Koronavírus

Újabb egy hónappal meghosszabbítják a határellenőrzést

Hosszabbítják a határellenőrzést Magyarországon

Ahogy az várható volt, november hónapra is kiterjesztik a magyar határokon az ellenőrzést. Ugyanakkor a beutazási korlátozások továbbra is érvényben maradnak.

Novemberben is fenntartja az ellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, a rendelet hatályának egy hónapos meghosszabbítása október 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ezenkívül, a be- és kiutazásra vonatkozó szigorú szabályok továbbra is érvényben maradnak!

Beutazás Magyarországra

A külföldről Magyarországra utazó magyar és külföldi állampolgárok továbbra is 10 napra hatósági házi karanténba kell vonuljanak, amit csak 2 negatív PCR-teszt eredménnyel válthatnak ki. Kivételt az üzleti utazók képeznek, ugyanis szeptember 5-től, aki hitelt érdemlően igazolni tudja belépéskor, hogy üzleti célból tartózkodott külföldön, mentesül a korlátozások alól.

A karantén idejének csökkentésén túl néhány adminisztratív ponton enyhítettek a szabályokon. Egyszerűsítették a karantén elrendelésének folyamatát, és egy okostelefonra letölthető karanténszoftver bevezetésével egyszerűsítettek a karantén-ellenőrzéseken is. Emellett a karanténszabályok megszegéséért kiszabható bírságok mértékét október 27-től megemelték. Erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk!

Kiutazásra vonatkozó szabályok

A Konzuli Szolgálat változatlanul fenntartja az augusztus végén megjelent, a világ összes országára érvényes utazásra nem ajánlott besorolást, amit később 42 országgal szemben, bizonyos feltételekkel enyhítettek. Emiatt csoportos utazásokat jelenleg nem lehet szervezni Magyarországról külföldre, és az egyes utasbiztosítások érvényessége is korlátozott.

Forrás: Airportal.hu


Tájékozódás utazás előtt!

2020. október 30. – Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen. Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Utazás járvány idején? Ezekre figyeljen: gyakori kézmosás, fertőtlenítés, maszkviselés, távolságtartás!