Koronavírus

Teszt nélkül is be lehet utazni Angliába októbertől

Azok, akik már megkapták az oltás mindkét dózisát, október elejétől koronavírus-teszt nélkül utazhatnak be Angliába – jelentette be Grant Shapps brit közlekedési miniszter.


Ahogy azt az airportal.hu cikke is részletezi, az intézkedés október 4-én lép életbe azok számára, akik nem a brit kormány által vörös – vagyis a legmagasabb járványkockázatú – kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

A brit miniszter bejelentése szerint, október 4-től megszűnik a zöld és sárga járványkockázati besorolás is, és csak a vörös kategória marad meg. Magyarország jelenleg még a sárga kategóriába tartozik.

*Frissítés: Október 4-én hajnali 4 órától megszűnt a jelzőlámpa-rendszer (zöld, sárga és piros kategória), és mindössze a piros kategória marad meg. Magyarország nem szerepel ezen a listán.

A brit közlekedési minisztérium később egy hivatalos közleményben ismertette a beutazási szabályok módosulásait. Eszerint az angliai beutazás előtti koronavírus-teszt kötelmének feloldása azokra vonatkozik majd, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás mindkét adagját megkapták. Az Európai Unió tagországaiból érkező látogatóknál viszont csak az az oltás fogadható el, melynek alkalmazását az EU gyógyszerfelügyelete engedélyezte.

*Frissítés: A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát.

A minisztérium további tájékoztatása szerint, a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott személyek részére – kivételt képeznek ez alól a vörös kategóriából érkezők – október végétől megszűnik az érkezés utáni második napon kötelező PCR-teszt. Helyette egy olcsóbb gyorstesztet (lateral flow test) kell majd elvégezni. Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor el kell végeztetni egy PCR-tesztet is, de ez a jelenlegi szabályozástól eltérően már ingyenes lesz.

*Frissítés: Az elvégzendő tesztek száma attól függ, hogy az utazó teljes védettséggel rendelkezik-e vagy sem. Az Egyesült Királyságba történő beutazás szempontjából teljes védettséggel az rendelkezik, aki

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott valamely vakcinából mindkét (vagy Janssen esetén az egyetlen) dózist megkapta, 
  • az Egyesült Királyságba való érkezés és az utolsó (vagy Janssen esetében az egyetlen) dózis beadása között legalább 14 nap eltelt,
  • EU Digitális COVID Igazolvánnyal (EU DCC) tudja bizonyítani a teljes beoltottságát a légitársaságok, illetve a kompjáratokat és vonatokat üzemeltető társaságok számára (vagyis a légitársaságok felelőssége ellenőrizni az uniós oltási igazolványt). A fentiek alapján az oltottsághoz kapcsolódó könnyítések a Sinopharm és Sputnik V vakcinákkal beoltottakra egyelőre nem vonatkoznak. Bejelentették ugyanakkor, hogy november 22-én hajnali 4 órától elfogadják a WHO-tól vészhelyzeti engedélyt kapott vakcinákat is, amibe már beletartozik a Sinopharm is!

Az érkezés előtt 3 napon belül elvégzett COVID-teszt (PCR vagy antigén) a továbbiakban csak azok számára kötelező, akik a fentiek szerinti teljes védettséggel nem rendelkeznek.

*Frissítés: Otthon és a reptéren is lehet tesztelni! Ha Ön úgy döntene, hogy a gyorstesztet otthon kívánja elvégezni, akkor a gyorsteszthez szükséges készletet október 22-étől lehet megrendelni a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól. E szolgáltatók listája is október 22-én jelenik meg a gov.uk kormányzati honlapon. Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel kell, hogy igazolják! A fotón látszódnia kell a gyorsteszt-készlet megrendeléséhez kapcsolódó referenciaszámnak, valamint vissza kell küldeni az eredményt annak az egészségügyi magánszolgáltatónak az eredmény hivatalos igazolása érdekében, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte. Ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést

A tájékoztató kitért arra is, hogy a módosítások október 4-én még nem lépnek életbe, így az aznap Angliába érkezőknek még el kell végezniük a második napon kötelező PCR tesztet.

Az előírások enyhítése egyelőre Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi országának – Skócia, Wales, Észak-Írország – kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy követik-e az angliai módosításokat.

Sean Doyle, a British Airways vezérigazgatója ugyanakkor azt hangsúlyozta péntek esti közleményében, hogy az alacsony járványkockázatú országokból érkezők nem egészen 1 százalékának koronavírustesztje bizonyult pozitívnak, ezért a teljesen beoltott beutazók esetében minden tesztelési kötelezettséget meg kellene szüntetni.

Kapcsolódó tartalom:

Források: