Koronavírus Utazás előtt Úti cél ajánló

Görögország: beutazási szabályok, elérhető repülőjáratok, utazás előtti tudnivalók

Minden amit tudni érdemes görögországi utazáshoz!

Görögország idén is nagy kedvenc a nyaralásukat tervezők körében. Van, aki évről évre valamely görög szigetet választja a nyári kikapcsolódás helyszínéül. Nem meglepő, hiszen Görögország az összesen 15 ezer kilométer hosszú partszakaszaival, világhírű vendégszeretetével és az évi 300 napsütéses napjával stabilan hozza azt a minőséget, szépséget, vidámságot, amit a magyarok utazáskor keresnek.

Már 2020-ban, a pandémiás időszak kellős közepén Görögország volt az első, aki bizonyos egészségvédelmi szabályok betartásával ugyan, de előszeretettel fogadta a külföldi turistákat. Idén sincs ez másképp, hiszen a nyaralószezonra bevezetett könnyítéseket már májusban elkezdték alkalmazni.

Ha Ön is valamely görögországi úti célban gondolkodik, a legjobb helyen jár! Alább leírunk minden fontos információt az aktuális beutazási szabályokról, az elérhető repülőjáratokról és a fontosabb helyi tudnivalókról.

Milyen feltételekkel utazhatunk Magyarországról Görögországba?

Kezdjük is rögtön a beutazási szabályokkal, hiszen manapság ez már nagyban befolyásolja a döntésünket egy úti cél kiválasztásakor.

Jó hír, hogy Görögország nem bonyolítja túl a beutazási feltételeit, ugyanakkor nagy figyelmet szentel a turisták biztonságára és igyekszik minimálisra csökkenteni a megfertőződés lehetőségét.

Az ország összes repülőtere megnyitott és fogadja a nemzetközi járatokat.

A Magyarországról érkezőknek jelenleg 3 lehetőségük van a beutazásra (mentesül a korlátozások alól a következő személy):
1. Friss negatív PCR-/ antigén teszttel rendelkezik
2. Koronavírus ellen teljeskörűen beoltott
3. Betegségen igazoltan átesett

  • Friss negatív PCR-/ antigén teszttel rendelkezik

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztet kell bemutatniuk. Az állami intézmény-, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán, angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a teszt típusát, időpontját, eredményét, a letesztelt személy nevét (amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel).

  • Koronavírus ellen teljeskörűen beoltott

Az oltottságból adódó védettséget okmánnyal kell igazolni. Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az igazolványt. Az igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.
Hogy hogyan lehet angol nyelvű igazolást kérni ebben a korábbi cikkünkben megírtuk.

  • Betegségen igazoltan átesett

A betegségen átesettek védettségüket a következők szerint igazolhatják: egy a küldő állam által kiállított, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium által kiállított igazolással, ami angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelvű és tartalmazza a betegségen átesett személy úti okmány szerinti nevét és a megbetegedés dátumát. Ezt az igazolást a megbetegedés (pozitív teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakban tekintik érvényesnek.

Karantén nincs, mivel a fenti 3 feltétel valamelyikének teljesülése kizárja.

Minden utasnak kötelező az előzetes regisztráció, amit ezen az oldalon lehet elvégezni: https://travel.gov.gr/#/. A regisztrációról bővebben ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

A 12 év alatti gyerekekre nem vonatkoznak a korlátozások (tehát nem kérnek tesztet, oltási-, védettségi igazolásokat tőlük).

A 6 év alatti gyerekekre nem vonatkoznak a beutazási korlátozások

Az országba való megérkezést követően véletlenszerű tesztelésre kiválaszthatnak utasokat, melynek során gyorstesztet végeznek, aminek 10-15 perc alatt megvan az eredménye. Ha esetleg valakinek a szúrópróba szerű tesztelés során pozitív lesz az eredménye, akkor egy ellenőrző PCR tesztet is elvégeznek, melynek eredményét egy karanténszálláson kell megvárni. Ha ennek az eredménye szintén pozitív, akkor 10 napot kell eltölteni egy karanténszállodában. De ezeket a költségeket Görögország finanszírozza!

Fontos! A görögországi beutazási szabályoknak való megfelelést már a kiindulási repülőtéren, az utazás előtt ellenőrzik! Ha valaki nem felel meg a beutazási feltételeknek (pl. nem telt még el 14 nap a második oltás után, vagy nincs negatív PCR teszt, vagy például nem megfelelő valamelyik igazolás), akkor a légitársaság megtagadja a szállítást.

Utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális szabályokról, amit a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos weboldalán megtalál!

Hogyan juthatunk el leggyorsabban Görögországba?

Természetesen repülővel! Szerencsére idén nyáron is akad egy-két légitársaság, aki a népszerű görög szigeteket és városokat feltűzte útvonalhálózatára. A járatok nem olyan kapacitással üzemelnek, mint a világjárvány előtti években, de Görögország esetében abszolút nincs okunk panaszra.

A szigetek közül Kréta, Korfu, Mikonosz, Rodosz és Zakinthosz, a szárazföldi városok közül pedig Athén és Szaloniki is elérhető Ryanair és Wizz Air járatokkal egyaránt. A Budapest-Athén összeköttetést ráadásul a görög nemzeti légitársaság, az Aegean Airlines is erősíti.

