Koronavírus

Ezekre figyeljen, ha külföldre utazik: beutazási szabályok országonként III.

Beutazási szabályok országonként - Európán túl

A világ a feje tetejére állt a Koronavírus-járvány következtében, és ez tökéletesen igaz az utazásokra is. Szigorú belépési szabályok, folyamatos tesztelések és bizonyos esetekben karantén vár minden olyan utazóra, aki akár üzleti, akár egy turista út miatt szeretne most repülőre ülni. Bejegyzésünkben az Európán túli úti célokat gyűjtöttük össze, hogy Ön is tisztában legyen a legfontosabb szabályokkal ezen országok esetében a járvány időszaka alatt.

Ez a cikk 2020. november 12-én volt utoljára frissítve. Ha a legfrissebb információkra kiváncsi, akkor kattintson ide!


Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államokba a schengeni térségből csak azok az egyes utazási kategóriába tartozó állampolgárok utazhatnak, akik egyéni elbírálás alapján mentesülnek a beutazási tilalom alól, az Egyesült Államok nemzeti érdekére történő hivatkozással. Az Európából érkezők beutazási korlátozása (kevés kitételtől eltekintve) továbbra is érvényben marad mindaddig, míg a hivatalba lépő elnök azt vissza nem vonja.

Az USA utazási szigorítása nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra és a letelepedési engedéllyel rendelkezőkre és amerikai állampolgárok bizonyos családtagjaira, többek között örökbe fogadási folyamatban lévő gyermekekre, akik IR-4 vagy IH-4 vízummal szeretnének belépni az Egyesült Államokba.

New York állam 14 napos kötelező karantént ír elő minden olyan nemzetközi utas számára, akik a jelenlegi általános korlátozás ellenére beléphetnek az ország területére a schengeni térségből (például: amerikai tartózkodási engedéllyel, vagy diplomata vízummal rendelkező külföldi állampolgárok és családtagjaik). Ezen személyek utazásuk során egy egészségügyi formanyomtatványt kötelesek kitölteni, melyben meg kell adniuk elérhetőségeiket a New York-i hatóságok számára. A nyomtatvány kitöltésének megtagadása szankciókat von maga után.


Kanada

Általánosságban elmondható, hogy Kanadába a kanadai állampolgárok és az állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek (permanent resident) utazhatnak be. Kivételt képeznek – bizonyos feltételek teljesülése esetén – a kanadai állampolgárok és állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek közvetlen családtagjai, ha legalább 15 napot terveznek Kanadában tölteni, valamint azok, akik igazolhatóan létfontosságú okból lépnének be az országba.

Ideiglenesen Kanadában tartózkodó személyek (nem kanadai állampolgár vagy állandó tartózkodási joggal rendelkező személy) közvetlen családtagjainak belépése írásos engedélyhez kötött, melyet az IRCC.COVID-TravelExemptions-Exemptionsdevoyage-COVID.IRCC@cic.gc.ca email címen keresztül kell kérvényezni. Ideiglenesen Kanadában tartózkodók közvetlen családtagjainak beutazásához igazolni kell a beutazás okának szükségességét.


Mexikó

Mexikó szövetségi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nem rendelt el semmilyen utazási korlátozást, de a járattörlések és az egyes tagállamok, illetve helyi önkormányzatok által alkalmazott ellenőrző pontok és egyéb korlátozások miatt kiszámíthatatlanná vált mind a be- és kiutazás, mind a belföldi utazás. A mexikói hatóságok egyre több külföldit fordítanak vissza a határról. Az intézkedéseket az általános idegenrendészeti jogszabályok alkalmazásával indokolják, pl. utazási cél nem megfelelő igazolása, pénzeszközök hiánya, stb.


Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. (A beutazóknak a repülőtereken szigorú egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük.). A kormány fontolóra veszi, hogy korlátozza azon országokból érkező turisták beengedését a Dominikai Köztársaság területére, ahol magas a koronavírussal fertőződtek száma (országokat egyelőre nem neveztek meg.) Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, legalább 14 napig otthoni karanténba, amennyiben a betegség tüneteit mutatja, kórházba kell vonulnia.


Brazília

Az országba 90 napnál rövidebb időre légi úton beutazó külföldiek belépését azzal a feltétellel engedélyezik, hogy a tartózkodás teljes időtartamára rendelkezniük kell Brazíliában érvényes egészségügyi biztosítással, melynek igazolását a biztosítási irat angol nyelvű változatának felmutatásával kérhetik az érkezési repülőtéren.


Kolumbia

Kolumbia nemzetközi légiforgalma korlátozottan üzemel, az ország határai le vannak zárva, előreláthatóan 2020. november 30-ig. Kereskedelmi légijáratok csak az amerikai kontinens néhány országából közlekednek (pl. USA), közvetlenül Európából továbbra is csak humanitárius mentőjáratokkal lehetséges a belépés.

Magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó tartózkodásra a megszokott módon, útlevelük és az ország 90 napon belüli elhagyását igazoló repülőjegy bemutatása mellett turistaként továbbra is beléphetnek az országba. A belépéshez előzetes regisztráció szükséges két applikáción (Check-Mig:  https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf és CoronApp Colombia: https://coronaviruscolombia.gov.co/Covid19/aislamiento-saludable/coronapp.html) és négy napnál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása.


Egyiptom

Szeptember 1-től Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni. Kivétel: 6 év alatti gyermekek.

Friss: Az EgyptAir légitársasága november 28-tól, szombatonként közvetlen járatokat indít Budapest és Hurghada között!

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt.


Tunézia

Augusztus 26-tól csak 72 óránál nem régebbi PCR teszt birtokában lehet Tunéziába beutazni. Ezen kötelezettség alól a 12 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek. A negatív COVID-teszt bemutatása mellett a külföldről beutazóknak karanténba kell vonulniuk. A tunéziai járványügyi hatóság (ONMNE) ez év szeptember 28-i hatállyal Magyarországot a zöld zónából a piros kategóriába sorolta át.

Friss: Az Egészségügyi Minisztérium 2020. november 9-én új szabályokat jelentett be a Tunéziába történő belépés vonatkozásában, melyek a következők:

  • A Tunézia területére történő belépés előtt minden utasnak kötelező az utazás megkezdését megelőző, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása.
  • Belépéskor nyomkövető alkalmazás telefonos letöltése mellett egy egészségügyi űrlapot is ki kell tölteni.
  • November 16-tól a Tunéziába történő belépést követően kötelező a 14 napos karantén, amit saját költségen szállodában, vagy a lakóhelyen lehet letölteni. Lehetőséget biztosítanak azonban arra, hogy a karanténidőszak 7. napján, saját költségen PCR tesztet végezzenek, aminek negatív eredménye esetén szabadul a karanténkötelezettség alól.
  • A rövid időtartamra érkező személyeknek is kötelező a 7 napos karantén letöltése

Seychelle-szigetek

Magyarország 2020. szeptember 14-i hatállyal tiltó listára került, így Magyarországról nem engedélyezik a seychelles-i hatóságok a belépést!


Egyesült Arab Emírségek – Dubai

Az országba történő belépés feltétele egy 4 napon belüli negatív PCR teszt felmutatása, illetve a Covid-19 DXB App letöltése. Továbbá, az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.

Magyarországról érkező személyeket érkezéskor egy újabb PCR teszt elvégzésére kötelezik  (a teszt költsége az utazót terheli).


Maldív-szigetek

Szeptember 10- től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított 72 órán belül levett negatív Covid-19 PCR tesztet bemutatni. A szabály alól kivételt képeznek a maldív állampolgárok, tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezők, repülőgépek személyzete. Minden turisztikai célú beutazónak – érkezése előtt 24 órával – nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. Minden utazónak a beérkezéskor kötelező egészségügyi ellenőrzésen kell részt vennie a reptéren. A Covid19 pozitív mintát produkáló utasokat a reptéri klinikán elkülönítik.


Thaiföld

Külföldi állampolgároknak kizárólag külön engedély birtokában van lehetőségük az országba való belépésre, amely meghatározott utaskategóriák esetében a származási ország thaiföldi nagykövetségén benyújtott kérelem elbírálását követően történhet. A belépési engedéllyel rendelkező külföldiek érkezésüket követően hatósági karanténba kerülnek, ahol 15 éjszakát kell eltölteniük.


Japán

2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak. Március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt kiadott, de még fel nem használt vízumokat is.

Friss: Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt számos légitársaság felfüggesztette kereskedelmi járatait Japán és az európai kontinens között, így a Japánból való hazautazás lehetőségei és útvonalai jelentősen beszűkültek.


Ausztrália

2020. március 20-tól csak az ausztrál állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint közvetlen családtagjaik léphetnek be az országba, azaz minden külföldi állampolgártól megtagadják a belépést, akinek nincs állandó tartózkodási engedélye (permanent resident) vagy nem közvetlen családtag.

Minden Ausztráliába érkező utasnak – egy erre a célra kijelölt szállodába – 14 napos, kötelező karanténba kell vonulnia saját költségen. A karanténra kötelezettek abban a városban kerülnek elhelyezésre, amelynek nemzetközi repülőterén belépnek Ausztrália területére.


Új-Zéland

Új-Zéland 2020.03.19-én lezárta határait az országba utazni szándékozó minden külföldi állampolgár előtt. Az ország három nemzetközi repülőterén – Auckland, Christchurch és Queenstown – a továbbiakban nem lesz lehetőség tranzitálásra.


Tájékozódás mindenekelőtt!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Magyarországra való hazaérkezéskor a turisztikai célú utazások után továbbra is karanténba kell vonulni. Kivételt csak az üzleti utazók élveznek.

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Forrás: Magyar Konzuli Szolgálat