúan az utazás idejére szükséges mennyiségben és orvosi igazolás birtokában) – felvihetők a fedélzetre.
Ezekre figyeljen, ha külföldre utazik: beutazási szabályok országonként

Spanyolország

Spanyolországba az EU-ból korlátozás nélkül lehet utazni, így a magyar állampolgárok is utazhatnak karantén- vagy tesztkötelezettség nélkül, azonban egészségügyi vizsgálat alá vethetik a beutazókat.

A spanyolországi repülőtereken és kikötőkben háromlépéses vizsgálatot végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor:

 1. formanyomtatvány kitöltése,
 2. lázmérés,
 3. szemrevételezés.

Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet az országba történő belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

 • Légi úton történő beutazáskor lehetőség van előre, elektronikus úton kitölteni a nyomtatványt: https://www.spth.gob.es/ honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH applikáción keresztül. Elektronikus úton történő kitöltés esetén a beutazó az általa megadott email címre egy QR-kódot fog kapni, amelyet az országba történő belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést. Kinyomtatva és digitálisan is be lehet mutatni a dokumentumot.
 • Vízi úton történő beutazás esetén a hajótársaság vagy a spanyolországi kikötő által átadott papír alapú formanyomtatványt kell kitölteni.
 • Szárazföldön történő beutazás esetén pedig nem szükséges a formanyomtatvány kitöltése.

Spanyolországon belül szabadon lehet közlekedni, de a 6 év felettieknek kötelező maszkot viselni a köztereken, repülőtéren és a tömegközlekedésen.


Franciaország

Franciaország területére magyar állampolgárok szabadon utaznak, nincs jelenleg korlátozás, vagy karanténkötelezettség az Európából érkezőkre.

Amennyiben egy utas a Franciaországba történő beutazást megelőző egy hónapban Európán kívül tartózkodott köteles negatív COVID-tesztet felmutatni belépéskor, teszt hiányában 7 napos karanténra kötelezhetik.

Franciaországban is kötelező a maszkviselés (10 éves kor felett) a boltokban, repülőtéren, köztereken, tömegközlekedésen, emellett a forgalmasabb szabadtéri turisztikai területeken is, például rakpart, bevásárló utcák, piacok.


Portugália

Portugália még júliusban megnyitotta határait az Európai Unió tagállamai és a schengeni övezet országai előtt, így a Magyarországról érkezők is szabadon utazhatnak Portugáliába. Nincs karanténkötelezettség a beutazást követően, azonban a repülőtereken hőmérséklet ellenőrzést végezhetnek.

72 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztet csak a kiemelt kockázati tényezőt jelentő országokból érkező utasoknak kell felmutatniuk (pl. Brazília, USA).

Portugália szárazföldi területein szabad az utazás és a közlekedés az érvényben lévő egészségügyi előírások betartása mellett (maszkviselés, távolságtartás). A Portugáliához tartozó Madeira és Azori-szigetek területére légi úton történő beutazáshoz azonban, minden utasnak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi, negatív COVID19-tesztet, vagy ha nem rendelkezik ilyennek, akkor az érkezési reptéren kell elvégeztetni saját költségen.


Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban szeptember 12-től kötelező 14 napos házi karantént írnak elő a Magyarországról beutazók számára. 

Kötelező a beutazást megelőző 48 órán belül online kitölteni a kontaktus-kutatáshoz szükséges nyomtatványt, amiről a visszaigazoló emailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek (nem szükséges kinyomtatni, elegendő telefonon). Átutazás esetén a nyomtatvány kitöltése csak akkor szükséges, ha reptérváltásra is sor kerül.

A kötelező karantént érkezéskor bemutatott negatív PCR-teszttel sem lehet kiváltani. Egy meghatározott személyi kör azonban, a foglalkozásuk miatt, bizonyos feltételekkel mentesülhet a karanténkötelezettség alól: például diplomáciai képviseletek tagjai, nemzetközi szervezetek képviselői, országok képviselői, tisztségviselői, vállalkozói, hivatalos látogatások és tárgyalások céljából utazók, tranzitáló utasok, áruszállítók, stb.

Kötelező karantén a Magyarországról Egyesült Királyságba utazóknak

Tájékozódás mindenekelőtt!

2020. október 8. – Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Magyarországra való hazaérkezéskor a turisztikai célú utazások után továbbra is karanténba kell vonulni. Kivételt csak az üzleti utazók élveznek.

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Utazás járvány idején, ezekre figyeljen: gyakori kézmosás, fertőtlenítés, maszkviselés, távolságtartás!

  7 Responses

 1. Érdeklődni szeretnék, hogy Franciaországból szabadon be lehet-e utazni Magyarországra? Kell-e negatív teszt, vagy karantén kötelezettsége van-e? Köszönettel

  1. Kedves Farkas Ilona,

   Magyarország jelenleg korlátozza a külföldről történő beutazást: 10 napos hatósági házi karanténra kötelez minden külföldről (így pl. Franciaországból) hazatérő magyar állampolgárt. Friss információk a témában: https://blog.repjegy.hu/2020/10/27/karantenszabalyok-ezek-ervenyesek-jelenleg-a-kulfoldrol-hazaterokre/

   Az üzleti utazók viszont kivételt képeznek, amennyiben a belépéskor hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy üzleti, gazdasági célból utazott, úgy mentesül a magyarországi karanténkötelezettség alól. Erről bővebben itt írtunk: https://blog.repjegy.hu/2020/09/14/karanten-mentesseg-az-uzleti-utazoknak-mi-minosul-uzleti-utnak-es-hogyan-lehet-igazolni/

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Szeretném tudni Németország beutazási szabályait.
  köszönettel.

 3. Szeretnem kerdezni, hogy a repuloterre valo utazas hajnalban hogyan lehetseges a jelenleg hatalyban levo korlatozasok alatt? A reggel 6-kor indulo gephez 4-re kell a repterre kierni es az ut 2-3 ora. Igy ejszaka kell utazni. Aki kivisz azok tudnak gond nelkul utazni?

 4. Üdvözlöm,
  Én arra lennék kíváncsi, hogy ha Csehországba temetésre kellene mennünk (egyenesági rokon), akkor annak mi a módja? Meg lehet úszni karantén kötelezettség nélkül? Milyen engedélyre/dokumentumra van szükség?
  Nagyon köszönöm!

A hozzászólás letiltva.