Athénba több légitársaság járatával is eljuthatunk Budapestről

De akad egy-két új úti cél is a palettán, például a Dél-Égei-szigetek egyike, Kos sziget vagy épp az Ambrakiai-öböl bejáratánál elhelyezkedő Preveza városa (ami csupán 20 percnyire van Lefkadától).

Kedvelt, visszatérő úti cél Szantorini, ami most debreceni indulással is elérhető (sajnos egyelőre ez az egyetlen Debrecenből közlekedő görög járat, de messze még a nyár vége).

Mutatjuk, pontosan miből válogathatunk ezen a nyáron!

Honnan?Hová?Mely napokon?Melyik légitársaság?
BudapestAthénK, SzoAegean Airlines
BudapestAthénSze, P, V (júniusban)
H, Sze, P, V (júliustól)
Ryanair
BudapestAthénH, Sze, P (szeptemberig)
H, Sze, P, V (szeptembertől)
Wizz Air
BudapestKorfuSzo (június)
K, Cs, Szo (július-október)
Ryanair
BudapestKorfuSze, Cs, V (július)
Sze, V (augusztus-szeptember)
Wizz Air
BudapestKréta (Chania)K, Cs, Szo (július-október)Ryanair
BudapestKréta (Chania)Sze, V (június-szeptember)Wizz Air
BudapestKréta (Heraklion)K, Cs, Szo (június-szeptember)Wizz Air
BudapestKosH, P (július-szeptember)Wizz Air
BudapestMikonoszK, Szo (június-október)Ryanair
BudapestMikonoszK, Szo (június-szeptember)Wizz Air
BudapestPrevezaV (június-október)Ryanair
BudapestRodoszH, Sze, P (július-október)Ryanair
BudapestRodoszSze, V (június, augusztus, szeptember)
Sze, Cs, V (július)
Wizz Air
BudapestSzalonikiK, Szo Ryanair
BudapestSzalonikiSzo (júniusban)
K, Szo (júliustól)
Wizz Air
BudapestSzantoriniH, P (június-szeptember)Wizz Air
DebrecenSzantoriniCs (június-szeptember)Wizz Air
BudapestZakinthoszH, P (július-október)Ryanair
BudapestZakinthoszCs, V (június-szeptember)Wizz Air
A táblázatban szereplő információk tájékoztató jellegűek. A légitársaságok bármikor változtathatnak a menetrendjeiken.

Hol szálljunk meg Görögországban?

Érdemes kipróbálni új szálláskereső és összehasonlító szolgáltatásunkat, ahol a Görögországban közkedvelt apartmanok és kiváló szállodák is megtalálhatók. Időszaktól függően szuper árakat lehet elcsípni, ráadásul a járványhelyzetre való tekintettel rugalmas lemondási feltételek is elérhetőek! Nézzen körül a görögországi szállások között!

Páratlan szállások érhetőek el Görögországban

Milyen speciális szabályokra készüljünk a helyszínen?

Görögország a szabad nyaralás és kikapcsolódás mellett szeretne minden szempontból biztonságos üdülést kínálni vendégeinek, ezért nagy figyelmet szentel a különböző járványügyi intézkedésekre. Folyamatosan monitorozzák a járványhelyzet alakulását és ahogy a számok engedik enyhítéseket vezetnek be a szabályokon.

Jelenleg ezek az intézkedések vannak érvényben az országban (melyek a helyiekre és a turistákra egyaránt vonatkoznak)!

Nyitva tartás és létszámkorlátozás

Az üzletek, szolgáltatók, múzeumok, strandok, látnivalók nyitva vannak. Az éttermek, bárok külső részei, a teraszok megnyitottak. Beindultak a kirándulások és a különböző szabadidős programok is. Az üzletekben és a vendéglátó egységekben létszámkorlátozás van érvényben, így például egy étteremben egy asztalnál maximum 6-an foglalhatnak helyet, de általában ennek megfelelően van berendezve minden szolgáltató helyiség. Kézfertőtlenítő szinte minden bejáratnál be van készítve.

Transzferek, közlekedés

A személygépjárművekben (7 ülésig) a sofőrön kívül 3 utas utazhat egy autóban, a taxik szintén 3 utast szállíthatnak. A turistabuszok 85%-os kapacitással közlekedhetnek, 8-9 személyes minibuszokban a sofőrön kívül 4 személy utazhat. Szülőkkel együtt utazó gyermekek esetén az utasok száma túlléphető.

Nyitva vannak a görög tavernák teraszai

Maszkviselés

Görögországban június 24-től kültéren megszűnt a maszkviselési kötelezettség. Forgalmasabb részeken, nagyobb tömegben továbbra is ajánlott kültéren is a maszk, de már nem kötelező. Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is kötelező előírás a maszk viselete. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

A legegyszerűbb, ha mindig tartunk magunknál egy maszkot, és ha mindenki viseli körülöttünk, akkor mi is feltesszük.

Kijárási korlátozás

Nincs az országban kijárási korlátozás. (A korábban 01:30 és hajnali 05:00 között érvényben lévő kijárási tilalom június 28-tól megszűnt.)

Egy szónak is száz a vége: Görögország idén is nagy szeretettel várja az utazókat, nyaralókat! Ön közöttük lesz?