Koronavírus

Karanténszabályok – ezek érvényesek jelenleg a külföldről hazatérőkre

Karanténszabályok – ezek érvényesek jelenleg a külföldről hazatérőkre

Az elmúlt néhány napban bizonyos szempontból szigorítottak és bizonyos szempontból könnyítettek a szeptemberben bevezetett karanténszabályokon. Magasabb büntetés a szabályszegőknek, kevesebb adminisztráció. Mutatjuk a részleteket!

A nem üzleti célú külföldi utazás továbbra is karanténkötelezettséget von maga után Magyarországon. A külföldről hazatérő állampolgárok a belépéskor 10 napos hatósági házi karanténba kell, hogy vonuljanak. Amennyiben nem kívánják azt letölteni két negatív PCR teszt eredménnyel (melyből 1 lehet schengeni országokból, USA-ból, Kanadából hozott) mentesülhetnek a 10 napos házi elkülönítéstől. Akik a karantén letöltése helyett a negatív-tesztes mentesítést választják, számolniuk kell azzal, hogy a teszteket önköltségen kell elvégeztetniük és legalább 1 tesztet a belépést követő napokban kell elvégezni, így pedig a kiváltás időigényes is lehet.

Egyszerűsítették a karantén elrendelését és ellenőrzését

A karanténügyek tömegessé válásával szükségessé vált az eddigi igencsak körülményes munkamenet felülvizsgálása. Hétfőn az országgyűlés megszavazta a módosítási javaslatokat, melyek adminisztratív könnyítéseket tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban. Eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek gördülékeny kezelésében.

Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőket a határellenőrzést végző rendőr tájékoztatja a karanténkötelezettségről, bekéri a karantén helyszínéül szolgáló lakcímet, rögzíti a karanténkötelezett személyi adatait és elvégzi a karantén elrendelését. Ezt a folyamatot gyorsíthatja, ha az utazó már a belépést megelőző 24 órában megadja a rendőrség hivatalos honlapján az adatokat.

Kötelező karantén a külföldről hazautazóknak

Ezt követően a karanténra kötelezett személy köteles a karantén helyszínére menni, annak bejárati ajtaján elhelyezni a belépéskor kapott piros karantén jelölést és megkezdeni a 10 napos elkülönítést. Könnyebbség, hogy a belépés napja egyben a karantén első napja is.

Távellenőrzés a házi karantén applikáció segítségével

Amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert (HKR – Házi Karantén Rendszer) kell letölteni, amelynek segítségével a rendőrség egyszerűen ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Az applikáció használata egyszerű. Regisztrációt követően, a karantén ideje alatt véletlenszerű időpontokban (de jellemzően napi egyszer, napközben) távellenőrzésre felszólító SMS érkezik. Az felhívás beérkezését követő 15 perc áll rendelkezésre a távellenőrzés elvégzésére, mely során meg kell nyitni a HKR applikációt, be kell jelentkezni és az ellenőrzött személy arcának azonosítását kell elvégezni (mintha fényképet készítene magáról). Az alkalmazás az arcképen kívül az eszköz helymeghatározásával beazonosítja a karantén helyszínét is, így a sikeres távellenőrzés csak néhány percet vesz igénybe.

Távellenőrzés a házi karantén applikáció segítségével

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karantén ellenőrzést továbbra is rendőrök személyesen végzik.

Szigorúbb fellépés a karanténszabályok megszegőivel szemben

Könnyítés az adminisztrációban, szigorítás a szabályok betartatásában. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki. A bírság halmozható, tehát ha azonos napon több különböző ellenőrzés alkalmával szabálysértést állapítanak meg, többször is kiszabható a büntetés, de egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

Mi számít szabálysértésnek?

  • a karanténlakáshoz történő közlekedés szabályainak megszegése
  • a karanténlakásra figyelmet felhívó jelzés kihelyezésének elmulasztása
  • a karanténlakás elhagyására vonatkozó szabályok megszegése
  • a karanténszoftver telepítésével és használatával kapcsolatos szabályszegések
  • a rendőri ellenőrzés megnehezítése, megtagadása

Forrás: Koronavirus.gov.hu, Airportal.hu

    One Response

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük